A murit revolutionarul de catifea! Vaclav Havel, primul presedinte al Cehiei post-comuniste, s-a stins in somn

Primul presedinte al Cehiei libere s-a stins din viata. Dramaturgul disident Vaclav Havel a murit duminica dimineata, la Praga, dupa ani in care a suferit din cauza bolii. Avea 75 de ani.

CITESTE SI: Cristian Tudor Popescu catre Iliescu: Regretati ca nu ati avut o atitudine similara cu Vaclav Havel? Ce i-a raspuns Ion Iliescu!

Vlacav Havel, una din cele mai admirate si indragite voci ale dizidentei anti-comuniste din intreaga lume, s-a stins. Primul presedinte al Cehoslovaciei si ulterior al Cehiei, dramaturgul Vaclav Havel, a incetat duminica din viata.

Artizan al „Revolutiei de catifea” anticomuniste din 1989 si presedinte al Cehoslovaciei apoi al Cehiei din 1989 pana in 2003, el a murit in somn, a afirmat purtatoarea sa de cuvant, Sabina Tancevova. Havel, a carui viata publica a fost afectata de mai multe probleme de sanatate, a fost spitalizat pentru scurt timp la 8 martie din cauza unei inflamatii a cailor respiratorii.

O pneumonie tratata necorespunzator in inchisoare, la inceputul anilor ’80, si un cancer pulmonar sunt la originea numeroaselor probleme de sanatate ale celebrului dramaturg disident, spitalizat de mai multe ori dupa ce fost ales presedinte al Cehoslovaciei (1989), apoi al Cehiei (1993). Havel s-a retras din functie in februarie 2003.

Vaclav Havel, fiu de capitalisti bogati

Nascut pe 5 octombrie 1936 la Praga. Fiul unor capitalisti bogati, are de suferit de pe urma comunismului inca din adolescenta. Nu ii este permis sa faca studii universitare asa ca merge la cursuri de seral. La varsta de 15 ani isi descopera pasiunea pentru poezie. Scrierile sale sunt influentate de Kafka, chiar daca operele acestuia erau interzise in acea vreme, informeaza Wikipedia.

Dupa satisfacerea serviciului militar, lucreaza ca masinist la un teatru din Praga (Teatrul pe balustrada – Divadlo Na Zábradlí) si studiaza arta dramatica prin corespondenta. Dupa lovitura de stat organizata si condusa de Moscova-din 1948 familia sa isi pierde proprietatile si este considerata pro-Germana si ca a colaborat cu ocupantul (acuzatie formulata in ziarul comunist Rudé Právo din 23 februarie, 1989) si lui Havel i se ridica tot felul de obstacole dar face cursuri de liceu la seral si intra la Univesitatea Tehnica Ceha in (1957). Prima piesa reprezentata a fost Petrecerea din gradina (1963) iar cea mai cunoscuta piesa a sa este Largo Desolato. in 1964 s-a casatorit cu Olga Šplíchalová (1964–1996).

Vaclav Havel, lider al Revolutiei de catifea

In 1968, anul Primaverii de la Praga, este dat afara de la teatru. Activismul sau politic il costa cinci ani de inchisoare. Aceasta dizidenta a culminat in momentul publicarii Cartei 77 un manifestpolitic, scris pentru a acuza arestare membrilor grupului de muzica psychedelica Plastic People of the Universe. Teoria sa politica cea mai articulata si mai onorata este cea a „Post-Totalitarianismului” (vezi: puterea celor fara de putere), un termen utilizat pentru a descrie viata sociala si poltica dupa incheierea „minciunii comuniste”.

A fost un suporter pasionat al rezistentei nonviolente, teoretizata altadata de un celebru politician indian, Mahatma Gandhi. A fost unul dintre liderii Revolutiei de Catifea din 1989 si devine presedinte dupa primele alegeri libere. Pe 29 decembrie, 1989, fiind deja presedinte al Forumului Civic, a fost ales presedinte al primului Parlament liber. Este ales presedintele Cehoslovaciei, iar dupa destramarea acesteia devine primul presedinte al Cehiei. in 1996 sotia sa moare de cancer.

Se recasatoreste in 1997, cu actrita Dagmar Veškrnová. Este reales in presedinte in 1998, in ciuda faptului ca e bolnav ca urmare a anilor de detentie si a excesului de tutun.

Vaclav Havel, intalnire cu Dalai Lama, acum o saptamana

In ultimele luni, Havel isi petrecea cea mai mare parte a timpului in casa sa de la tara, situata la 150 de kilometri de Praga, dupa ce a fost spitalizat pentru scurt timp la 8 martie, din cauza unei pneumonii grave. Boala a fost insotita de diferite complicatii, precum „pierdere de echilibru, scaderea memoriei si slabire”, a explicat el recent, intr-un interviu.

Sambata trecuta, Vaclav Havel s-a intalnit la Praga cu Dalai Lama, liderul spiritual al budistilor tibetani, dupa care s-a intors la casa sa de la tara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.