Opinia Timisoarei

Veste buna! 7 milioane de euro pentru reluarea navigatiei pe Bega, de la Timisoara pana la sarbi! Ce mai e de facut?

TIMISOARA. Nu este departe ziua in care vom putea merge pe Bega pana in Serbia. Chiar daca, in acest moment, vaporasele luate de Nicolae Robu sunt complet inutile, intrucat nu exista legislatie pentru ca ele sa poata fi integrate in sistemul de transport in comun, vom putea circula cu ambarcatiuni de la Timisoara pana la vecini.

CITESTE SI: Au venit primele minibuze Mercedes, la Timisoara! Cum arata si cand incep sa circule? FOTO! 

Pentru aceasta trebuie indeplinite doua conditii: sa fie modernizat nodul hidrotehnic de la Sanmihaiu Roman si amenajat un punct de trecere frontiera intre Timis si Serbia, pe apa.

 

Daca realizarea ultimei conditii e ceva mai indepartata, la prima deja s-au facut primii pasi.

In luna octombrie a fost castigat de catre Apele Banat un proiect transfrontalier cu Serbia pentru reabilitarea nodului hidrotehnic de la Sanmihaiu Roman. Proiectul are o valoare de 13,8 milioane euro, cu tot cu TVA, din care 6,9 milioane euro revin partii romane, iar restul vecinilor sarbi pentru reamenjarea cursului raului bega.

Cu banii obtinuti de partea romana urmeaza sa fie reparat sistemul de ecluze, care dateaza de la inceputul anilor 1900, si vor fi cumparate o draga si doua barje pentru intretinerea canalului.

Directorul Administratia Bazinala de Apa Banat, Titu Bojin, crede in 2017 proiectul va fi dus la bun sfarsit.

Vom face anul viitor nodul hidrotehnic de la Sanmihai pentru a da posibilitatea realizarii si a mult doritei navigatii pe Bega„, a precizat Titu Bojin.

 

Realizarea infrastructurii de navigatie a Begai este principalul proiect cu Serbia. Asa cum se stie, la noi a fost si este mai avansat si din punct de vedere al dragarii si decolmatarii si din punct de vedere al realizarii pistei de biciclete si sigur ca urmatoarele activitati care vor fi realizate pe Bega sunt incheierea nodului de la Sanmihai si realizarea in comun a punctului de trecere a frontierei, pentru ca, deocamdata, va trebui sa ne gandim ca sa putem trece cu bicicleta, pe jos sau cu vaporasul, care va fi modalitatea de trecere inspre Serbia„, explica recent pentru opiniatimisoarei.ro Titu Bojin.

Reprezentanti ai tarii vecine au venit in aceasta toamna la Timisoara si au spus ca vor finaliza in 2017 pista de biciclete, in lungime de 43 de km, de pe teritoriul sarb, care sa lege, efectiv, Timisoara de Zrenjanin.

Exit mobile version