Opinia Timisoarei

Zeci de paturi ATI noi la Timisoara, langa Judetean. Spital de 3 milioane de euro, la mana Primariei, care trebuie sa puna la dispozitie terenul pe care sa fie construit

TIMISOARA. Nu mai putin de 22 de paturi ATI dotate la cele mai moderne standarde ar putea fi aduse la Timisoara, chiar in acest an, daca Spitalul Judetean castiga finantarea europeana pentru infiintarea unei unitati sanitare modulare permanente.

Este vorba, in fapt, despre un spital in toata regula, care ar putea fi folosit, deocamdata, pentru tratarea pacientilor COVID, dar care, in viitor, ar putea deveni sectie noua a Judeteanului.

Pana la acest moment insa, reprezentantii Spitalului Judetean mai au de trecut un hop: completarea documentatiei cu terenul pe care va fi construita unitatea modulara. Asta pentru ca, dupa ce initial au identificat o suprafata suficienta de teren in fata OncoGen, au descoperit ca, de fapt, parcela este spatiu verde si ca…  nu i se poate schimba destinatia. Astfel, nu au renuntat la proiect, ci au identificat o noua zona in vecinatatea Judeteanului, respectiv in spatele Clinicii de Ortopedie, care s-ar preta pentru constructia modulara.

„Nu am primit de la Primarie Certificatul de Urbanism pentru terenul din fata de la OncoGen pe motiv ca este spatiu verde si nu se pate schimba desinatia. Noi am depus proiectul, insa, daca nu vom avea teren, si daca il castigam, vom fi descalificati.

Singurul teren care va fi disponibil este in spatele cladirii de Ortopedie si a centralei termice, un teren in forma de ‘L’, de aproximativ 4.000 metri patrati, care apartine tot primariei, si pe care speram sa-l obtinem, fie in administare, fie in alta forma. El poate fi cedat si catre Consiliul Judetean Timis. A existat un deadline de depunere a proiectului, speram sa nu ratam aceasta investitie.

Am avut discutii si cu domnul primar, care pare incantat de idee si speram sa se si fructifice. Acel teren n-a fost folosit niciodata de primarie si nu vad de ce ar exista un refuz”, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Raul Patrascu, managerul Spitalului Judetean din Timisoara.

Chiar daca, pe timp de pandemie, specialistii din sanatate si-au propus sa foloseasca acest spital modular pentru tratarea pacientilor care au nevoie de ingrijiri in sectii ATI si pentru care, momentan, nu se mai gasesc locuri, reprezentantii Spitalului Judetean au deja un plan in privinta noului spital modular. Acesta ar putea adaposti, pe rand, pacientii sectiilor din unitatea medicala, cata vreme acestea intra in reparatii. Iar ca destinatie finala, spitalul modular ar putea deveni o sectie noua in cadrul Judeteanului.

„Va servi in timp si pentru proiectul mare de reabilitare al intregului spital. Daca va fi gata la timp, va putea fi folosit si in lupta impotriva COVID. Totul depinde de momentul in care se judeca proiectele. Apoi, procedurile mai dureaza o luna si ridicarea efectiva a lui, mai o luna. Evident, pana atunci speram ca nu va mai exista un val 3 al pandemiei de COVID. Daca va fi, prima lui utilizare va fi in lupta COVID. Dotarile vor fi la cel mai inalt nivel, pentru a putea asigura si nevoile ATI. Odata ce se vor renova sectiile, vom putea gasi o alta destinatie pentru el, probabil o noua sectie”, a adaugat managerul Spitalului Judetean.

Noul spital modular este pravazut cu 22 de paturi, toate dotate la standard ATI, cu un minilaborator de analize, vestiare pentru medici, camera de garda, dar si toate spatiile si circuitele auxiliare ca pentru orice sectie – spatii de stocare instrumente si materiale sanitare, spatii pentru depozitarea rufelor curate si murdare, toalete pentru personal si pacienti. De asemenea, va avea toate instalatiile unei sectii moderne, la nivelul unei specificatii pentru o sectie de mari arsi, adica va avea presiune negativa si va fi complet acoperit in ceea ce priveste izolatia termica, instalatia electrica si autorizatia de incendiu.

Costul lucrarilor se ridica la aproximativ 3 milioane de euro.

Exit mobile version