Opinia Timisoarei

Varianta indiana a COVID poate deveni dominanta in Romania. Anuntul medicului Valeriu Gheorghita despre valul 4 al pandemiei

Varianta indiana a virusului SARS-CoV-2 (Delta) are toate caracteristicile pentru a deveni dominanta si în Romania la sfarsitul verii si de a aduce un nou val epidemic, al patrulea, in conditiile in care romanii – in special cei de la sate – nu se inghesuie la vaccinare.

CITESTE SI: Este 0,08 la mie rata de infectare cu COVID la Timisoara si in judet deopotriva. Avem 6 noi cazuri de coronavirus in Timis 

Seful Comitetului National pentru Coordonarea Activitatilor privind Vaccinarea (CNCAV), Valeriu Gheorghita, a explicat ca perspectiva unui nou val de imbolnaviri, in toamna, este „cat se poate de clara”. „Varianta Delta are toate caracteristicile sa devina dominanta si, din acest punct de vedere, este important sa dam acces la vaccinare tuturor oamenilor care, evident, isi doresc sa se vaccineze. Vom informa pe toate canalale oficiale pe reprezentantii autoritatilor locale in perspectiva asigurarii accesului la vaccinare”, a declarat acesta.

Medicul militar spune ca „partea buna” din punctul de vedere al masurilor de control epidemiologic este ca vaccinurile actuale isi dovedesc eficienta fata de tulpina Delta, cu conditia ca persoanele sa fie vaccinate cu schema completa.

In Romania, insa, datele comunicate ieri de CNCAV arata ca doar 4,2 milioane de persoane au fost imunizate cu ambele doze de vaccin. Astfel, Romania este pe locul 14 intre statele europene in ceea ce priveste acoperirea vaccinala, iar la nivel global, pe locul 28.

Odata cu valul 4 revine si carantina

Altfel, atentioneaza seful CNCAV, s-ar putea „sa avem probleme reale”, adica multe dintre comunele cu o rata scazuta de vaccinare sa aiba din nou un numar mare de cazuri si sa intre iarasi in carantina.

S-ar putea sa se ajunga la situatii in care anumiti reprezentanti locali, primarii, sa se uite cum vor fi carantinate localitatile lor, pentru ca in perioada in care era momentul sa se vaccineze nu s-au desfasurat aceste activitati. Deci, lucrurile sunt cat se poate de clare si de serioase. Eu imi propun ca, pana la finalul lunii iulie, fiecare din cele peste 2.800 de comune sa fi avut o echipa mobilă de vaccinare. Da, tine de noi care va fi amplitudinea noului val, cate decese vom avea si care va fi presiunea la nivelul spitalelor”, a concluzionat Valeriu Gheorghita.

sursa: adevarul.ro

Exit mobile version