Opinia Timisoarei

Vestul tine Bucurestiul in spate! Capitala, pretentii mari – exporturi mici

Conform unui studiu realizat recent si care a avut la baza date statistice nationale, judetele Timis si Arad reprezinta cea mai competitiva zona economica a Romaniei, in timp ce combinata sudica Bucuresti – Ilfov este cea mai necompetitiva. Lucrarea, care ii apartine analistului economic Nicolae Taran, reaminteste faptul ca Bucurestiul reprezinta, in mod traditional, centru de comanda al economiei subterane si a coruptiei din România. De asemenea, in studiu se fac referiri la dispersia aberanta a competitivitatii, dar si segregarea deosebit de riscanta a judetelor Romaniei, in ceea ce priveste numarul de locuitori si numarul de salariati.

Bucuresti, pretentii mari-exporturi mici

Studiul prezinta si consecintele centralismului patologic care a afectat deosebit de grav competitivitatea economiei românesti in ultimii zece ani. Astfel, conform datelor Institutului National de Statistica, pe primele noua luni din anul trecut, Bucurestiul si Ilfovul reprezinta zona cea mai necompetitiva din Romania, datorita faptului ca aici s-au concentrat 37 % din importurile nationale si o pondere nejustificat de mica a exporturilor nationale, adica 18,3%.

Acest lucru se petrece in conditiile in care numarul de salariati din aceasta zona reprezinta 23% din numarul total online slots al salariatilor din România. In 9-100% recovery of the best-data-recovery.com we have a policy (which you must agree to when mailing in or dropping off, as outlined in our Terms & Conditions) which states: Customer agrees that if Company recovers 99. comparatie cu judetele Timis si Arad, unde valoarea exporturilor pe cap de salariat a fost de 9.695 euro si respectiv 9.172, in zona Bucuresti-Ilfov valoarea indicatorului de export a fost de 4.417 euro, per salariat, net inferioara cifrelor din cele doua judete de vest. „Situatia este si  mai grava in ceea ce priveste apetitul pentru importuri a zonei Bucuresti – Ilfov, comparativ cu restul tarii. Per salariat, valoarea importurilor a fost in zona amintita de 11.240 de euro si numai de 6.068 euro in restul tarii”, se precizeaza in studiul lui Taran.

„Las Vegas la portile Orientului”

Necompetitivitatea economiei din zona Bucuresti-Ilfov provine de la faptul ca firmele din acesta zona isi focalizeaza ofertele doar pentru piata interna, astfel ca importurile devin nejustificat de mici in raport cu resursele alocate si consumate.

„Acesta strategie perversa este posibila in conditiile in care foarte multe companii bucurestene au pozitii de monopol pe piata interna, pozitii obtinute prin cointeresarea cleptocratiei care conduce acum tara. Din acesta cauza, companiile bucurestene nationalizeaza costurile si privatizeaza profiturile”, mai spune studiul analistului Nicolae Taran.

how to get your ex back

Pe de alta parte, Bucurestiul a fost si este in mod traditional „centrul de comanda al economiei subterane” si al coruptiei. In ultimii zece ani, acest avantaj „necompetitiv” al Bucurestiului s-a accentuat. Acum mai toate importurile de bunuri de consum din România se fac prin intermediul unor firme bucurestene, capitala devenind in Las Vegas „ la Portile Orientului”, inconjurata de o zona desertificata din punct de vedere economic. Referirea se face la judetele Calarasi, Teleorman si Giurgiu. Datorita acestui centralism bezmetic, performantele unor judete ca Timis, Arad, Arges sau Cluj, sunt total insuficiente pentru redresarea unei economii in care lacomia a devenit maladie, iar coruptia a fost institutionalizata.

zp8497586rq
Exit mobile version