O hala a unei vechi fabrici din Timisoara se transforma total! Cate variante are primaria pentru un proiect spectaculos?

TIMISOARA. Timisoara trebuie sa fie pregatita din toate punctele de vedere pentru anul 2021, iar Primaria are si un plan referitor legat de o veche hala industriala ramasa in paragina odata cu caderea comunismului.

CITESTE SI: Candva cel mai mare SPA din Europa, azi o ruina in Banat! Jurnalist britanic socat de ce a gasit: Ar trebui sa le fie rusine autoritatilor

Viceprimarul Dan Diaconu anunta in exclusivitate pentru opiniatimisoarei.ro in toamna anului trecut ca Primaria si-ar dori sa cumpere o hala a unei vechi fabrici din oras si sa ii dea o alta functionalitate. Exemplul a fost preluat din Ungaria, unde asemenea spatii au fost reabilitate si au primit o cu totul alta destinatie.

Dorim revitalizarea unei cladiri industriale si transformarea ei intr-un Centru de Industrii Creative. Aici avem discutii cu mai multe foste fabrici aflate in perimetrul municipiului Timisoara, care insa se afla acum in proprietate privata. Centrele de industrii creative sunt cele care functioneaza ca un soi de incubatoare in domeniul acestui tip de industrii„, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro Dan Diaconu.

In cele opt luni trecute de la aparitia acestei idei, Primaria nu a facut decat sa negocieze cu proprietarii halelor de care municipalitatea este interesata. Pana in acest moment nu s-a ajuns la nicio concluzie, insa municipalitatea si-a stabilit si un orizont de timp in care sa rezolve aceasta problema.

Au fost gasite 4 hale care ar putea corespunde cerintelor pentru realizarea unui asemenea centru, insa viceprimarul s-a ferit sa le si prezinte pana la finalul negocierilor.

CITESTE SI: Probleme cu noul pod care se va construi la Timisoara dupa o jumatate de secol! Ce lipseste proiectului? 

Exista proprietati care indeplinesc toate conditiile pe care ni le-am dori de la un Centru Creativ de reconversie industriala, insa trebuie sa aiba si un pret corect, daca urmeaza sa il achizitionam. Inca nu am ajuns la acel pret. Sunt patru optiuni in zona industriala si in zona istorica. Speram sa ajungem la o concluzie. Obligatoriu este sa finalizam ca idee anul acesta, pentru ca anul viitor sa putem da drumul proiectului si executiei„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, viceprimarul Dan Diaconu.

Ce se va gasi intr-un Centru de Industrii Creative?

Industrii creative inseamna o paleta larga de activitati, de la partea combinata cu IT, de la aplicatii mobile, aplicatii de jocuri, pana la arhitectura, design de produs, muzica si asa mai departe. E o zona care in Europa are o valoare de miliarde de euro. Si nu mai departe de Budapesta, spre exemplu, avem un astfel de loc. E un loc al creatiei si al fuziunii intre domenii. Ganditi-va la perspectivele care se deschid intre lucrul unui designer si sectorul automotive, intre un designer grafic sau specialist in video si un specialist in sectorul IT. Incercam sa aducem industria aproape de zona creativa si cred ca vom reusi sa producem inovatie in acest Centru„, a mai spus pentru opiniatimisoarei.ro Dan Diaconu.

Alte doua orase din Romania, contracandidate ale Timisoarei la titlul de capitala culturala, au un plan similar cu cel de la Timisoara. Clujul deja a inceput lucrarile pentru crearea unui centru pentru industrii creative, in timp ce Bucurestiul inca e in stadiul cautarilor.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Centru de Industrii Creative? Spuneti-mi o idee intr-adevar creativa care a incoltit ca urmare a infiintarii Incubox-ului, care s-a bazat pe aceleasi premise. Nu spatiul pe care-l ai la dispozitie naste ideile creative, acestea pot apare si intr-un garaj, vezi Apple.
    Cine vor fi beneficiarii acestor spatii, si cum le va fi testata creativitatea pentru a vedea daca se califica pentru a le ocupa, that is the question!

  2. „avem discutii cu mai multe foste fabrici”, adica domnul viceprimar vorbeste cu niste cladiri? Curios.