Opinia Timisoarei

VIDEO! Cu pasi marunti spre fantana de pe Bega. Cum a gandit de fapt Nicolae Robu spectacolul de lumini si muzica pe apa?

TIMISOARA. Primarul Timisoarei reuseste sa-si tina una din multele promisiuni electorale in cel de-al treilea an de mandat. Edilul-sef da asigurari ca anul acesta timisorenii se vor bucura de controversatul spectacol de jocuri de apa, lumini si muzica pe Bega. Specialistii primariei lucreaza deja la documentatie si sa pregatesc sa dea drumul licitatiei care sa desemneze un proiectant.

Daca este sa ne luam dupa spusele lui Nicolae Robu, Timisoara va avea o fantana unica pe Bega, pentru ca aceasta a fost gandita de edilul-sef, fara sa se inspire din alte modele. In campania electorala din 2012, primarul a prezentat un filmulet cu spectacolul de jocuri de apa, lumini si muzica pe Bega, care ar urma sa fie amplasat in zona Flora. Proiectul a primit multe aprecieri, dar si multe comentarii negative, multi timisoreni sustinand ca Timisoara nu are nevoie de asa ceva, ci de investitii serioase in infrastructura.

„Acel filmulet a fost creatia mea cu un student, un fost student. Nu ne-am inspirat de niciunde, din mintea noastra… dupa ideile mele, el a lucrat pe calculator. I-am spus cum vreau sa vina apa, corelat cu muzica. Amplasamentul este considerat foarte bun acolo, la Flora. Si marele avantaj ar fi urmatorul: am anima parcul catedralei, desigur, scapat de ciori. Lumea ar veni la spectacol, ar face o plimbare prin parcul catedralei, ar ajunge in zona pietonala foarte extinsa a Timisoarei„, ne-a declarat Nicolae Robu.

Iata ca acum, la aproape 3 ani de la lansarea filmuletului, specialistii primariei s-au pus pe treaba. Se analizeaza asadar doua variante: una in care tasnitorile de apa sa fie puse pe fundul canalului si sa se ridice din cand in cand si alta in care sa fie plutitoare, mobile, retrase pe mal atunci cand nu are loc spectacolul.

„Pentru sistemul de spectacole, muzica, apa si lumina de pe Bega sunt in analiza acum pentru a face obiectul specificatiilor pentru elaborarea studiului de fezabilitate si a proiectului tehnic doua variante. Vreau insa sa precizez din start ca ambele variante nu vor afecta navigabilitatea Begai, nici nu s-a pus problema vreodata sa facem ceva pe Bega care sa impieteze asupra navigatiei. Intr-una dintre variante, tasnitorile de apa sunt pe fundul canalului si se ridica telescopic atunci cand are loc spectacolul, apoi se retrag. In cealalta varianta, tasnitorile sunt pe niste pontoane plutitoare, mobile, care in timpul spectacolului sunt duse la mijlocul canalului, iar cand spectacolul este gata sunt retrase la mal. Ele sunt mai inguste decat pontoanele pe care le avem si la ora actuala, fixe, pe Bega. Drept urmare, nu vor influenta sub nicio forma navigabilitatea”, a explicat edilul-sef.

Dupa ce angajatii primariei finalizeaza analiza tehnica se va da drumul licitatiei pentru contractarea unui proiectant, care sa elaboreze studiul de fezabilitate si proiectul tehnic. In bugetul local au fost prevazuti deja 150.000 de lei pentru acestea. Odata ce este gata documentatia se va organiza licitatia pentru executie. Potrivit lui Robu, nu va dura foarte mult instalarea fantanii. Acesta se teme insa ca va tine mai mult licitatia, dar spera ca 2015 este anul in care timisorenii se vor bucura sa vada spectacolul de jocuri de apa, lumini si muzica pe Bega.

Imediat dupa ce a ajuns pe functie, city managerul Timisoarei, Sorin Dragoi, lansa ideea unui nou proiect in zona: amenajarea unei tribune din care oamenii sa urmareasca spectacolul de pe Bega. Edilul-sef sustine insa ca momentan nu se merita sa investim bani intr-un amfiteatru pe malul Begai.

„Vom face doar sistemul de spectacole pe canal, pentru ca nu putem sa alocam sume foarte mari in acest scop. In alte etape, peste cativa ani, se poate pune si problema realizarii unui amfiteatru in zona, unde oamenii sa poata asista la spectacole mai complexe, se poate pune si problema crearii unui ecran pe pelicula de apa, un ecran de mari dimensiuni, dar astea altadata. Acum ce vrem sa facem este acel sistem de spectacole pe care eu l-am promis in campania electorala”, a completat Robu.

Doua firme au fost deja interesate sa amenajeze in Timisoara controversatul spectacol, una din Spania si alta din Germania. Estimarile arata ca municipalitatea trebuie sa investeasca 2 milioane de lei pentru spectacolul lui Nicolae Robu. Valoarea reala a lucrarilor o vom afla oricum in urma licitatiei pentru executie.

Exit mobile version