Apa potabila e mai buna in sudul Timisoarei decat in nord. Ce s-ar putea intampla cu panza freatica a orasului in 5 ani?

TIMISOARA. Timisorenii care locuiesc in sudul orasului au la robinete apa potabila mult mai buna decat cei care locuiesc in nord. O spune directorul societatii de apa si canal din Timisoara, Ilie Vlaicu.

Apa de la robinetele amplasate in apartamentele timisorenilor din sudul orasului e mai proaspata, spune seful Aquatim. Asta pentru ca este forata din Urseni.

„Apa este la fel de buna in tot orasul, se incadreaza in totalitate in limitele de calitatea. Cea din sudul orasului este mai rece si da acea senzatie de prospetime, datorita faptului ca zona de sud preponderent are apa din zona de adancime de la Urseni. Intr-o anumita proportie, adancimea e mai mare si de aceea exista aceasta senzatie care este reala”, ne-a spus Ilie Vlaicu.

Problema este insa ca Aquatim nu poate alimenta doar cu apa din foraje, ci are nevoie si de apa din Bega. Tocmai de aceea a investit milioane de euro in statiile de tratare a apei. Specialistii de la societatea de apa si canal spun ca 20% din apa provine din foraje si restul din Bega.

Avantajul nostru este ca alimentam din doua surse. Ne-am dori foarte mult sa luam numai apa din foraj, pentru ca este foarte rece, ar fi mai buna, dar panza freatica din jurul Timisoarei nu este atat de bogata si in cativa ani s-ar epuiza. Din pacate, Timisoara nu are suficienta apa de adancime care sa permita dezvoltarea alimentarii numai cu apa de adancime. Geografic, ne aflam intr-o zona in care nu e destula apa. Daca am exploata la maxim forajele existente, in 5 ani am ramane fara apa. Ar fi o greseala majora pentru un oras ca Timisoara. De aceea suntem nevoiti sa lucram cu sursa de apa din Bega, din care avem cam 70% si gestionam, masurand forajele si adancimea apei de o maniera in care resursa de apa de adancime sa ramana mereu intangibila. Completam cu apa din Bega atat cat este necesar”, a conchis seful Aquatim.

In ceea ce priveste panza freatica din judet, acolo nu sunt probleme. Alimentarea se face doar cu apa din foraje, dar localitatile sunt mici si nu este extrasa o cantitate foarte mare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.