Experienta unica in viata la Timisoara: zborul cu balonul. Timisorenii pretuiesc cererile in casatorie la inaltime

TIMISOARA. Zeci de timisoreni le fac o surpriza frumoasa partenerilor de viata: un zbor cu balonul cu aer cald. Sarbatorirea unei onomastici, a zece ani de la nasterea copilului sau chiar o cerere in casatorie sunt motive la fel de intemeiate pentru ridicarea la cer a celor dragi. Totul incepe dimineata devreme.

Cu destul timp inainte de rasaritul soarelui are loc intalnirea cu pilotul si plecarea spre Varias, locul de ridicare. Dupa cele cateva zeci de minute de mers cu masina se ajunge in camp, langa comuna timiseana. Pregatirea balonului dureaza aproximativ o ora. Acesta este preumflat cu aer rece, sunt pornite arzatoarele si se umfla anvelopa cu aer cald. Balonul incepe sa se ridice.

Nacela – „cosul” in care stau persoanele in balon – este legata de masina. Urmatorul pas este ambarcarea pasagerilor si plecarea in calatorie. Nacela este dotata si cu GPS si statii radio pentru a putea tine legatura cu dispeceratul de la sol, in cazul aparitiei unor situatii neprevazute. Cu instructajul facut, calatoria cu balonul trebuie sa inceapa inainte de rasaritul soarelui astfel incat sa se vada rasaritul de la inaltime. Cei care sunt in balon in momentul in care primele raze ale soarelui incep sa-si faca simtita prezenta pe pamant uita de somn si se bucura de priveliste.

Nu se poate zbura deasupra Timisoarei

„Deasupra Timisoarei nu putem zbura din cauza traficului aerian. Nu avem voie pentru ca se pot isca incidente. De aceea mergem la Varias, facem de acolo lansarile”, ne spune Beatrice Pecica, asistent manager al companiei care organizeaza zborurile cu balonul.

Soarele incepe sa straluceasca la orizont, mare si rosu. Imaginea e superba. Rasplateste cu varf si indesat trezitul cu noaptea in cap.

O ora de zbor costa 124 de euro in timpul saptamanii si 150 in weekend. Plecari au loc dimineata devreme, chiar inainte de rasaritul soarelui si seara, inainte de apus. Dar o rezervare se face din timp, pentru ca trebuie observate conditiile meteo din ziua rezervata, sa nu bata vantul prea tare sau sa nu fie innorat, pentru ca atunci dispare tot farmecul calatoriei, vizibilitatea fiind obturata de nori. Nici frigul nu este de neluat in calcul. Daca toate aceste conditii nu sunt intrunite, calatoria se amana. Vantul puternic poate strica o calatorie lina si confortabila, ridicand serioase probleme si la aterizare, iar daca ploua, distractia urcarii balonului pana deasupra norilor este prea dificila. Pilotii nu risca zborul in aceste conditii, mai ales alaturi de persoane neavizate.

Pe tot parcursul zborului, personalul auxiliar urmareste balonul cu masina. In momentul in care se decide aterizarea, pilotul nu mai sulfa aer in balon, iar acesta incepe treptat sa piarda din altitudine.Odata ajuns la nivelul solului, impachetarea echipamentului se mai intinde pe o ora.

„Balonul poate transporta pana la patru persoane. Balonul cu aer cald se deplaseaza cu viteze foarte mici si pastreaza o calatorie lina si confortabila”, ne asigura specialistii firmei.

Cereri in casatorie sau surprize pentru cei dragi in balon

„O doamna i-a facut o surpriza sotului ei. A pregatit un banner mare, pe care a scris „Te iubesc!”. L-am intins pe pamant, in calea balonului, iar cand acesta a trecut pe deasupra, doamna i-a spus sotului ca este cadoul ei pentru implinirea a zece ani de la casatorie”, ne-a povestit Andreea Kremm, managerul companiei. A fost felul ei de a-i spune „Te iubesc” sotului.

Tot „Te iubesc” i-a spus si un el, logodnicei. In peisaj a intrat si privelistea superba si un inel. Surpriza a fost cu atat mai mare. Cum sa spui Nu? O alta supriza a fost facuta cu cateva ore inaintea casatoriei. Dimineata, la ora sase, cu cateva ore inainte sa spuna Da in biserica, viitorul sot i-a oferit o plimbare logodnicei.

Calatoria se incheie cu botezul primului zbor. „Ceremonia de botez include primirea unui nume de nobil zburator si botezarea prin foc si sampanie a pasagerilor”, ne spune Andreea Kremm. Pasagerii afla despre primul zbor cu balonul cu aer cald, despre ispravile pilotilor si a celor care au zburat de-a lungul timpului in diverse concursuri sau activitati.

Cei care doresc sa vada mai mult decat zona de campie a Banatului, pot merge in alte zone din tara, deluroase sau muntoase, unde sa se ridice la cer si sa se bucure de peisaj. Balonul poate urca pana la o mie de metri, in functie de conditiile meteo. Imaginile privite din obiectul zburator, de la sute de metri altitudine, sunt impresionante. De deasupra Timisului, in departare se observa Muntii Semenicului. Toamna, daca la altitudinile ridicate a nins, din balon sunt observate varfurile albe.

Plimbarile cu balonul sunt organizate vara si toamna. Din cauza frigului si a vremii imprevizibile, iarna si primavara calatoriile au loc foarte rar.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.