Bunatati de-ti lasa gura apa, in locuri de poveste, in cea mai savuroasa excursie gastronomica prin Banat

Evadare la sfarsit de saptamana, intr-un loc de poveste, scaldat in raze de soare. Si ce poate fi mai savuros decat sa completezi o mini-vacanta de vis cu un adevarat tur gastronomic?

CITESTE SI: Mai recunosti locurile. Ce-ai zice de o plimbare printr-unul dintre cele mai vechi cartiere din Timisoara, in urma cu un secol. Video 

De toate pot avea parte timisorenii care vor sa isi petreaca cateva zile libere in Banatul Sarbesc. Turistii vor putea descoperi, chiar din primele localitati de dupa granita, ca in Serbia traditia mancatului sanatos si gustos se pastreaza cu sfintenie. In provincia Voivodina cei care trec pragul restaurantelor vor fi intampinati cu delicatese, asa cum se faceau pe vremea bunicilor.

Carnea, preparatele din carne, supele de vita, peste sau legume, aluaturile dulci si savuroare, dar si multe alte delicii stau pe mesele fiecarui restaurant din provincia Voivodina.

CITESTE SI: Hai la cinema in aer liber sau in sala, la Timisoara! Filme spectacol, in festival, timp de o saptamana. Intrarea e gratuita 

Iata mai jos un meniu complet pe care vizitatorii il pot servi in toate restaurantele din provincia sarbeasca, la doi pasi de Timisoara!

Supa, un preparat de baza in bucataria sarbeasca, deschide apetitul mesenilor si dezvaluie inceputul unui festin culinar. Una dintre cele mai populare retete de supa este cea din care nu lipsesc ingrediente precum carnea de gaina, curcan si rata, taiteii de casa, dar si legume proaspat culese din gradinile gospodarilor. Insa, o reteta pe care nimeni nu trebuie sa o rateze este supa de bibilica, ce trebuie neaparat insotita de o slibovita de piersici, pere sau gutuie.

Felul de baza este, de obicei, un preparat pe din carne si legume. Tocanita este unul dintre cele mai vechi feluri de mancare servite in Serbia. Se gateste, de obicei, din ceapa, ardei, morcovi, rosii, dovlecei, la care se adauga orez. La fel de populara in randul sarbilor este si mancarea din maruntaie sau cea de fasole. De asemenea, sarbii pregatesc pentru mesele principale ardei umpluti sau sarmale, gatite in vase de lut, dupa retete asemanatoare cu cele romanesti.

Dupa felul principal, la mesele sarbesti se servesc platourile cu carne. Ficatul de gasca servit cu mere coapte, vitelul cu garnitura de taitei cu branza sau platourile cu cotlet si coaste de porc, bacon si carnati, pe pat de cartofi sunt doar cateva dintre preparatele de pe mesele sarbilor.

De asemenea, nelipsit din meniul sarbilor este pestele. Fie ca este vorba de ciorba de peste sau gratare ori preparate la cuptor, pestele este un fel de baza in alimentatia sarbilor.

Desertul este incununarea oricarei mese, iar preparatele sarbesti sunt un adevarat festin.

Asa cum mesele sunt indestulate, si deserturile sunt pe masura. Renumiti pentru aluaturile pe care le prepara, sarbii se intrec in a face dulciuri de casa, care mai de care mai gustoase. Gombotii, placintele cu branza, mac ori dovleac, tascutele ori laptele de pasare sunt doar cateva dintre clasicele si delicioasele deserturi preparate in intreg Banatul, care au reusit sa treaca testul timpului si raman in topul preferintelor turistilor.

Desigur, orice masa copioasa trebuie insotita de o bautura buna. Serbia este renumita pentru vinurile parfumate si aromate si si pentru slibovita facuta din fel de fel de fructe, care vor binedispune orice turist care va intra intr-un restaurant.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.