Concluzia dezbaterii bugetului Timisoarei pe 2016: mai e nevoie de inca o dezbatere

TIMISOARA. Asa cum era programat, timisorenii au fost invitati alaturi de consilierii locali la o dezbatere legata de proiectul de buget al orasului pentru anul 2016. Concluzia discutiilor a fost ca mai este nevoie de o intalnire inainte de votarea bugetului, pentru ca nu toti consilierii au avut ocazia sa arunce o privire pe proiectul postat pe site-ul primariei miercuri dimineata. Putini au fost timisorenii care au venit joi la primarie sa faca propuneri sau sa ceara lamuriri in privinta modului in care se vor cheltui banii orasului in acest an.

Dezbaterea din sala de consiliu a primariei a inceput cu o prezentare pe scurt a bugetului pe anul 2016, facuta de primarul Nicolae Robu cu ajutorul reprezentantilor Directiei Economice. Oficialii primariei voiau sa foloseasca si proiectorul pentru a evidentia cum au fost impartite cele aproape 280 de milioane din bugetul orasului, insa nu au tinut in seama de elemente esentiale: lumina puternica din incapere si culoarea peretelui pe care se facea proiectarea.

proiector

Dupa prezentarea edilului a venit si reactiile celor prezenti in sala. Consilierii au acuzat timpul scurt pe care l-au avut la dispozitie pentru consultarea bugetului si au cerut explicatii suplimentare.

Aceasta nu este o dezbatere publica, este o prezentare publica. Noi am cerut sa ne intalnim luni seara aici, sa avem timp sa consultam proiectul de buget si sa venim cu amendamente„,  a spus consilierul local Bogdan Herzog.

Chiar la inceputul dezbaterii, a avut loc un schimb de replici intre Nicolae Robu si consilierul Bogdan Herzog care facea unele comentarii de pe margine, fara sa fi solicitat microfonul. Acest lucru l-a infuriat pe edil.

Ati cerut permisiunea? Dar buna crestere ar fi trebuit sa va determine sa cereti microfonul. La nesimtirea ce va caracterizeaza sigur ca puteti face lucrul acesta. Vorbiti, ca eu ii respect pe cetateni si cel mai destept cedeaza„, a spus primarul.

Consilierii au continuat sa ceara detalii.

Eu am o propunere si o rugaminte la aparatul Primariei. La anexa 5, de exemplu, as dori sa ne puneti pe site, referate si modul de evaluare obiectivului de investitii in vederea procedurii de achizitie. Dati-ne dreptul sa le citim. Altfel, sunt cifre si doar atat. Sunt sigur ca exista o nota, ca altfel nu se poate face legal„, a spus consilierul Dan Idolu.

Unul dintre timisorenii prezenti a intrebat de planurile primariei in privinta construirii de parcari.

Pentru cartiere avem proiecte de locuri de parcare in toarte cartiere. Ele se deruleaza in programul de intretinere a trotuarelor si parcarilor. Toate spatiile dintre blocuri sunt asa cum le stim. Se impun peste tot amenajari. Locuri de parcare, trotuare de acces si de traversare, spatii verzi civilizate. Ca sa putem face asta, vom continua campania de demolare a garajelor„, l-a asigurat Nicolae Robu.

Omul a insistat pe acest subiect, subliniind necesitatea unor parcari mari.

Parteneriat public-privat cautam pentru parcarile mari. Am vrut sa facem o parcare subterana si supraterana vis-a-vis de magazinul Bega si nu a venit nimeni si apoi terenul a fost pierdut„, a precizat edilul.

O alta sugestie a venit de la consilierul Adrian Orza, una care a fost agreata si de edil, dar si de catre timisorenii prezenti in numar foarte mic in sala de dezbatere, nu mai multi de 20.

In trecut, inainte de a discuta bugetul propriu-zis, il discutam cu consiliile de cartier. Imi pare rau ca am renuntat la acest lucru. Eu vin cu o chestiune constructiva, sa reluam aceasta relatie cu consiliile de cartier„,  si-a indemnat colegii Adrian Orza.

In cele din urma, dupa aproape 2 ore, concluzia dezbaterii a fost ca…mai este nevoie de o noua dezbatere. Astfel, Bogdan Herzog i-a invitat luni, de la ora 14.00, pe consilierii locali la o discutie despre buget, dar si pe presedintii de consilii de cartier care isi doresc sa participe la discutii.

Marti, este programata sedinta Consiliului Local, in care ar trebui sa fie supus la vot noul proiect de buget al Timisoarei pe 2016.

Printre cele mai importante investitii in acest an la Timisoara se numara finalizarea noului corp de cladire de la Spitalul de Copii si largirea pasajelor Popa Sapca si Jiul.

CITESTE SI: Studii pentru metrou si acoperisuri verzi, dar si sume importante pentru Spitalul de Copii, la Timisoara! Cum se impart 280 de milioane de euro, bugetul orasului pe 2016?

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.