Opinia Timisoarei

Vom avea campania ‘Sa ne omoram bunicii’? Scolile se vor inchide una dupa alta. Copiii sunt cel mai activ vector de transmitere a COVID. Atentionarea medicului Mihai Gafencu de la Timisoara

Doctorul Mihai Gafencu, medic pediatru la Spitalul de Copii Louis Turcanu din Timisoara, profesor la Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara si presedinte al „Salvati Copiii”, trage un semnal de alarma: scolile din Romania se vor inchide unele dupa altele imediat ce se vor fi deschis.

Asigurarea conditiilor de protejare a elevilor, dar si a profesorilor, va fi deficitara pentru ca lucrurile s-au facut pe jumatate. Reteaua de medicina scolara a fost distrusa. Potrivit sondajelor realizate de „Salvati Copiii”, 21% dintre scoli nu sunt pregatite pentru inceperea noul an scolar in conditii de pandemie, 47% dintre elevi nu au avut acces la invatamantul online, iar 1 milion de copii traiesc in saracie. Toate acestea au fost explicate de medicul Mihai Gafencu intr-un interviu acordat ziare.com.

S-a ajuns aici in 30 de ani de nepasare, de ignorare a tot ceea ce inseamna nevoile reale ale sistemului de Educatie. Fara sa gresim, dar, desi fostul regim al lui Ceausescu ne-a scos in strada, am avut Revolutia scaldata in sange, as spune ca totusi reteaua de medici de scoli era pusa la punct… In 30 de ani insa reteaua s-a subtiat, aproape s-a pierdut si pentru ca a fost „infestata” de o patura de stipendiati ai potentatilor locali legati de partide care nu mai erau medici angajati, supravegheati, ci „pile”. Consecinta a fost ca aceste dispensare scolare si-au pierdut rostul, s-au tot micsorat. S-a ajuns sa fie cateva zeci de medici intr-un judet, apoi cativa cat sa ii numeri pe degetele de la maini. Formarea profesionala a fost aruncata la gunoi. O alta problema este ca aceste cabinete scolare au trecut din supravegherea spitalelor la administratia locala, politizata. Politizarea a facut mai mult rau in Educatie. Urias„, spune medicul Mihai Gafencu.

Cel putin 21% dintre scolile din Romania nu sunt pregatite pentru noul an scolar.

Asta am putut dovedi noi in urma sondari tip chestionar, dar sunt convins ca numarul de fapt este mai mare. Ca medic si ca om care circula prin tara stiu ca asa este. In plus, am mai constatat ca oamenii nu sunt convinsi ca este o problema. Dar mai sunt convins si de faptul ca vom inchide scoli in foarte scurt timp dupa ce le vom fi deschis„, spune medicul Mihai Gafencu pentru ziare.com.

Potrivit reglementarilor, daca intr-o scoala vor fi 3 cazuri – consecinta va fi inchiderea scolii respective.

Da, asta e de fapt definitia focarului epidemiologic. Ar putea sa spuna unii ca la o scoala cu 1000 de elevi insemana ceva, iar la o alta scoala cu mult mai putin, altceva. Insa nu e chiar asa. Din pacate, noi le vom inchide una dupa alta. Singura solutie pentru a controla situatia este implicarea autoritatilor locale, minsterelor de resort – Educatiei, Sanatatii, inspectoratelor scolare. Insa nu avem instrumente nationale, avem recomandari, niste ghiduri, unele bune, altele mai putin bune…Copiii sunt cel activ vector de transmitere. Nu suntem pregatiti pentru asta. Nu cred. Cifrele arata ca la copii sub 0,1% ajung cazuri grave, sub 2% – ajung in spital, in conditiile in care ai medic de familie, ai servicii, parinti care ii pot ingriji. Inclusiv scoala alternativa am propus in discutiile cu unii decidentii. Dar, economic, ar fi un dezastru, pentru ca nu poti sa ii pui pe parinti o saptamana sa mearga la lucru, o saptamana acasa. Pentru parinti a fost greu pentru ca lockdownul s-a tradus si in pierderi economice pe familie, dar e complicat daca se va apela la solutia bunicii, pentru ca e ca si cum i-am sacrifica. Ar fi trebuit facute trei lucruri: sa fi pregatit scolile, sa masori toata vara spatiile de clasa. Tine de lucruri simple. Daca ai o clasa de 15 – 20 de elevi, trebuie sa ai spatiu pentru a-i dispune in conditii de siguranta„, a mai precizat specialistul.

Doctorul crede ca va urma o explozie a cazurilor de COVID odata cu inceperea scolii.

Eu cred ca vom avea o explozie a cazurilor care vor bloca spitalele. Desigur, copiii nu fac forme grave, dar o sa fie sperietura. Scolile se vor inchide unele dupa altele, copiii nu fac forme grave, dar sunt parintii lor, sunt cei care vor fi astfel expusi, apoi profesori. Daca ai o clasa cu 19 elevi si acestia se imbolnavesc, ce faci cu ei? Daca stau acasa, cu cine stau? Parintii trebuie sa mearga la lucru, iar atunci vor sta cu bunicii? Ii expunem pe acestia, vom avea campania „sa ne omoram bunicii”? Parintele nu are de de ales, trebuie sa mearga la lucru, iar ca sa nu ii expuna pe bunici, vor accepta solutia spitalului pentru copii. Spitalele vor face fata? Copilul sanatatos nemanisfet va sta in spitale. Cate locuri avem?„, mai spune Mihai Gafencu.

Intreg interviul il puteti citi AICI.

Exit mobile version