Radiologia de la Spitalul Judetean aniverseaza 7 decenii la Timisoara. Ce ‘cadouri’ vor primi in acest an medicii din sectie

TIMISOARA. De 70 de ani medicii Sectiei de Radiologie a Spitalului Judetean pun umarul la diagnosticarea corecta a pacientilor.

CITESTE SI: Primii artisti confirmati la editia de anul acesta a JazzTM 

17 medici, 44 de asistente, 3 registratori si 4 ingrijitoare fac parte din Sectia de Radiologie ajunsa la ceas aniversar. Tot aici isi mai fac stagiatura si 104 rezidenti care se specializeaza in radiologie, dintre care 32 sunt straini veniti din 12 tari.

Istoria sectie de radiologie a fost prezentata de actualul sef al acesteia, Florin Barsasteanu, cel care i-a amintit pe toti cei care au contribuit la cresterea si dotarea ei: Nicolae Margineanu, Grigore Lubert, Maria Mogosanu sau Magda Pascut.

Trei dintre medicii rezidenti din cadrul sectiei, Antonia Moldovan, Marius Benta si Adrian Tutelca, au fost premiati cu cate o diploma si au primit cate o placheta aniversara.

Seful sectiei de radiologie a si povestit un caz mai aparte pe care l-a avut de cand lucreaza la radiologie.

Mi-aduc aminte de un reprezentant al etniei rome. Eram in garda in urma cu foarte multi ani si a venit impreuna cu vreo 20 de apartinatori, sambata noaptea la ora 2, cu o hernie inghino-scrotala imensa. Practic toate axele intestinale erau in sacul scrotal si ii ajungeau undeva pana in zona genunchiului. Si l-am intrebat, bine, dar de ce sambata noaptea la ora 2. De cat timp ati sesizat ca se modifica volumul scrotal si spunea ca de vreo 16 ani. Si bine, dupa 16 ani te-ai trezit sambata la ora 2? Bineinteles ca era neasigurat si nici nu era o urgenta maxima, dar a fost un caz cu talc„, a declarat seful sectiei de radiologie a Spitalului Judetean, medicul Florin Barsasteanu.

CITESTE SI: Orasul din Timis care isi asfalteaza drumurile pe bani europeni, cu aproape 1 milion de euro 

Si pentru ca medicii din aceasta sectie sa isi poata desfasura activitatea in conditii cat mai bune, in acest an ei vor primi si echipamente noi.

Profesorul Florin Barsasteanu a condus echipa Ministerului Sanatatii care a intocmit necesarul de aparatura pe intreaga Romanie privind dotarea cu aparatura de radiologie, a efectuat caietele de sarcini si a urmarit desfasurarea licitatiei, astfel incat la sfarsitul anului trecut a fost semnat contractul pentru aparate de rezonanta magnetica si nucleara si computer tomograf, care vor fi aduse si instalate in clinica noastra, speram, pana la jumatatea anului 2018. Asa cum am spus, e aparatura de inalta performanta. Noi avem un RMN care are peste 15 ani vechime si peste 50.000 de examinari, deci uzat din punct de vedere fizic si moral. Era o componenta vitala a spitalului si eforturile au fost indreptatit realizate. In ceea ce priveste tomograful, avand in vedere numarul de 150.000 de tomografii efectuate pe an, cred ca justifica prezenta lui in Spitalul Judetean, avand vedere importanta lui in diagnosticele cazurilor de urgenta„, a declarat managerul Spitalului Judetean, Marius Craina.

Managerul Spitalului Judetean a afirmat ca aparatele noi care exista in prezent in sectie si se lucreaza cu ele vor fi folosite si dupa sosirea noilor echipamente. In anul 2017, in sectia de radiologie au fost realizate peste 114.000 de ecografii, 4106 radiologii si 10.000 de ecografii.

In dotarea sectiei se afla in prezent o instalatie de rezonanta magnetica, doua computere tomograf, 2 ecografe, 2 angiografe, 1 mamograf, 5 aparate de radiologie si 12 aparate de radiografii mobile.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.