Casele de amanet din Timisoara ofera ‘imprumuturi nerambursabile’. Peste 30% din aurul amanetat in fiecare luna nu mai este recuperat

Infiintate in baza Legii 31/1990 privind societatile comerciale si a Legii 93/2009 privind institutiile financiare nebancare, casele de amanet au devenit adevarate locuri de “pelerinaj fiscal” pentru romanii ajunsi la ananghie.

Costul saraciei la ghiseele caselor de amanet este extrem de ridicat, in conditiile in care dobanzile la imprumuturile pe termen scurt oscileaza intre 0,3 si 1% pe zi, ba chiar si la 2% pe zi la casele care lucreaza in weekend, noaptea sau in sarbatorile legale, ceea ce inseamna 3.674% pe an, daca se foloseste formula de anualizare bancara. Chiar si in conditiile unei dobanzi medii de 0,5% pe zi, tot se poate ajunge la o dobanda anuala de peste 800%, ceea ce reprezinta enorm in comparatie cu dobanzile anuale efective la creditele bancare de nevoi personale, ce tind spre 16%.

Tocmai din acest acest motiv, o parte dintre clientii caselor de amanet renunta sa-si mai rascumpere bunurile amanetate, indiferent daca este vorba despre bijuterii de aur, telefoane, electronice sau alte obiecte de pret. Potrivit estimarilor specialistilor de pe piata aurului, circa 30% din bijuteriile cu care clientii caselor de amanet isi garanteaza imprumuturile nu mai sunt rascumparate, tranzactia fiind trecuta voluntar in categoria creditelor nerambursabile.

“Cei care nu au obtinut un pret bun la evaluarea bijuteriilor lasate in garantie, se dau peste cap pentru a le recupera. Adeseori, cei care au fost multumiti cu evaluarea, iar bijuteriile nu reprezinta verighete sau amintiri de familie, nu mai vin sa plateasca. In acest fel, dupa evaluarile noastre, casele de amanet devin proprietarele a peste 30% din bijuteriile de aur lasate ca garantie la creditele nerambursabile. Din aceasta cantitate se aleg bijuteriile perfecte, adica fara defecte, care sunt repuse in vanzare cu un adaos de 30-40%, iar aurul ramas este dat la topit. In cele mai multe cazuri, este vorba despre 90% din cantitatea bijuteriilor nerecuperate”, spune presedintele Confederatiei Metalelor pretioase si bijuteriilor “Diamond Gold”, Mihai Pacioianu, care apreciaza ca piata bijuteriilor din aur, evaluata la 15 tone in anul de varf 2007, s-a redus cu 40-45% in ultimul an.

Pentru a supravietui, producatorii autohtoni de bijuterii trebuie sa detina circuitul complet, incepand cu casele de amanet si terminand cu magazinele de desfacere“, mai spune Mihail Pacioianu, legand interesul proprietarilor caselor de amanet cu cel al producatorilor autohtoni de bijuterii.

Zeci de kilograme de aur aduse in fiecare luna la amanet

Potrivit Registrului de Evidenta al Bancii Nationale a Romaniei, la 1 martie 2012 erau active 2.552 de case de amanet, dintre care peste 200 functioneaza in judetul Timis. Costul ridicat al creditelor de urgenta determina clientii caselor de amanet – chiar si in zona Banatului, considerata o zona cu oameni mai instariti – sa-si abandoneze aurul sau obiectele de pret lasate in garantie.

“Mi-am amanetat cateva inele, am primit 100 de lei pe gram si mi-a convenit. Nu le-am mai recuperat. Imi pare rau doar de un inel Versace la care tineam foarte mult, pe care sper sa-l rascumpar candva. Asta, doar daca nu a fost pus, deja, in vitrina la revanzare si cumparat de altcineva”, ne spune Monica Pindean, care a apelat la o casa de amanet din Piata 700 pentru un imprumut de urgenta.

Conform evaluarilor administratorilor caselor de amanet, lunar sunt abandonate la creditori mari cantitati de aur.

“Intr-o zi cu activitate medie, amanetam o cantitate de 15-20 de grame de aur. In bijuterii. Aproape jumatate din aceasta cantitate nu mai este recuperata niciodata. O parte din bijuteriile ramase la noi le punem in vanzare, celelalte merg catre bijutieri la topit”, ne-a dezvaluit Sorin D., administratorul unei case de amanet din Calea Sagului.

Dupa aprecierile sale, tranzactiile cu aur sunt cele mai profitabile pentru casele de amanet, tocmai de aceea unii patroni nu inregistreaza in registrul special toate cantitatile de metal galben detinut cu titlu de garantie. Aceasta practica a fost confirmata si de ofiterii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor, care, in urma cu 2 ani, au confiscat 148 de grame de aur fara acte de provenienta de la o casa de amanet din Timisoara…

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. ponta&company spune:

  aurul inseamna bani.Bani care sunt scosi pe piata inseamna ca ne miscam.daca toti tinem banii la saltea…inseamna ca nu avem o economie de stat functionala si iesin la miting…

 2. Raul spune:

  Un articol care dezinformeaza si nu are la baza informatii reale. Cum puteti sa spuneti ca la o dobanda de 0.5 % / zi, va rezulta o dobanda de 800 % / an, oare cu cine ati facut matematica ?
  Daca luam in calcul o dobanda de 0.5% / zi, la un calcul ,,de clasa a doua” rezulta 15 % / luna, deci x 12 luni = 180 % / an, nicidecum 800 %.
  Dobanzile in 2013 erau in medie intre 0.3 % si 0.5%, iar acum, in anul 2017 au ajuns sa fie intre 0.1 % si 0.3%, ceea ce este rezonabil pentru un imprumut pe permen scurt.

  Multumesc!