Opinia Timisoarei

Vietnamezi la vanatoare de popandai la Timisoara. Asiaticii, filmati pe cand sapau sa prinda animalele protejate, pe care voiau sa le manance. Video

TIMISOARA. Un grup de vietnamezi, cel mai probabil muncitori la fabricile din Timisoara, au fost filmati in timp ce sapau pe camp in cautare de popandai pe care mai apoi, cel mai probabil, aveau sa ii gateasca si sa ii manance.

Mai multi asiatici au fost vazuti cu uneltele in camp, pe terenurile din apropierea platformei industriale din zona Sag -Freidorf. Dupa ce au sapat mai multe gropi si au reusit sa prinda cateva exemplare, animalele capturate au fost puse in bidoane de plastic.

Vietnamezii au fost surprinsi de doi fotografi, iar pozele si imaginile au fost trimise Asociatiei pentru sustinerea, promovarea si aplicarea drepturilor animalelor (A.S.P.A.D.A.). La randul sau, asociatia a sesizat atat Politia, cat si Garda de Mediu. Aceasta pentru ca popandaii sunt specie protejata, lucru pe care asiaticii cel mai probabil nu il cunosteau.

Solicitam respectuos anchetarea savarsirii unor acte de cruzime şi rele tratamente impotriva animalelor, uciderea cu intentie si fara drept, braconaj a unor specii protejate de lege cuprinse in Anexa 4A Specii de interes comunitar, Specii de animale si de plante care necesita o protectie stricta la O.G. 57/2007 specia Popandau (Spermophilus citellus (Citellus citellus) (Popandau, Suita). Mentionam ca am anuntat si Garda de mediu Timis.
In fapt, in data de 26.03.2023 am primit un mesaj pe mesageria asociatiei de la fotografi care au surprins, fotografiind in zona, in mai multe randuri, un grup de vietnamezi care prindeau popandaii pentru a-i consuma.
Din informatiile pe care le detin, o comunitate de vietnamezi ar fi in proximitatea Fabricii de Zahar„, se arata in denuntul penal depus de Anamaria Varga Manolea, presedinte al Asociatiei.

Agentii de la Politia Animalelor au inceput cercetarile.

La data de 28 martie 2023, la Inspectoratul de Politie Judetean Timis a fost inregistrata o sesizare ce priveste acte de braconaj a unor specii protejate de lege. Politistii Biroului pentru Protectia Animalelor efectueaza verificari pentru stabilirea situatiei de fapt si dispunerea masurilor legale„, au transmis pentru opiniatimisoarei.ro reprezentantii IPJ Timis.

Foto: Cristian Brancu si Adrian Neagu

Popandaul este un mic mamifer ce traieste si pe teritoriul tarii noastre si este una dintre speciile protejate prin lege.

In Directiva Habitate a Uniunii Europene figureaza in anexa II si IV. Este totodata protejat conform Conventiei de la Berna, unde figureaza in anexa II., dar este prezent si pe Lista rosie a Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii, unde este incadrat in categoria „vulnerabil”. In Cartea Roșie a Vertebratelor din Romania este inclus ca specie vulnerabila. Pe cand pana in anii 1980 era considerat un daunator al agriculturii, in prezent este una dintre cele mai periclitate specii de mamifere din Romania.

Popandaul traieste in colonii, insa fiecare individ are o galerie proprie. Desi este un animal sociabil, cea mai mare parte a timpului o petrece in galeriile sale, destul de complicate, unele fiind folosite permanent, altele ocazional. Perioada de reproducere incepe la cateva zile de la iesirea din hibernare. In aceasta perioada masculii au un comportament agresiv unii fata de altii. Femelele nasc 2 pana la 9 pui. Popandaul reprezinta hrana pasarilor rapitoare de zi si de noapte si este cautat de toate mamiferele carnivore.

Foto: Cristian Brancu si Adrian Neagu

Exit mobile version