Opinia Timisoarei

Vindecatorii din Timisoara – sarlatani sau oameni de stiinta? Miracole versus medicina

Energii miraculoase, masaj fara atingere, medicina naturista – vindecare sau escrocherie? Este intrebarea pe care si-o pun tot mai multi oameni care se gandesc sa apeleze la tamaduitori. Acestia folosesc energia pentru a-si vindeca pacientii.

Cateodata, medicii sunt de acord cu ei, dar exista si situatii in care cei ce folosesc astfel de terapii pentru a vindeca oameni sunt considerati sarlatani. Bolnavii care au nevoie de ajutor cred in ei, pentru ca trebuie sa se vindece.

Tiberiu Molnar este bioterapeut de 20 de ani. Poate trata boli fara atingere, iar pacientii apeleaza cu sutele la el, in fiecare luna. ”Este ca un masaj, dar fara atingerea corpului. Energia exista peste tot, si noi, oamenii, putem invata sa o folosim. Pacientii o vad si ei foarte bine, pentru ca pot sa beneficieze de ea. Are niste efecte spectaculoase in diverse boli. Si medicii cu care am stat eu de vorba sunt entuziasmati in legatura cu aceasta metoda”, ne explica timisoreanul tamaduitor, care a tratat zeci de vedete din tara noastra.

A vindecat oameni cu simple dureri de cap sau cu boli grave, pentru care nu se gaseste tratament medicamentos, si nu a cerut nimic in schimb. ”Nu percep nicio taxa pentru tratament. Practic meseria de la varsta de 15 ani, cand am citit o carte de autocontrol. Si mi-am dat seama ca pot face asta. Este o meserie straveche”, ne-a mai povestit Tiberiu Molnar. Acesta si-a deschis in urma cu 12 ani un cabinet in Bucuresti, unde trateaza bolnavi de epilepsie, reumatism, diabet sau cancer. Mai bine de 70 la suta dintre ei se vindeca, marturiseste Molnar. Din cand in cand vine si la Timisoara, unde are deja zeci de pacienti programati pentru sedinte.

El spune ca nu a fost considerat pana acum un vindecator. A trecut printr-un moment in care a fost numit vraci, dar termenul era pus in ghilimele. Desi meseria este de bioenergoterapeut, nu a parut deranjat de momentul in care l-am intrebat daca a fost comparat cu un vraci. Nici pe medici nu ii deranjeaza, spune el. ”Ambii urmam acelasi scop, insanatosirea pacientului”, este de parere timisoreanul. Cat despre sarlatanism, Tiberiu Molnar ne-a marturisit ca oamenii bolnavi trebuie sa fie atenti la cine merg sa se trateze, deoarece meseria pe care o practica el nu este incadrata in nicio lege: ”Omul trebuie sa aleaga foarte bine la ce terapeut merge. Este foarte bine sa se sfatuiasca cu alti pacienti care au fost tratati. Oamenii nu pun prea multe intrebari, ei vin cu incredere, aud unii de la altii”.

Pacientii spun despre el ca este una dintre cele mai optimiste persoane. ”De fiecare data cand merg la dansul, imi incarc bateriile pentru o perioada, orice durere dispare, fiind inlocuita cu buna dispozitie si pofta de viata”, spune timisoreanca Felicia Barbu.

Altii nu cred insa in acest tip de tratament. ”Cred ca asa zisii terapeuti sunt de fapt falsi, profita de oamenii disperati, care nu pot fi tratati de medici. Doctorul e doctor”, ne-a spus Laurentiu Mircea, un tanar de 30 de ani din Timisoara.

Metodele nu sunt dovedite stiintific

Medicii sunt rezervati cand vine vorba despre  tamaduitori. Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, spune ca metodele aplicate de bioenergoterapeuti nu sunt metode dovedite stiintific. „Astfel de metode nu pot decat sa fie complementare cu tratamentul medicamentos. A face reclama in acest mod nu face altceva decat sa ia o sansa a unui pacient care ar putea sa beneficieze de tratamentele dovedite stiintific. Nu cunosc pana in prezent niciun studiu stiintific care sa incurajeze astfel de metode. Colegiul Medicilor sanctioneaza de obicei aceste practici”, ne-a declarat presedintele Colegiului Medicilor.

Exit mobile version