Opinia Timisoarei

Ziua Romaniei, sarbatorita la Timisoara. Mii de timisoreni au asistat la parada militara de 1 Decembrie. FOTO si VIDEO!!

Atmosfera de sarbatoare in centrul Timisoarei. Cladirile sunt impodobite cu steaguri tricolore si peste 5000 de oameni s-au adunat pe traseul pe care s-a desfasurat parada militara, avand la ei steaguri tricolore.

Parada militara s-a desfasurat pe Bulevardul Revolutiei. Oamenii s-au insirat de-a lungul traseului, de la Podul Decebal si pana in fata la Banca Nationala. Cei mai fericiti au fost copii, fascinati de tehnica de lupta, uniformele militarilor si desfasurarea impresionanta de forte.

“E frumos, cel mai mult mi-au placut elicopterele. Au zburat foarte jos si am vazut ca avea desenata pe unul din ele o cruce rosie” a spus o fetita venita la defilare alaturi de bunici.

“Mie mi-au placut tancurile si mitralierele alea mari si un soldat care avea asa, un fel de blana ca sa nu-l vada dusmanii” a adaugat un baietel.

“Mi-a placut foarte mult, parca a fost cea mai frumoasa din ultimii ani. Poate si pentru ca e vremea buna si am rezistat mai bine la frig” este de parere o mamica venita la defilare cu doi copilasi.

La parada militara au participat Brigada 18 Infanterie Banat, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Banat, Gruparea Mobila de Jandarmi, Politia de Frontiera, Politia Judeteana, Serviciul Roman de Informatii, Politia Locala, iar Fortele Aeriene au fost reprezentate de trei elicoptere apartinand escadrilei de la Giarmata.

Ceremonialul a fost deschis de o slujba religioasa, dupa care au fost prezentate steagurile de lupta ale detasamentelor si formatiunilor care au participat la defilare.

Rand pe rand, prin fata timisorenilor adunati sa vada parada, au trecut transportoare amfibii blindate, mijloace de artilerie, autospeciale, aruncatoare de grenade, masini de politie, sute de militari, intr-o desfasurare impresionanta. Totul, acumpaniat de acordurile muzicii de fanfara militara.

Unul dintre cele mai spectaculoase momente a fost survolarea zonei de cele trei elicoptere de la Baza militara de la Giarmata.

In total 600 de militarei si 100 de mijloace tehnice au participat la parada.

“Ne bucuram ca in acest an comunitatea  locala ni s-a alaturat la aceasta parada dedicata Zilei Nationale a Romaniei, au fost mult mai multi timisoreni fata de anii trecuti si asta ne bucura, pentru ca sarbatorim in mijlocul lor acest moment deosebit” a spus Adrian Jianu, purtator de cuvant al Garnizoanei Timisoara.

FOTO: Virgil Simonescu

O noutate in programul defilarii din acest an a fost participarea la parada a formatiilor folclorice din judetul Timis, printre care dubasii din Margina, dubasii din Curtea, Ansamblul Folcloric “Ghiocelul”, Ansamblul Folcloric “Cununa Timisului” din Ghiroda, Ansamblul Folcloric “Hora Belintului”. Ansamblurile folclorice au sustinut, dupa incheierea defilarii, un spectacol in sala multifunctionala a Palatului Administrativ.

Video-ul nu poate fi incarcat.

La Timisoara, programul zilei de 1 Decembrie mai cuprinde depunei de coroane, aprinderea iluminatului de sarbatori din centrul orasului, deschiderea Targului de Craciun, retragerea cu torte a militarilor si un foc de artificii.

Citeste si: Ce facem de 1 Decembrie la Timisoara: mergem la Targul de Craciun, la parada militara si concerte! Vezi tot programul de Ziua Nationala a Romaniei, la Timisoara!

Exit mobile version