Noutati :

Artere importante, BLOCATE de tiruri la Timisoara! Transportatorii protesteaza! FOTO!

15 septembrie, 2016 - 10:30 AM
Autor: Anonim      
Categorie: EVENIMENT
2

TIMISOARA. Chiar si dupa modificarile facute miercuri de Guvern, transporatatorii, nemutumiti de politele RCA, nu au renuntat la protest si au luat cu asalt toata tara.

tiruri-blocaj-rebreanu-2

La Timisoara, camioanele si tirurile care intra in oras pe Calea Sagului si isi continua drumul pe Rebreanu au blocat o banda de circulatie, pe care merg cu incetinitorul, iar soferii claxoneaza.

Patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, FORT, APULUM, APTE 2002 – au solicitat Guvernului Romaniei ca in textul Ordonantei de Guvern tarifele RCA sa fie inghetate la valorile medii ale daunelor existente in evidentele ASF si nu la nivelul celor care se vor calcula in viitor.

Guvernul vrea sa inghete tarifele RCA la camioane la 18.500 lei, insa patronatele din transporturile rutiere solicita un tarif de 4.907 lei. Acest tarif, de 4.907 lei, reprezinta dauna medie de 18.500 lei la care se adauga frecventa daunei de 15,6%. Rezulta o prima medie tehnica de 2.886 lei, la care se aduna cheltuielile administrative, revenind un tarif de 4.907 lei pe an la care toate daunele si cheltuielile asiguratorilor sunt acoperite„, preciza un comunicat al patronatelor din transporturile rutiere.

In aceste conditii, transportatorii au solicitat urmatoarele tarife: 1.050 lei/an – turisme persoane juridice, 1.108 lei/an – autoutilitara pana la 3.500 kilograme, 1.633 lei/an – autoutilitara intre 3.500 kg si 7.500 kg, 3.610 lei/an – autoutilitara intre 7.500 kg si 16.000 kg, 4.907 lei/an – autoutilitare peste 16.000 kg si 2.129 lei/an – autobuze transport persoane.

Reprezentantii patronatelor din transporturile rutiere afirma ca RCA este obligatoriu, iar metoda de calcul RCA trebuie sa fie „transparenta si publica”. In Romania sunt inmatriculate 180.000 de vehicule de transport marfa si pasageri si sase milioane de autoturisme.

rebreanu-tiruri-2

De asemenea, patronatele din transporturile rutiere cer Parlamentului Romaniei sa il demita imediat pe actualul presedinte al ASF, Misu Negritoiu, dupa ce, in ultimul an, „si-a dovedit incompetenta in a conduce piata asigurarilor din Romania”.

„In 2012, un RCA pentru un camion costa 300 de euro, in 2013 polita a ajuns sa valoreze 700 de euro, iar tarifele au crescut la 1.000 de euro in 2014, la 3.500 euro la final de 2015 si, in pofida sesizarilor si dialogului cu autoritati si asiguratori, asigurarea RCA pentru camioane a ajuns sa coste peste 5.000 euro la clasa B0 dupa iulie 2016”, se arata in comunicatul patronatelor din sector.

UPDATE: Transportatorii rutieri au agreat cu ASF un tarif maxim al politelor RCA de 7.500 lei/an.

Transportatorii rutieri au convenit, in urma discutiilor avute joi la Bucuresti cu reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), un tarif maxim al politelor RCA de 7.500 de lei/an, dupa ce, initial, s-a vorbit despre un cuantum de 6.149 lei/an.

„Exista o delegatie de patru persoane la ASF care a discutat si a ajuns la o intelegere, o mostra de calcul. Au facut calculele pentru vehicule comerciale de peste 16 tone la o valoare tinta de 7.500 de lei, care sa fie valabila din 3 octombrie. Este nevoie de avizul Consiliului Concurentei si al Guvernului pe acest tarif. S-a convenit sa se ia in calcul frecventa si dauna medie, tinand cont de daunele intamplate si neavizate, precum si de trendul acestora, de asemenea cheltuielile administrative de achizitie si taxe – maximum 25%. Se va folosi sistemul de bonus malus, bonus in principiu si malus nu, pentru ca pe perioada acestui tarif fixat, malus, trebuie sa clarificam cu ei. O sa ne cheme la discutii sa ne arate structura tarifului. Daca reusim sa obtinem mai jos, va fi excelent. La discutii vom fi chemati probabil saptamana viitoare. Pentru noi este ok si maine”, a declarat secretarul general UNTRR, Radu Dinescu.

Initial, discutiile de la ASF dusesera la un tarif maxim al politelor RCA de 6.149 lei/an pentru un camion fata de 20.000 lei pe an in prezent.

Intr-un comunicat, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) confirma stabilirea unui tarif tinta de aproximativ 7.500 lei/an pentru autoutilitare de peste 16 tone, clasa bonus-malus B0.

„Ca urmare a discutiilor avute astazi (joi – n. r.) la sediul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) cu reprezentanti ai patronatelor din domeniul transporturilor s-a stabilit ca elementele care vor fi luate in considerare in calculul tarifelor de referinta pentru politele RCA, conform OUG emise de Guvern, sunt urmatoarele: frecventa si dauna medie, tinand cont si de daunele intamplate si neavizate, precum si de trendul acestora, conform datelor statistice publicate la nivel de piata (raportul Milliman), actualizate la 30 iunie 2016; incarcarea pentru cheltuieli administrative, achizitie, taxe etc., de maxim 25%; incarcarea pentru aplicarea sistemului bonus/malus. De exemplu, se estimeaza un tarif tinta de aproximativ 7.500 lei/an pentru autoutilitare de peste 16 tone, clasa bonus-malus B0”, se mentioneaza in comunicat.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Cu ce naiba ati filmat? Cu masina de spalat? R.I.P headphone users !!!

  2. Pentru salarul pe care-l ia dl. in cauza (parca M.N. plus intreaga „familie de la agentie”), trebuie sa faca „ceva”