Cazarma U din Piata Marasti, din Timisoara, se transforma! Ce se intampla acolo si nu numai?

TIMISOARA. Sute de tablouri vor transforma Timisoara intr-o veritabila galerie de arta contemporana. Peste 100 de artisti vor expune in 17 locatii inedite, intre care si Cazarma U din Piata Marasti, aflata in paragina.

Neobisnuitele locuri isi vor schimba pentru o vreme infatisarea si vor capata o destinatie iesita din tipare.

Astfel, Sinagoga din Cetate, Halele Timco, Cazarma U sau Muzeul Revolutiei vor gazdui lucrari contemporane stranse din 12 galerii de arta.

30 dintre lucrarile ce urmeaza sa fie expuse au fost create special pentru acest eveniment, conceput ca un dialog intre arta contemporana romaneasca si contextul international actual.

Intitulat Aparenta si Esenta, evenimentul reuneste artisti romani consacrati recunoscuti in toata lumea, dar si artisti straini, care prin opera lor fac referire la spatiul romanesc.

expozitie contemporana

Pentru prima data in contextul romanesc se contruieste un dialog curatorial intre diferite generatii de artisti romani, incepand cu cei care au fost activi in perioada comunista – fie in tara, in contextul unei izolari impuse (Grupul Sigma, Geta Bratescu, Ion Grigorescu), fie in strainatate, in exil (Paul Neagu, Andre Cadere), si continuand cu cei care s-au afirmat in anii ’90 (Dan Perjovschi , Sub:REAL) sau la inceputul anilor 2000 (Ioana Nemes, Ciprian Muresan, Mircea Cantor).

De asemenea, Art Encounters este unul dintre cele mai mari proiecte culturale care reuneste orasul Timisoara si Arad. Prezenta Art Encounters in Arad este reprezentata prin patru expozitii, in trei locatii: fabrica Teba, mall-ul din Arad si Muzeul de Arta.

Iata cateva repere ale evenimentului:

– reconstructia pentru prima data in 37 de ani a instalatiei multimedia Multivision 1 (1972 – 1978) a grupului Sigma, care a activat in Timisoara in anii ’70 -’80.
– transmisia live gazduita de DJ Angel si orchestrata de Saadane Afif, care are loc in ziua deschiderii evenimentului.
– Oda Materiei de Matei Bejenaru, performance ce se va desfasura in Piata Libertatii: o piesa pentru cor, tobosari, vioara si soprana compusa de Gabriel Malancioiu exclusiv pentru Art Encounters. Corul este format din detinuti de la Penitenciarul Timișoara.
– pentru prima data expusa in Romania, o instalatie care iti da impresia ca ai patruns in studioul unui maestru: Darwin`s Room de Adrian Ghenie, reproducere tri-dimensionala, in marime naturala, realizata dupa o mica pictura in ulei atribuita lui Rembrandt, din 1632, Filozoful in meditatie, si care acum se gaseste la Louvre.
– o lucrare de Ana Lupaa in spatiul numit Geam MAT al Muzeului de Arta, mica „galerie” vizibila doar din strada. Instalatia este o reflectie asupra intrebarii cum o lucrare efemera, ca si cea a artistei, produsa in anii 1970, ar putea supravietui istoriei.
– schite de Geta Bratescu, pentru prima data expuse publicului, intitulate K (1976-1978), ce ar putea fi o trimitere la romanul lui Franz Kafka Castelul si la regimul comunist opresiv.
– arta organizarii unei expozitii – un worshop cu studentii Facutatii de Arta.

In cadrul evenimentului vor avea loc si numeroase ocazii de dialog intre publicul larg, artisti, curatori si critici de arta.

Iar programul educational este si el unul complex. Vor avea loc activitati pentru copii si grupuri scolare, in mai multe locatii din oras, precum Muzeul de Arta, Memorialul Revolutiei sau Halele Timco.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.