Avem o multime de pasionati de graffiti in Timisoara! N-au unde sa-si puna in valoare talentul pentru ca risca amenzi

TIMISOARA. Raspandita si chiar incurajata peste tot in lume, arta desenului pe ziduri este o adevarata aventura la Timisoara. Una cu rasuflarea politistului local in ceafa.  Pasionatii de graffiti din Timisoara nu au cum sa-si exprime talentul. Primaria le pune la dispozitie doar cateva garduri ale parcurilor din oras sau pasajul din spatele Catedralei, care deja e plin de desene.
Ca sa-si demonstreze insa maiestria, tinerii aleg sa deseneze noaptea, in afara legii. Fapta lor intra la norme la convietuirea sociala, iar oamenii legii nu prea au ce sa faca. Pot doar sa-i amendeze, dar numai daca ii prind in timp ce manuiesc spray-urile cu vopsea. Anul acesta au fost date numai cinci amenzi, intre 100 si 500 de lei, in conditiile in care peretii a zeci de cladiri din oras sunt mazgaliti cu graffiti.

Zonele preferate de tinerii timisoreni sunt Piata Traian, Piata Libertatii, Piata Unirii sau Parcul Central. Aici se mai adauga si cateva locatii din cele mai mari cartiere sau statiile RATT.
„Am dat doua amenzi in februarie si trei in ianuarie, iar anul trecut numai 11 amenzi. Ei prefera sa iasa pe timpul noptii, pe cladirile din oras si in statiile RATT. Noi putem sa-i amendam doar in cazul in care ii prindem la fata locului. Nu avem nimic pentru a rezolva problemele pe care le avem. Si efectivul de politisti este redus, avem doar dispozitiile de patrule permanente”, ne-a spus Nicoleta Popa, purtator de cuvant la Politia Locala. Aceasta ne-a mai marturisit ca oamenii legii pot asigura masuri de ordine doar in perimetrele pietelor Victoriei, Libertatii, Unirii, Traian si a parcurilor Central, Dacia si Bucovina.

Viceprimarul Adrian Orza: „Noi le-am dat tot felul de locatii”

Nu au unde sa-si exprime talentul. Tinerii timisoreni care vor sa practice graffiti au avut la dispozitie doar cateva garduri, potrivit viceprimarului Adrian Orza, sau pasajul din spatele Catedralei, precum si Cazarma U. In prezent insa, foarte putini pereti au ramas nedesenati. „Nu e nimic oficializat printr-o hotarare de consiliu. Am finantat la un moment dat si un proiect pe agenda culturala si am negociat diferite locatii. Cred ca sunt doua tipuri de graficieni de genul asta, cei care o fac organizat si cei care au nevoie de adrenalina. Noi le-am dat tot felul de localii: parcuri din cartiere, Pod 16 din Maria. La un moment dat am dat si pe cladirea de la Cazarma U, dar nu poti sa le dai sa deseneze pe cladiri istorice”, ne-a declarat viceprimarul Adrian Orza. Edilul spune ca locatiile se pot folosi in continuare, dar si ca este deschis la orice fel de propuneri din partea tinerilor care fac graffiti.

„Astea sunt aberatii. Au fost cu editie limitata zonele astea” spune Flaviu Roua, cunoscut ca Jones in arta graffiti din Timisoara. Spatiile pe care le pot impodobi cu desene urbane sunt foarte putine si au fost puse la dispozitie temporar.
„Pe Cazarma U am avut voie trei zile, daca mai dadeai a patra zi primeai amenda. Sa faca niste locuri, in afara de Pod 16 care oricum este consacrat. Mai este si Parcul Adolescentei. Noi avem un act prin care sa dovedim ca aceste spatii sunt legale. Ar trebui sa emita o hotarare prin care sa dea legale acele ziduri. Sa puna o placuta sau ceva. Daca merg acum la Cazarma U sau in parcuri primesc amenda”, a declarat Flaviu Roua pentru www.opiniatimisoarei.ro.
Flaviu ne-a mai marturisit ca aprobarile date de primarie s-au obtinut cu greu. El este de parere ca arta graffiti se incadreaza in peisajul urban si nu vede de ce primaria reactioneaza asa, in conditiile in care in alte orase mari din lume artistii de acest gen sunt apreciati de catre autoritati si au locatii special amenajate. Tanarul are si o lista de locatii unde ar putea primi aprobare de la Primaria Timisoara. Printre acestea se numara malul Begai, cativa pereti ai unor blocuri din Calea Lugojului, placi de PFL care se monteaza cand se reabiliteaza fatadele unor cladiri, pentru a nu lasa praful sa treaca, sau chiar ziduri mai mari pe care primaria ar putea sa le ridice pentru artistii timisoreni.

Numai patru tineri din Timisoara sunt vedete la nivel national in graffiti

4 artisti din orasul nostru au ajuns sa fie cunoscuti in intreaga tara pentru desenele pe care le fac pe ziduri. Lor li se adauga alti tineri care incearca sa ii ajunga din urma. Cei care le fac insa de ras arta, spune Flaviu Roua, sunt pustii care au intre 10 si 15 ani, care in loc de graffiti doar murdaresc gardurile.

„Ei fac niste taguri pe pereti, semne sau limbaje obscene. Vad un putoi acum care vine, isi cumpara un marker si merge sa deseneze pe pereti”, mai spune Flaviu. Tanarul este dispus sa se intalneasca cu autoritatile locale pentru a decide soarta artei graffiti in Timisoara, mai ales ca edilii au declarat mereu ca sprijina actele culturale intr-un oras de 5 stele.

FOTO: Dariana Dragos

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. in zona Dacia, langa bazin, sunt niste garaje pline de astfel de graffiti, chiar frumoase si viu colorate 🙂

    • mersi de info, marius 😀