Opinia Timisoarei

Veneticul nu este un Venetian

Am obosit sa mai fiu tolerant, am obosit sa ma mai mint, am obosit sa strang din dinti si sa-mi inghit cuvintele – chiar si pe cele mai putin vulgare! Am avut sansa sa ma nasc in Timisoara, sa copilaresc aici, iar mai apoi sa ma formez ca si adult. Spun ca am avut sansa pentru ca, amintiti-va, Timisoara a fost micul occident, a fost leaganul rock-ului romanesc, a fost orasul parcurilor, a fost cel mai cosmopolit oras din Romania, imbinand intr-o armonie, aproape perfecta, culturile germane, maghiare, sarbe si, bineinteles romanesti.

Banatenii, indiferent de nationalitate, aveau un numitor comun, erau harnici si foarte educati. O sa-mi reprosati ca ma exprim la timpul trecut, nu, nu am facut nicio greseala, pur si simplu nu (prea) mai exista banateni… Banatenii au emigrat, care spre Germania, care spre Israel, care spre SUA sau Canada, iar locul lor a fost luat de mancatorii de seminte – pe banca – in fata blocului, producatorii de mochete de coji de seminte.

De ce am obosit? Am obosit sa le mai permit nesimtitilor si needucatilor sa-mi mai critice Timisoara, Banatul si pe banateni. Voi cei veniti cu „sarma” sau cu pluta, cum va permiteti sa-mi vorbiti de rau orasul care v-a primit si v-a oferit tot ce are el mai frumos, parcuri curate – pe care le-ati distrus; cladiri ingrijite – pe care le-ati scrijelit; strazi curate – pe care le-ati „mochetat”.

Suntem singurul oras din tara care gazduieste, anual, balurile bihorenilor, mehedintenilor, moldovenilor, gorjenilor… care, bineinteles ca ne injura. Pe tine, veneticule, sa nu te mai aud niciodata spunand ca orasul este murdar! TU L-AI MURDARIT cu semintele tale si cu educatia pe care ai primit-o si ai dat-o progeniturilor tale. Odata cu trecerea Carpatilor spre vest, ai adus tot ce are mai rau Oltenia, Moldova si chiar si Ardealul.

Tine minte, veneticule, nu eu te-am chemat aici, ai venit de buna voie!

Exit mobile version