Opinia Timisoarei

Vom zbura in spatiu cu un supersonic romanesc! A fost testat IAR-111 Excelsior deasupra Marii Negre! VEZI FOTO si VIDEO!

Cabina avionului supersonic IAR-111 Excelsior a fost testata de ARCA, la zbor, deasupra Marii Negre, in cadrul Misiunii 6. Cabina a amerizat dupa un zbor perfect, datele indicand calificarea cabinei pentru zbor la bordul supersonicului IAR-111. Avionul IAR-111 Excelsior va fi utilizat de catre ARCA ca platforma pentru lansarea rachetei Haas II pentru Competitia de astronautica de Google Lunar X Prize, cat si pentru dezvoltarea tehnologiilor pentru industria turismului spatial.

Programul ARCA pentru Competitia Google Lunar X Prize este finantat cu surse exclusiv private, avand programat primul zbor in toamna anului 2012. Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) este o organizatie non-guvernamentala, care doreste sa castige competitia de 30 milioane $, Google Lunar X Prize si sa lanseze in cosmos prima racheta romaneasca, capabila sa transporte un cosmonaut.

Programele dezvoltate la ARCA sunt:

– Racheta Demonstrator 2B, echipata cu primul motor din lume, din materiale compozite, reutilizabil, care a fost lansata cu succes, la data de 9 Septembrie 2004, de pe tarmul Marii Negre.

– Sistemul Stabilo care a executat doua zboruri pana in prezent. Misiunea 1, lansata la o altitudine de 14.700 m, in stratosfera si Misiunea 2 lansata in 2007 la o altitudine de 12.000 m, deasupra Marii Negre.

– Racheta suborbitala Helen, demonstrator tehnologic pentru competitia Google Lunar X Prize. Zborul de test pentru Helen a fost amanat de doua ori, in 2009 (Misiunea 3) si 2010 (Misiunea 4), din cauza dificultatilor intampinate in lansarea balonului purtator. Pentru a testa avionica rachetei Helen, ARCA a lansat de la Sanpetru, la inceputul anului 2010, Misiunea 5, la altitudinea de 5000 m. Lansarea, cu succes, a primei rachete spatiale romanesti, Helen 2, a avut loc la 1 octombrie, 2010, din largul Marii Negre, in cadrul Misiunii 4B si a atins altitudinea de 40 km.

– Haas este o racheta spatiala in trei trepte pentru competitia de 30 milioane $ Google Lunar X Prize. Principalul obiectiv al programului este lansarea sondei lunare European Lunar Explorer si castigarea competitiei.

– Pentru transportul rachetei Haas II la altitudinea de lansare, ARCA dezvolta avionul supersonic de transport IAR-111. Acesta va deveni primul avion supersonic romanesc care va fi utilizat si pentru dezvoltarea tehnologiilor pentru turismul spatial.

Exit mobile version