Farmacistii fac imprumuturi la banci sa achite datoriile catre furnizorii de medicamente. CJAS asteapta rectificarea de buget

Unii patroni de farmacii din Timisoara au inceput sa ia imprumuturi de la banci pentru a-si putea achita datoriile catre furnizorii de medicamente. In aceasta situatie s-a ajuns deoarece, spun ei, Casa Nationala de Asigurari deconteaza tot mai tarziu facturile pentru retetele gratuite si compensate. De anul viitor, contractul-cadru dintre CJAS-uri si farmacistii, care acorda retete gratuite si compensate, va prevede termene si mai lungi pentru decontare.

Rodica Vlad, patroana unui lant de farmacii din Timisoara, spune ca are datorii la furnizorii de medicamente de circa 1 milion de lei. Solutia gasita este de a face imprumuturi la banci si de acceptare a faptului ca pentru aceste credite trebuie sa achite si dobanzi. „Datoria se ridica la circa 1.000.000 de lei, cam asa. Suntem la limita cu ceea ce producem si cu ce cheltuim. Aceasta gaura nu va mai putea fi inchisa, numai daca fac imprumuturi de miliarde. Acest lucru se percuteaza si asupra bolnavilor, nu ne putem aproviziona normal„, a declarat Rodica Vlad pentru www.opiniatimisoarei.ro.

In opinia sa, prin conditiile impuse, Ministerul Sanatatii si Casa de Asigurari de Sanatate favorizeaza mai degraba furnizorii mari de medicamente si lanturile de farmacii nationale, in timp ce farmaciile mici nu mai au niciun cuvant de spus.

Farmacista spune si ca atunci cand vine momentul de stabilire a perioadelor in care sa se faca decontarea catre farmacii, casele de asigurari au un comportament „despotic”. „La stabilirea termenelor cu CJAS, se comporta ca niste despoti, daca nu vrei sa accepti conditiile, nu se fac negocieri, se reziliaza contractul din start. Daca se reziliaza acel contract, nu mai apuci sa iti faci profesia de farmacist„, mai spune Vlad. Din punctul sau de vedere, responsabilii de la ministerul de resort nu au grija cum trebuie sa bani.

In ceea ce priveste datoriile catre furnizori, Vlad a explicat ca, la nivel local, Casa Judeteana de Asigurari Timis a decontat de-abia acum, in noiembrie, retetele elibetare in luna februarie, deci la o distanta de 270 de zile, adica 9 luni. „Dupa ce trec 210 zile, distribuitorii ne preseaza, dar noi nu avem de unde sa dam banii. Ducem o viata de stres„, ne-a mai spus farmacista.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate vrea sa inaspreasca si mai mult conditiile de plata a medicamentelor, prin impunerea unor termene de plata de 210 zile, fata de cele 120 prevazute in prezent, pentru medicamentele decontate in cadrul programelor nationale de sanatate. Colegiul Farmacistilor din Romania contesta acest proiect, acuzand CNAS ca limiteaza accesul la tratament al pacientilor si submineaza sistemul de sanatate publica. Farmacistii din tara le-au solicitat public responsabililor din CNAS sa se gandeasca cum ar trai ei daca si-ar primi salariul la 210 zile. In plus, ei au atras atentia, ca in UE decontarea se face la 60 de zile. Aceasta prevedere este acum in stadiul de proiect pentru contractul-cadru care ar urma sa intre in vigoare de anul viitor.

Farmaciile mici, preluate de lanturile nationale

Ana Miclea, presedintele Colegiului Farmacistilor din Timis, a spus ca in acest an un numar de cinci farmacii au fost vandute unor lanturi de farmacii mari, care au un potential financiar mai mare.

Este vorba despre farmacii care nu au mai putut fi sustinute financiar, erau in dificultati si atunci au vandut unor lanturi mai mari”, a spus Miclea. In ceea ce priveste prelungirea termenelor de decontare, opinia farmacistilor timisoreni este contrara dorintelor impuse de la nivel national de CNAS. Acestia au solicitat in mai multe randuri la revenirea unui termen de decontare de 60 sau de 90 de zile, asa cum era acum doi ani. Noul termen este exagerat de mare si nici macar acesta nu este respectat. Noi nu am mai decontat din martie pana in noiembrie, o sa intram din nou in dificultate. O parte dintre colegii farmacisti primesc notificari din partea furnizorilor, care, la randul lor au au linii de credit si se fac presiuni. Acest contract-cadru este la a nu stiu cata varianta de proiect. Noi, din judete, am trimis propuneri si Colegiului Farmacistilor si CNAS de revenire la termenele de 60 sau 90 de zile, atunci ne permiteam sa functionam cum trebuie. Colegiul Farmacistilor a mai solicitat introducerea de penalitati acordate CNAS daca nu se respecta termenele de decontare, dar Casa nu accepta aceste penalitati„, ne-a spus Ana Miclea.

Seful Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Timis, Cristian Careba, crede ca problema se va rezolva la rectificarea de buget

Directorul Casei Judetene de Asigurari Timis, Cristian Careba, a admis ca retetele au fost decontate cu o luna intarziere, acum fiind platita luna februarie 2010. „Pentru retetele gratuite si compensate este o luna intarziere, retetele s-au preluat in limita unui buget. Am depasit cu o luna, dar nu avem buget nici pe trimestrul IV la spitale. Se va discuta despre o rectificare de buget si cred ca se va rezolva„, a spus Careba. Intrebat cum se vor descurca farmacistii daca termenul se prelungeste la 210 zile, conform proiect pentru noul contract-cadru pe 2011, directorul Casei de Asigurari Timis a spus ca nu stie sa dea un raspuns. „Cert este ca se infiinteaza farmacii si consumul de medicamente a crescut„, a adaugat directorul. Totusi, „dorinta farmacistilor de a se reveni la un termen mai scurt nu poate primi raspuns decat la nivel national, pentru ca acolo se iau deciziiile in aceasta privinta”, a mai explicat Careba.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.