S-au ratat banii europeni pentru un proiect ca-n filme la Timisoara! Primarul Nicolae Robu recunoaste ca a fost inaintat ‘la plezneala’

TIMISOARA. In urma cu un an de zile, primaria anunta ca vrea sa modernizeze o cladire istorica importanta din Timisoara, iar acesteia sa i se dea o alta destinatie.

CITESTE SIPolitisti SFIDATI la Timisoara de reprezentantii unui service auto in care masinile ‘dadeau pe dinafara’ 

Proiectul viza imobilul care a adapostit pana in 2015 Clinica de Dermatologie de pe strada pietonala Marasesti, unde primaria intentiona sa gazduiasca centre culturale si reprezentante diplomatice din Timisoara. Municipalitatea voia sa realizeze proiectul din fonduri europene, insa acest lucru nu se mai poate, din doua motive. Primaria a inaintat proiectul cu niste minusuri grosolane, dar a sperat ca specialistii in fonduri europene… nu vor observa.

Prima a fost ca o aripa din cladire nu intra in proiect si nu ar fi eligibila pentru ca acolo noi mai avem bolnavi, functioneaza acea aripa ca spital. Sunt doar tinuti, cazati cum s-ar spune, bolnavii care fac radioterapie. Sigur ca la asta noi am fi putut gasi solutii in ultima instanta prin vecinatate, pentru ca nu e de dorit sa ii transporti la distante mari. Dupa ce fac radioterapia am inteles ca sunt epuizati si e bine sa nu fie supusi la suprasolicitari. De aceea nici nu s-a pus problema sa ii mutam de acolo cand am scos clinica de dermatologie. Si a aparut o alta obiectie. Nu putem sa acordam spatiul centrelor culturale respective pentru ca ar trebui sa facem o licitatie si sa participe oricine si trebuie sa fie acordat spatiul celor care castiga licitatia„, a declarat primarul Nicolae Robu.

Dar daca a fost respins de la selectie pentru fonduri, acest lucru nu se inseamna ca proiectul nu va merge mai departe.

Nu vrem sa schimbam tinta pe care o avem, noi vrem ca acolo sa functioneze aceste institutii culturale si am purtat si discutii cu mai multi ambasadori. In functie de deschiderea ambasadelor, Timisoara creste in importanta daca vom avea mai multe centre culturale si desigur cetatenii vor avea de castigat din oferta acestor centre si institute. Si, intre a-i schimba destinatia si a amenaja cladirea pe bani de la bugetul local, optam pentru amenajarea pe bani de la bugetul local. Drept urmare, asta vom face pe viitor. Nu am analizat, dar eu cred ca vom putea incepe anul acesta„, a spus primarul Nicolae Robu.

CITESTE SIImpact devastator pe o sosea din vestul tarii. Un barbat a murit pe loc 

Edilul a recunoscut insa ca sansele pentru a obtine bani europeni pentru acea cladire erau insa reduse.

Recunoastem ca am incercat, tinand seama de specificitatea acestor institutii pe care vrem sa le gazduim acolo,Centrul Cultural Francez, British Council, Institutul Spaniol Cervantes, am spert. Stiam ca sunt vulnerabilitati, dar am vrut sa vedem daca se poate trece peste ele„, a recunoscut Nicolae Robu.

CITESTE SIAlba neagra cu sala polivalenta de la margine de Timisoara in CJT. Cum au pus frana proiectului consilierii judeteni liberali?

Cladirea de pe strada Marasesti a fost construita intre anii 1754 si 1757, avand destinatia de spital, si este pe lista Monumentelor Istorice de clasa A din Timisoara. Aici a functionat primul spital orasenesc civil din Romania, iar Timisoara a avut o unitate spitaliceasca aici cu 24 de ani inaintea Vienei si cu 34 de ani inaintea Budapestei.

Pana in anul 2013, in imobil au functionat Clinica de Dermatovenerologie si Clinica de Radioterapie Medicala, insa in toamna anului trecut, prima dintre clinici a fost mutata in cladirea proaspat renovata de pe strada Daliei din Complexul Studentesc.

Batrana cladire de pe Marasesti a avut parte de lucrari ample de reabilitare in secolul al XIX-lea, apoi doar reparatii izolate, iar in perioada 2005-2010 si 2012-2013 s-au refacut acoperisurile si fatadele. Imobilul are nevoie de o reabilitare capitala la interioare si subsoluri.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Plecati cu ursul de aici

    • Am pleca, dar încă n-avem centură

  2. Este tipic pentru administrația Robu. Aruncă proiectele „la plezneală” pentru că altceva acest nătărău nici nu știe să facă. Vor mai urma și alte evenimente de același calibru, nu vă fie teramă. Oricum, Robu nu-și asumă niciodată niciun eșec, nicio greșeală, considerându-se deasupra tuturor. De-aia s-a și înconjurat cu lăudători prin Primărie. Oameni incompetenți, ajunși în posturi numai datorită faptului că-l pupă-n cur pe Robu. Rezultatul se și vede.