Opinia Timisoarei

Zbor cu parapanta, festivaluri de folclor, teatru si jazz, targuri si bucate de-ti lasa gura apa, aproape de Timisoara! Iata programul pe tot anul! FOTO!

VARSET. La nici 80 de kilometri de Timisoara, la aproximativ o ora si jumatate de mers cu masina, la Varset, in Serbia, prima localitate de dupa granita, de la Moravita, anul acesta vor fi organizate fel de fel de evenimente, iar pentru timisoreni nu pot reprezenta decat o iesire binevenita si un mod placut de petrecere a timpului liber.

Primul mare eveniment de la Varset are loc chiar in acest week-end. Pana duminica, in centrul localitatii are loc un targ de flori. Sunt 50 de comercianti care expun pe tarabe flori de toate felurile, atat de gradina, cat si de interior.

Pa langa flori, doritorii vor putea sa isi cumpere ghivece, ornamente de gradina, dar si o multime de unelte de gradinarit.

Mai trebuie spus ca moneda nationala a Serbiei este dinarul si comerciantii nu vor accepta lei romanesti, astfel ca cei care doresc sa mearga la Varset sa isi cumpere flori se vor putea duce in tara vecina fie cu dinari cumparati la casele de schimb din Romania, fie cu euro pe care ii pot schimba in Serbia, direct.

Pretul florilor de la acest targ, cu siguranta va fi unul foarte bun, iar multitudinea de culori a plantelor frumos mirositoare va bucura ochiul oricarui vizitator.

Seria de evenimente de la Varset va continua in perioada 29-31 mai cand are loc un festival de jazz. In data de 29 mai are loc deschiderea oficiala a Culei de pe dealul Varsetului. Obiectivul turistic a fost in renovare timp de mai multi ani, iar anul acesta va reintra in circuitul turistic. Pana sus la Cula este un drum, iar de pe deal amatorii de zbor cu parapanta pot practica acest sport.

Finalul lunii mai aduce la Varset un obicei pierdut la noi, in Romania. Asadar, in data de 30 mai, pe dealul Varsetului, care este o arie protejata, grupuri de oameni vor porni intr-o actiune de culegere a plantelor medicinale. Sunt 150 de specii de plante care vor fi adunate, iar deplasarea se face atat pe biciclete, pe distante mai scurte si cu opriri din loc in loc, cat mai ales pe jos.

In 10-13 iunie va avea loc Cununa Varsetului, un festival folcloric la care vor participa mai multe tari din intreaga lume cum ar fi: Polonia, Slovacia, Slovenia, Macedonia, Romania, Rusia Grecia si mult altele.

In perioada 29-30 august are loc la Gudurica, o localitate aflata foarte aproape de Varset, tot in Serbia, un festival folcloric al toamnei. Avand in vedere ca este o zona viticola, cu siguranta atunci se vor culege struguri si se va bea cel mai dulce must.

Cea de-a 58-a editie a Festivalului Vinului de la Varset va avea loc in perioada 17-20 septembrie. Cei care vor participa vor putea degusta vinul din podgoriile Varsetului, celebrul soi Cadarca, dar se vor putea infrupta si din bucatele locului.

In a doua jumatate a lunii octombrie va avea loc Festivalul de Teatru Clasic, iar la final de an, in data de 12 decembrie va avea loc un festival care se numeste ”Delicatese de sarbatori”.

Exit mobile version