Situatie rezolvata la Bucuresti pe ultima suta de metri in privinta Colterm? Prefectul de Timis il trage de urechi pe seful companiei de termoficare de la Timisoara

TIMISOARA. Problema ajutorului guvernamental pentru Colterm ar putea fi rezolvata, insa e nevoie de miscari importante de trupe pentru ca acest lucru sa se intample. Seful companiei de termoficare a trebuit sa dea explicatii si la prefectura pentru demersurile tarzii facute de Primaria Timisoara.

CITESTE SIMonede din timpul lui Alexandru Macedon, recuperate de politistii din vestul tarii 

La inceputul lunii decembrie Guvernul anunta o lista cu orase care vor primi ajutor guvernamental pentru incalzire, pe care nu era si Timisoara. Se pare in cele din urma ca problema va fi rezolvata, dupa o intalnire pe care a avut-o la Bucuresti seful Colterm Emil Serpe cu secretarul Ministerului Energiei.

Serpe a trebuit insa sa dea explicatii prefectului Eva Andreas pentru demersurile intarziate. Reprezentanta guvernului in teritoriu i-a cerut explicatii directorului Colterm pentru faptul ca problemele de la regia de termoficare nu i-au fost prezentate inainte de 6 decembrie.

La acel moment nu a existat nicio problema, eram cu platile la zi, totul era perfect normal. Cu contract incheiat pe 30 de zile in avans. Incepand cu luna noiembrie am mers la furnizorul de gaz cu o conventie de plata in 3, asa cum procedeaza si Bucurestiul. Furnizorul de gaz nu a fost de acord cu conventia respectiva si un contract de lunga durata. Abia dupa o intalnire de la Ministerul Energiei avuta chiar luni, impreuna cu domnul secretar de stat Visan, furnizorul de gaz a vrut incheierea unui astfel de contract pe toata perioada iernii, cu o conventie de plata incheiata in 3: noi, primaria municipiului Timisoara si furnizorul de gaz, conventie care prevede toate sumele provenite din subventii intra direct in contul furnizorului de gaz ca si contravaloare a gazului furnizat in luna respectiva. In luna noiembrie am incheiat intrega factura de gaz, in luna decembrie am facut, cum sunt procedurile, factura de regularizare a subventiei. Pentru luna decembrie am solicitat subventie primariei Timisoara in avans, subventie care trebuia sa ne vina in ianuarie. Aici am intampinat o problema, am primit doar o parte din subventia respectiva, si a acoperit o mica parte din factura de gaz a lunii decembrie„, spune Emil Serpe, directorul Colterm.

CITESTE SIDrumul care arata ca un cofraj de oua. Groapa langa groapa, la cativa kilometri de Timisoara. Foto 

Prefectul de Timis a parcurs si nota de fundamentare prin care Colterm solicita ajutor guvernamental de urgenta.

Va rugam sa ne sprijiniti in regim de urgenta pentru a asigura continuitatea serviciului de furnizare a energiei termice in municipiul Timisoara, in caz contrar existand riscul intreruperii acestui serviciu. Pentru a asigura furnizarea de energie termica pentru incalzirea atat pentru populatie cat si pentru un numar insemnat de institutii publice, gradinite, scoli, spitale, Colterm Timisoara are nevoie urgenta de 30 de milioane de lei. Aceasta suma este formata din: 12 milioane de lei reprezentand consumul de gaz aferent lunii decembrie 2017. Singurul mod in care Colterm SA se poate aproviziona cu gaz natural este plata in avans pe durate extrem de scurte. Pana vineri 8.12 2017, trebuie achitata catre E-On Energie Romania SA suma de mai sus. In caz contrar furnizorul nu va semna un nou contract, iar municipiul Timisoara va ramane fara incalzire in plin sezon rece. Suma de 15 milioane de lei, pentru carbunele necesar sezonului de iarna 2017-2018 si transportul aferent. Facturile au ajuns deja la scadenta. Suma de 3 milioane de lei pentru energie electrica necesara producerii de energie termica. Facturile sunt deja scadente si furnizorii de energie electrica nu vor continua alimentarea in cazul in care nju se fac de urgenta plati consistente catre ei. Sumele mai sus reprezinta datoriile curente ale societatii pentru actualul sezon de incalzire si nu contin datorile mai vechi ale societatii catre furnizorii de combustibil care se ridica la aproximativ 100 de milioane de lei. Mentionam ca Primaria Municipiului Timisoara are restante catre Colterm urmatoarele sume: subventie diferenta de pret aferenta lunii noiembrie 2017, aproximativ 3 milioane, subventie diferenta de pret aferenta lunii decembrie aproximativ 10 milioane, pierderi induse tehnologice aferente anului 2016 in valoare de aproximativ 8 milioane de lei, pierderi induse financiare calculate pana la finalul lui 2015 in suma de 34 milioane de lei. Prin urmare repetam rugamintea de a primi de urgenta sprijin pentru asigurarea continuitatii furnizarii energiei termice pentru populatia si institutiile publice ale municipiului Timisoara„, se arata in documentul intocmit de societate de termoficare.

CITESTE SI: Atentie soferi. Politistii impart ‘felicitari’ pe doua dintre arterele mari din Timisoara 

In urma cu aproape o saptamana, primarul Nicolae Robu si Consiliul Judetean s-au contrat pe tema ajutorului guvernamental pe care Colterm trebuia sa il primeasca de la Guvern. Reprezentantii Consilului Judetean spuneau ca Primaria nu a facut demersurile necesare pentru ca societatea de termoficare sa beneficieze de ajutorul financiar, in timp ce primarul Nicolae Robu a raspuns cu un dosar intreg de documente prin care a vrut sa arate ca municipalitatea a facut tot ce tinea de ea pentru ca Timisoara sa nu ramana fara incalzire in aceasta iarna.

Colterm are datorii de 110 milioane de lei, la care se adauga 16 milioane de lei penalitati. Ramane de vazut daca Guvernul va acorda cele 30 de milioane ce trebuie achitate urgent, datorie curenta catre furnizorul de gaz.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pai cum asta Serpe se lauda ca ei sunt pe plus…ca ei dau energie mai ieftina ca l;a aia cu centrale….si mai are si tupeul sa ameninte pe aia care se debranseaza vezi doamne fara acordul lor…niste milogi tepari
    Eu am centrala de trei ani si nici daca mi-ar da gratis nu m-as intoarce la ei…sa vedeti circ in 2018 cand expira termenul UE CARE INTERZICE SUBVENTIA NEDIFERENTIATA adica ajutor de stat dat unei companii ,pret platit acum de populatie 258 rin pret real in jur de 400 ron…