Noutati :

E GATA! Stavilarul din vremea imperiului habsburgic gasit din Piata 700 din Timisoara, transformat in muzeu in aer liber! FOTO!

8 august, 2015 - 12:15 PM
Autor: Anonim      
Categorie: CULTURA
0

TIMISOARA.  O frantura fabuloasa din istoria Timisoarei, scoasa la lumina in centrul orasului nu demult, a fost restaurata, pusa in valoare si expusa in Piata 700, marturie a unor vremuri de poveste ale Banatului.

Dupa mai bine de un an de munca care a insemnat curatarea a peste 150.000 de piese, au urmat multe luni pentru asezarea lor, bucata cu bucata, in muzeul in aer liber de langa cladirile de birouri.

stavilar-ecluza-piata-700-timisoara (2)

Timisorenii pot admira acum ecluza din vremea administratiei habsburgice complet reconditionata.
Ea a fost asezata la doar cativa zeci de metri de locul in care a fost descoperita si a fost recompusa din piesele originale recuperate din pamant, care au trecut prin mainile unor specialisti.

Deasupra stavilarului a fost amplasata si o pasarela pentru ca vizitatorii sa poata admira in voie, de la inaltime, intregul ansamblu hidrotehnic. Intrarea este libera.

stavilar-ecluza-piata-700-timisoara (8)

Operatiunea complexa de recuperare, reconditionare si reconstruire a ecluzei a costat peste o jumatate de milion de euro si s-a facut pe cheltuiala investitorului din Piata 700 din Timisoara.

Va reamintim, in anul 2013, in urma sapaturilor pentru construirea unei fundatii a unei cladiri de birouri, au fost descoperite o serie de vestigii, printre care un stavilar construit in secolul al XVIII-lea de catre administratia habsburgica, foarte bine conservat, folosit in cadrul sistemului de aparare din jurul bastionului. Stavilarul, construit din caramida, dale de piatra si pavat cu lemn, avea rolul de evacuare a apei din santul de aparare a cetatii.

CITESTE SI: A inceput mutarea stavilarului gasit in Piata 700 din Timisoara! Cine se opune? Mai multi timisoreni au organizat un protest la ecluza. FOTO!

CITESTE SI: VIDEO fabulos! 150.000 de piese curatate si peste jumatate de milion de euro pentru repunerea stavilarului in Piata 700 din Timisoara

CITESTE SI: Stavilarul din vremea imperiului habsburgic gasit din Piata 700 din Timisoara va fi pus bucata cu bucata inapoi. Uluitor cate piese sunt de montat!

CITESTE SI: Stavilarul scos la lumina in centrul Timisoarei merge la restaurare! Cum va arata si cand vom putea admira ecluza din Piata 700? FOTO si VIDEO!

CITESTE SI: Cum se pune in valoare o descoperire arheologica la Timisoara? S-a gasit un stavilar din sistemul de aparare din jurul Bastionului CetatiiInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...