Noutati :

Inca 6 cladiri istorice din Timisoara vor fi reabilitate cu bani de la nemti. Printre ele, si cea in care se afla sediul PNL

12 iunie, 2013 - 03:36 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
2

TIMISOARA. Lucrarile de reabilitare a fatadelor cladirilor istorice din Timisoara cu bani de la nemti sunt in linie dreapta. Se lucreaza de zor la Liceul Lenau, desi muncitorii sunt putin in urma, din pricina vremii, iar anul acesta s-ar putea deschide santierul la inca 3 cladiri, proprietate privata.

Potrivit reprezentantilor Primariei Timisoara, au fost semnate deja acordurile de cooperare cu 6 asociatii de proprietari. Printre acestea, si cea din cladirea care adaposeste sediul PNL Timis din Piata Unirii, al carui presedinte este insusi primarul Timisoarei, Nicolae Robu.

CITESTE SI: Au inceput lucrarile de renovare la Liceul Lenau, cu bani de la nemti. Primaria Timisoara va inapoia 700.000 de euro Germaniei

Introducerea in programul de renovare a fatadelor cladirilor istorice cu bani de la nemti si a cladirilor proprietate privata a fost o conditie pusa de germani pentru demararea procedurilor care permit trecerea la renovarea a inca 2 licee ale caror sedii sunt degradate: C.D. Loga si Calderon.

„Primaria Timisoara a semnat deja 6 acorduri de cooperare cu asociatiile de proprietari, pentru ca este foarte important sa reabilitam cladirile istorice din Timisoara. Programul se adreseaza in principal asociatiilor de proprietari care au apartamente in zona istorica a Timisoarei. Acordurile preliminare inseamna intrarea in program a respectivelor asociatiilor de proprietari, fiind urmata de o perioada de verificare tehnica si de evaluare a cladirilor, de catre experti”, a explicat viceprimarul Dan Diaconu.

Sunt 6 imobile istorice, printre care si cel in care functioneaza PNL: Strada Gheorghe Lazar nr. 1 – cu 22 de proprietari, Piata Alexandru Mocioni nr. 3 – cu 14 proprietari, Piata Libertatii nr. 2 – cu 23 de proprietari, Splaiul Tudor Vladimirescu nr. 27 – cu 27 de proprietari si coltul Splaiul Tudor Vladimirescu nr. 25 si bulevardul Gen. Dragalina nr. 24 – cu 50 de proprietari.

„O conditie pentru a continua lucrarile in domeniul cladirilor istorice din proprietatea primariei. Acest lucru ne-a permis deblocarea procedurilor la Liceul Loga si la Liceul Calderon. Arhitectii sunt in perioada de analiza a documentatiilor de proiectare pentru cele 2 licee, finalizarea acestor analize o sa o avem in aproximativ 10 – 12 zile pentru Liceul Loga si ceva mai mult – cateva saptamani – pentru Liceul Calderon, urmand ca apoi sa se lanseze licitatiile pentru executie, din partea primariei. Cel putin 3 cladiri din cele 6 au deja proiecte tehnice realizate din banii proprietarilor, care trebuie doar modificate. Este posibil ca lucrarile la cel putin aceste 3 sa poata fi lansate in executie chiar anul acesta”, a mai spus Dan Diaconu.

Programul de sprijin financiar KfW “Reabilitarea monumentelor istorice din cartierele istorice ale Timisoarei” prevede acordarea unui sprijin financiar de 5 milioane de euro Primariei Timisoara pentru reabilitarea imobilelor monument istoric – proprietate privata sau publica – din cele 3 cartiere istorice: Cetate, Iosefin si Fabric. Lucrarile vor fi facute cu banii nemtilor, municipalitatea recuperand intr-o perioada de 10 ani banii de la proprietari.

Potrivit reprezentantilor Primariei Timisoara, a fost stabilita o lista de 150 de cladiri prioritare din cele 3 zone care necesita lucrari de reabilitare. Suma maxima pentru fiecare cladire este de 250.000 de euro, restul banilor trebuie sa vina de la proprietari.

In trecut, tot cu bani de la nemti, au mai fost renovate 5 cladiri monument istoric din Timisoara – 3 in zona Unirii, una in cartierul Iosefin si alta in zona Traian -, cu sprijinul GTZ – Societatea Germana pentru Cooperare Tehnica.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. In sfarsit. Cladirea in care se afla PNL are nevoie urgenta de renovare.

    • PNL este proprietar!! Chiar nu obsearva nimeni ce este vorba despre un conflict de interese cat casa poporului? chiar nu erau si alte cladiri cu proprietari mai necajiti care puteau fi ajutati la reabilitare? PNL a aruncat sute de mii de euro in campaniile electorale pe afise gigant dar nu este in stare sa-si zugraveasca fatada si apeleaza la banii nemtilor! RUSINE