Sapte sali de cinema readuse la viata in 2018 la Timisoara. In ce hal sunt acum Foto

TIMISOARA. Primaria a finalizat la jumatatea lunii decembrie a anului 2017 preluarea a sapte cinematografe de la Regia Autonoma de Distributie si Exploatare a Filmelor RomaniaFilm. Acum municipalitatea trebuie sa puna la punct salile de cinematograf si sa le dea o alta functionalitate.

CITESTE SI: Doua bulevarde mari din Timisoara isi schimba infatisarea. Cum vor arata din 2018 

In ultima sedinta de plen din 2017, consilierii locali si-au dat acordul pentru preluarea cinematografelor de la RADEF. Sapte sali pentru care municipalitatea trebuie sa gaseasca o alta destinatie in 2018 asteapta acum sa fie modernizate.

Salile sunt multe dintre ele in stare avansata de degradare. Cinematograful Timis, aflat in centrul Timisoarei este inca unul functional, chiar daca cu greu ii mai distingi numele afisat candva deasupra intrarii.

Starea avansata de degradare se vede insa cel mai bine la cinematograful Dacia. Numele a disparut de multa vreme de la intrare, in holul mare este plin de cioburi, carcase de calculator si alte resturi, iar daca vrei sa intri in sala, intrarile sunt blocate in totalitate. Singurul lucru ramas inca intreg este tejgheaua peste care alta data se vindeau biletele de intrare la film.

Atat cele trei sali amintite mai sus, cat si cinematografele Arta, Freidorf, Unirea, Victoria si Fratelia, alaturi de gradina de vara Arta, isi vor schimba fata in anii urmatori, incepand din 2018.

Unul dintre ele va fi sediu pentru Casa de Cultura a Studentilor, chiar daca Casa de Cultura a Studentilor nu apartine de Primarie, ci de Ministerul Educatiei. Ministerul Educatiei nu a sprijinit niciodata aceasta institutie de la Revolutie incoace. Indiferent cine a fost la guvernare, Casa de Cultura a fost lasata de izbeliste…Un alt cinematograf va fi pus la dispozitia cineastilor timisoreni pentru a amenaja acolo o cinemateca. Eu am avut discutii cu cativa oameni de cinema ai Timisoarei si le-am spus sa vina cu un concept pentru ca doresc ca un cinematograf sa il transformam in asa ceva, dar fara implicarea lor nu avem cum sa facem asta. Daca e se implica, atunci vom gasi o formula de colaborare si vom pune una din cladiri la dispozitia lor sa facem o cinemateca. Probabil ca dupa sarbatori vom organiza discutii, in diverse cercuri, pentru a lua decizia cea mai potrivita„, spunea primarul Nicolae Robu la finalul lui 2017 despre aceste sali uitate.

Municipalitatea mai asteapta si o decizie in cazul cinematografului Studio, care acum se afla in proprietatea statului roman si in viitor ar urma sa fie predat municipalitatii. Cladirea este in stare avansata de degradare, iar pe usile de la intrare sunt puse afise ale unor spectacole care au avut loc in Timisoara cu ceva timp in urma.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Asa gospodari buni suntem, atât la nivel de minister, cât si pe plan local, încât aceste spatii, în loc sa fie utilizate si sa aduca profit , au fost lasate în paragina. Ca doar nu este a cuiva, este a statului si deci poate sa se degradeze, nimanui nu ia pasat pâna acum. Noroc cu primarul cel atât de criticat si batjocorit de toti „neicanimeni” ca-l doare si se zbate.
    Toata stima, domnule Robu.

  2. Norocul timisorenilor cu d-l Robu, ca pâna acum, de ani de zile, nimanui, nici din minister nici pe plan local nu ia pasat ca aceste spatii, ale noastre ale tuturor, sunt lasate în paragina si nu aduc profit. Da de criticat si de batjocorit sunt buni toti „neicanimeni” Toata stima d-le Primar.

  3. Dar de ce sa nu fie chiar cinamatografe functionale de cartier. La Cinema City mereu sunt sold-out blockbusterele. Ai avea chiar alternative in acest sens.

  4. Ce bine ar fi sa fie adevarat!Da Doamne sa se intample asta si sa se readuca la viata aceste sali ,actualmente ruine si surse de mizerie si sobolani.Frumoasa initiativa,bravo!