Gazoductul Nabucco blocheaza autorizatiile de constructie din mai multe localitati timisene. Proiectul are sustinerea CJ Timis

Sursa foto: http://portal.nabucco-pipeline.com

Sursa foto: http://portal.nabucco-pipeline.com

Timisenii vor avea facturi mai mici la gaz, iar dependenta de reteaua de gaz adus din Rusia isi traieste, cel putin teoretic, ultimii ani. Consilierii judeteni din Timis au decis sa dea tot suportul necesar pentru ca gazoductul Nabucco sa treaca prin mai multe localitati banatene. Proiectul a fost prezentat si aprobat in Comisia pentru Relatii si Cooperare Interna si Externa a CJT si va fi supus spre aprobare finala intr-o sedinta de plen urmatoare.

Gazoductul Nabucco va trece prin extravilanul mai multor localitati din Timis: Lugoj, Recas, Gavojdia, Victor Vlad Delamarina, Boldur, Costeiu, Topolovatu Mare, Remetea Mare, Giarmata, Pischia, Fibis, Ortisoara si Varias. Realizarea acestei conducte va aduce investitii de peste un miliard de euro in Romania, din care cateva sute de milioane numai in judetele Timis si Arad. Obtinerea tuturor autorizatiilor de construire a gazoductului  este preconizata pentru trimestrul al doilea al acestui an, urmand ca faza de construire sa inceapa in primele luni ale anului 2012, cu finalitate in 2014.

Consilierul judetean Dorin Candea, presedintele Comisiei amintite, a declarat, pentru www.opiniatimisoarei.ro, ca in cadrul sedintei de astazi s-a decis sa nu se mai dea autorizatii de constructie pentru terenurile pe unde ar trebui sa treaca gazoductul. „In cadrul Comisiei s-a dat un acord de principiu pentru zonele pe unde va trece gazoductul si s-a decis sa nu se elibereze autorizatii de constructii pe acele zone. Consiliul Judetean Timis va acorda toata sustinerea pentru ca acest proiect sa se realizeze. Este un proiect extraordinar de bun, mai ales ca va trece doar prin partea de vest si sud-vest a tarii. Cred ca va fi o concurenta puternica pentru Gaz Metan Medias si alte firme de distributie de gaz„, ne-a spus Candea.

Consilierul a precizat ca investitia va insemna si reducerea pretului de distributie a gazului. „Cu siguranta va fi o reducere a pretului la gaz, o sa fie mai multe magistrale si probabil se va incuraja venirea altor investitori. Avem deja posibili investitori, firme mari de distributie din vestul Europei. Cand am fost in Italia cu presedintele CJT Constantin Ostaficiuc, am avut si intalniri cu cateva firme interesate. E clar ca exista deja interes pentru gazoduct si asta va inseamna si locuri de munca„, a mai spus Candea.

Nabucco este noua punte de gaz intre Asia şi Europa. Va conecta, in mod direct, regiunile cele mai bogate on gaze naturale – regiunea Caspica si Orientul Mijlociu, cu pietele de consum din Europa. Gazoductul va face legatura intre granita estica a Turciei si Baumgarten in Austria – unul dintre cele mai importante terminale de gaze naturale din Europa Centrala – trecand prin Bulgaria, Romania si Ungaria. Lungimea totala a conductei va fi de 2.510 kilometri la care se adauga conductele de alimentare. Din totalul de 2.510 kilometri, 471 de kilometri vor traversa Romania. Traseul conductei este amplasat pe teritoriile administrative ale judetelor Dolj, Mehedinti, Caras – Severin, Timis si Arad. Constructia Nabucco va crea in mod direct 7.000 de noi locuri de munca si mult mai multe ca urmare a efectului de multiplicare.

Atunci cand va opera la capacitate maxima, Nabucco va transporta 1.550 mld mc catre Europa in urmatorii 50 de ani. Conform datelor prezentate pe pagina web a societatii Nabucco Gas Pipeline, aceasta inseamna ca o economie de dimensiunea celei din Germania ar putea fi alimentata exclusiv din gazul transportat de conducta Nabucco pentru mai mult de 16 ani. Nabucco va avea o contributie semnificativa la securitatea alimentarii cu gaze naturale a Europei. Proiectul Nabucco este sustinut politic de Uniunea Europeana si SUA si a fost gandit ca o solutie pentru cresterea surselor de aprovizionare cu gaze naturale ale statelor europene.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. @Alina Sabou
    Autorul acestui articol este cel putin in alta realitate. Prima fraza a articolului este o imbecilitate. Pe ce se bazeaza autorul cand afirma astfel de lucruri? Despre politicile economice din zona caspica a auzit doamna Sabou? Despre uniunea vamala rusia-kazahstan-si altele a auzit? Despre scopul proiectului Nabucco a auzit? Sau doar umple cu imbecilitati paginile de informatii economice? Noroc cu faptul ca articolul dumneaiei nu este citit de prea multa lume ca sa nu-si primeasca „observatii” prea multe. La nivelul actual al posibilitatilor de informare se pare ca jurnalismul nu este principala activitate a doamnei Alina Sabou, iar analiza economice nu este punctul ei forte. Chiar din contra! Sunt totusi curios daca va incerca sa dea explicatii privind punctul ei de vedere macar in sectiunea de comentarii de la „Parerea ta”. Cred ca aceasta sectiune nu ar trebui sa fie doar pentru cititori. Aici ar putea da explicatii suplimentare si autorul cate unui articol mai comentat de cititori. Ar fi interesant de vazut presa interactiva pe aici. Poate se gandeste si altcineva la asta. Bafta!

  2. Nu-i autoarea vinovata.Apar gramada de „specialisti” in mass-media, politicieni, care reduc pretul gazelor catre populatie prin modificarea procentelor din cos.

  3. Din pacate autorul comentariului de mai sus are perfecta dreptate,PENTRU CA pretul gazelor MAI ALES de import este dictat de bursele internationale…Marele paradox este ca avem resurse de gaze PENTRU 50 de ani in consumul intern dar dintr-o mare prostie guvernamentala NU se folosesc aceste resurse,mai mult 65% din gazele naturale sint concesionate celor de la EON sau PETROM,Romgaz se pare ca-si traieste ultimele clipe de regie de stat…Si aceea conducta probabil va duce la citeva demolari cu despagubiri din pacate mici din cauza scaderii valorii imobilelor si a terenurilor pe piata speculativ-imobiliara…Ramine de vazut CITI ANI va dura constructia acestei conducte…

  4. Cine ne va despagubii,penrtu dezastrul ce va ramine in urma ,sapaturilor si a lucrarilor pe terenul oamenilor si cu cit vor despagubii?sper ca vor despagubii cu sume mari altfel proprietarii vor face rascoala,trebuie despagubiti consistent,la ce venituri au companiile de gaz.