Cati moldoveni de peste Prut isi doresc cu adevarat unirea cu Romania?

Au fost oferite rezultatele preliminare ale unui sondaj de opinie facut in Republica Moldova, in luna februarie, de catre Centrul Roman pentru Studii si Strategii. Prin aceasta actiune s-a incercat stabilirea unui procent al cetatenilor care isi doresc unirea cu Romania.

Rezultatele cercetarii, care include o serie de date cu privire la perceptia populatiei din stanga Prutului asupra reperelor identitare si a spatiului cultural de care apartine, sub genericul „Identitatea nationala in Republica Moldov”, au fost anuntate joi, iar potrivit lor 52% dintre moldoveni vor sa revina la patria muma.

Mai mult de jumatate dintre participantii la studiu considera ca perspectiva unirii este realizabila (54%); 63% dintre respondenti  sunt de parere ca limba pe care o vorbesc cel mai des este limba romana si ca limba romana si limba „moldoveneasca” are aceleasi sensuri; dar si ca Romania si Republica Moldova sunt doua state romanesti, cu aceleasi traditii si acelasi folclor (74% categoric de acord si mai degraba de acord).

Platforma unionista Actiunea 2012 a salutat datele preliminare ale cercetarii si asteapta crearea unei majoritati unioniste stabile in Republica Moldova, constiente de apartenenta la reperele identitare romanesti, scrie evz.ro.

Speram ca procentul care inclina balanta in favoarea reunirii, relevat in acest studiu, sa faciliteze organizarea intr-un timp cât mai scurt a unui referendum in acest sens la Chisinau”, a declarat Alexei Paluta, co-presedintele coalitiei Actiunea 2012.

Sondajul de opinie a fost realizat in Republica Moldova, in perioada 1-15 februarie, pe un eşantion de 1.155 de persoane, reprezentativ pentru populatia adulta a Republicii Moldova, fara regiunea transnistreana si Unitatea Teritoriala Autonoma Gagauzia, cu o eroare tolerata de +/- 2,5%, la un nivel de incredere de 95%.

Rezultatele finale ale cercetarii vor fi facute publice in luna mai.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.