Florin Faur, director APIA Timis: Fermierii mari utilizeaza peste 60% din suprafata agricola a Romaniei

Se vorbeste foarte mult despre rata mica de absorbtie a fondurilor europene in Romania. Cum stam din acest punct de vedere in agricultura?

Trebuie sa separam putin cele doua aspecte pentru ca Romania, ca stat membru al Uniunii Europene din 2007 are la dispozitie o alocare financiara de aproape 34 de miliarde de euro din care o suma foarte consistenta de peste 14 miliarde de euro sunt alocate agriculturii prin doua fonduri. FEGA si o parte din FEADR in sens concret financiar 8,2 miliarde de euro din totalul de 14 sunt implementati prin APIA. Revenind la intrebarea dvs, pe plati directe exista o alocare anuala practic, noi am inceput ca stat cu 440 de milioane de euro in 2007, iar la momentul actual in 2012 alocarea este de 1, 64 miliarde de euro, practic pe aceasta linie a fondurilor gradul de absorbtie este de aproape suta la suta, si nu spunem noi ca suna frumos este o realitate verificata. Romania a ajuns sa fie printre primele 5 state din Uniuniea Europeana vizavi de gradul de absorbtie in privinta platilor directe.

Sunt totusi probleme mari in ceea ce priveste invetarierea suprafetelor pe baza carora se fac platile…

Asa este, rata de eroare la nivelul anului 2007 era in jur de 14% – o rata foarte mare, de 7 ori mai mare fata de ceea ce este permis in regulamentele europene adica 2% .  Din fericire a existat o dinamica pozitiva acestei rate de erori de la anul 2007 la 2008 s-a redus undeva in jurul valorii de 9% dupa care a stagnat, insa dupa 2009, mai precis 2010 odata cu implementarea unui sistem nou de declaratii electronic, am ajuns la 2,57 %, iar la momentul actual din cunostina mea suntem undeva pe la 2,3%. Practic putem sa rasuflam un pic usurati pentru ca reusim sa respectam intru totul cerintele Uniunii Europene care spun ca daca un stat membru are mai putin de 2 la suta erori, el nu mai este susceptibil de penalizari sau alte probleme. Este o mare realizare pentru noi, daca ma pot exprima asa..

Cand vorbim de erori, vorbim de fapt despre supra-declararea unor suprafete de teren adica, sunt fermieri care declara mai multe decat au, pentru a primi subventie mai mare? Din cate stiu la nivel national sunt peste 9 milioane de hectare de teren declarate. Cat de reala este aceasta cifra?

Ea este reala, bininteles. De-a lungul timpului, aceasta rata de supradeclarare, a scazut in permanenta. Daca undeva la nivelul anului 2007 erau in jur de 500 de mii de hecatare declarate la nivel national, la momentul actual vorbim despre o surpafata de maxim 30 de mii de hectare. Raportat la suprafata de aproape zece milioane de teren din Romania, este un lucru deosebit. Noi putem oricand sa vedem pe harta fiecare teren al fermierilor, si am sa va dau un exemplu. La nivelul anului 2011, la sfarsitul declaratiilor din 2011 in Romania erau 1,6 milioane suprapuneri. Adica la cele aproape sapte milioane de parcele care sunt decalarate in APIA, 1,6 milioane erau suprapuse. E adevarat ca multe erau suprapuneri minore si am reusit sa eliminam majoritatea, pana la sfarsitul anului ca sa putem face platile corecte.

Este o problema pentru Romania fragmentarea excesiva a parcelelor?

Da, este o discutie care a fost in permanenta actualitate vizavi de fragmentarea din Romania, intr-adevar fata de anul de debut 2007, cand aveam 1 milion 240 milioane de fermieri, si o suprafata de aproximativ 9,3 milioane, la ora actuala mai avem 1 milion nouazeci de mii de fermieri, deci practic a scazut numarul lor, iar suprafata a urcat spre aproape 10 milioane. Ca o chestiune de viitor s-ar putea ca noua politica agricola comuna sa apara ca un mecanism care sa stimuleze mai mult acest proces de comasare a terenurilor agricole, fara a merge neaparat doar spre exploatatii mari, in viitoarea politica comuna.

Poate fermierul roman sa concureze cu cel din Uniunea Europeana, data fiind valoarea subventiei mult mai mica pe care o primeste el fata de fermierul din Ungaria, Austria sau Germania?

Romania e tara extremelor in agricultura. Avem foarte multi fermieri cu suprafete mici. Pe de alta parte fermierii mari utilizeaza peste 60% din suprafata agricola a Romaniei. Daca e sa discutam pe partea de finantari, am plecat in 2007 de la un pachet de 440 de milioane de euro, iar acum suntem la putin peste 1 miliard de euro. Adica valoare totala a subventiilor a crescut de aproape 3 ori in ultimii ani.

Vom ajunge vreodata la acelasi nivel de subventie cu fermierii din Europa occidentala?

Tendinta este de a se ajunge la o medie la nivel european., care este undeva la 216 euro pe hectar. in Romania se plateste la ora actuala, 110 euro la hectar. Anul viitor vom ajunge pe la 130 de euro. Prin 2018 vom ajunge pe la 200 de euro. Dar, subventia care vine din fonduri europene este suplimentata din fonduri nationale si ajungem undeva pe la 170 de euro pe hectar. Oricum nu vom ajunge niciodata la nivelul subventiei care se acorda de exemplu Greciei!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.