Zeci de oameni s-au adunat intr-o piata din Timisoara pentru un eveniment literar realizat in premiera in viitoarea capitala culturala

TIMISOARA. Un nou eveniment inedit ii aduce pe timisoreni mai aproape de lectura.

CITESTE SI: Cascada de flori ce va curge de sub capota unei masini, Ceasul floral in miniatura, Pomul Breslelor sau inele magice ale timpului, la Timfloralis. Ce alte surprize vor fi la cel mai colorat festival din Timisoara

La orele pranzului, joi, angajatii Bibliotecii Judetene Timis ‘Sorin Titel’ au ‘desenat’ pe pavajul din Piata Sfantu Gheorghe o fila de calendar din luna aprilie 1918, Anul Marii Uniri.

Elevi de la diferite scoli din Timisoara sau profesori ai lor, reprezentanti ai Consiliului Judetean Timis, ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, ai reprezentantelor diplomatice din oras sau ai unor institutii de cultura au venit in micuta piata din centrul orasului. Fiecare dintre ei a primit cate o foaie pe care era scris cate un articol aparut in ziarele din 1918 sau 1919.

Oamenii au fost invitati sa citeasca in patratelul de calendar pe care era scrisa data in care textul primit a fost publicat.

Mi se pare o idee foarte interesanta. In acest fel ni se prezinta detalii din trecut pe care poate nu le stiam. Am vazut cum se vorbea in urma cu 100 de ani si am citit cuvinte a caror pronuntie acum ar fi considerata gresita. De exemplu, termenul popolare in loc de populare. Este o actiune foarte buna si sper sa se mai organizeze„, a declarat Marian, elev la Colegiul Tehnic Emanoil Ungureanu.

CITESTE SI: Violente dupa o greseala uriasa pe care a facut-o un barbat cu portofelul in mana, in plina strada 

Evenimentul este unul foarte reusit pentru ca sunt copii care nu mai sunt atat de atrasi de lectura. Am avut de citit ‘calindarul’ de buzunar din 1918, din Drapelul din 16 aprilie 1918. Am incercat sa si interpretez si mi s-a parut un text foarte frumos. Sunt mai timida si de-asta m-am si balbait putin„, a declarat Valentina, eleva in clasa a IX-a la Colegiul National Ana Aslan.

Mi se pare o actiune foarte inspirata pentru ca incurajeaza atat lectura, cat si cunoasterea istoriei, un lucru care este necesar. Am citit un fragment dintr-o scrisoare a unui om care se intorcea de la Alba Iulia si povestea despre lucruri pe care nu le citesti in cartile de istorie. Povestea cum a vazut o caravana de nemti care se ratrageau din Romania si este un moment mai emotionant„, a spus Ruxandra Cojocariu, bibliotecara la Centrul Cultural German.

Evenimentul a umplut Piata Sfantu Gheorghe, iar cei care au trecut prin zona au ramas sa asculte cele citite la microfon si au facut poze.

Este vorba despre un nou concept lansat, fila. Urmand acest traiect temporal ne intoarcem la 1918, dar si aducem 1918 in prezent. Astazi, 26 aprilie, am trasat calendarul lunii aprilie 1918 in amfiteatrul din Piata Sfantu Gheorghe. Am citit texte care in mare masura au provenit din aprilie 1918, restul provenind din 1918 sau 1919, din perioada respectiva, spre a vedea nu doar evenimentul istoric despre care stim din manuale sau din contexte informativ-istorice, ci si spre a vedea ce inseamna limba romana atunci, ce citeau oamenii atunci. De exemplu, ce romane foileton se publicau, pentru ca acest gen de roman este predecesorul serialelor de televiziune de astazi, ce discurs publicitar exista in epoca. De asemenea am vazut marturii ale oamenilor, simpli participanti la evenimentele din 1918. Putem vedea cum s-a sarbatorit Marea Unire la un an dupa, la 2 ani dupa, si de a invata si a vedea cum putem sarbatori si noi astazi la 100 de ani…Vom mai organiza acest gen de evenimente in acest an, dar nu in fiecare luna, pentru ca avem si altele in agenda. O vom face cu o anumita periodicitate, trimestriala poate„, a declarat Tudor Cretu, director al Bibliotecii Judetene Timis ‘Sorin Titel’.

Biblioteca Judeteana Timis ‘Sorin Titel’ organizeaza in luna mai cel mai mare eveniment de lectura publica din Timisoara, Concentrica, ce va avea loc in Piata Libertatii, dupa care este programata ‘Patura care citeste’.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.