Opinia Timisoarei

Valoarea facturii la incalzire ii face pe timisoreni sa stea in frig pe timpul zilei. Pe luna decembrie, unii au platit chiar si 1.000 de lei la intretinere

Pretul mare al gigacaloriei ii determina pe unii administratori de bloc din Timisoara sa ii tina pe locatari in frig. Multi dintre ei inchid robinetul la caldura pe timpul zilei si il deschid seara, incercand sa faca economie. Unii inchid robinetul chiar si pentru cateva ore, doar doar scot mai putini bani din buzunar la final de luna. in unele blocuri, oamenii sunt multumiti ca se opreste caldura, dar nu toti sunt de acord sa stea in frig.

Pavel Meta administreaza doua scari de bloc pe Calea Torontalului nr. 13 si pe ambele inchide caldura pe timpul zilei. A luat decizia imediat dupa ce blocul a fost reabilitat, deoarece foarte multi batrani care locuiesc acolo nu-si permit sa plateasca facturile uriase.

”De ce sa platim zeci de milioane la caldura? Lumea e multumita ca plateste mai putini bani. Oprim caldura la 8 dimineata, pe la 12  ii mai dam drumul putin, pana la 2 si tot asa. Caloriferele mai stau putin calde dupa ce inchidem caldura. Oamenii nu comenteaza asa mult cand vad ca platesc mai putin. Pai eu am dat 50 de lei pe doua camere intr-o luna”, ne-a spus Pavel Meta.

Intr-una din scarile pe care o administreaza locuieste si Bianca Cumpanasoiu, mamica unui baietel de doar cativa anisori. Bianca ne-a povestit ca ii convine sa plateasca mai putin la caldura, in conditiile in care facturile trec uneori si de 500 de lei. Daca pe timpul zilei robinetul este inchis, facturile scad cu 30-40%.

Nu este ilegal ceea ce face Pavel Meta, insa trebuie sa fie de acord toti locatarii imobilului. Potrivit lui Petru Olariu, presedintele Federatiei Asociatiilor de Locatari din Timisoara, mai multi administratori practica acest fenomen, dar nu pe timp de iarna, ci in toamna si in primavara, atunci cand afara este cald si cei de la societatea de termoficare fac probele la cald sau cand nu produc prea multa caldura.

”La inceputul sezonului se intampla acest fenomen, dar si la sfarsit, in martie – aprilie, cand se incalzeste afara. Colterm produce mai putin agent termic daca e cald. Sezonul acesta au dat si mai tarziu drumul la caldura si oamenii au trebuit sa stea in frig. Pai asa se debranseaza. Nu este normal ca pe frig sa opreasca robinetul”, povesteste Petru Olariu.

Repartitoarele ar scadea preturile facturilor

Fenomenul poate fi stopat in conditiile in care toti locatarii isi pun repartitoare. La un moment dat a existat si o lege care ii obliga sa si le instaleze, dar in cele din urma a fost modificata si oamenii nu au mai fost obligati sa isi cumpere repartitoare. In prezent, in Timisoara, doar in 20% din blocuri exista astfel de dispozitive, considera Olariu. Cat despre pretul gigacaloriei, presedintele administratorilor din Timisoara considera ca noi avem unul dintre cele mai mari preturi din tara.

”Timisoara are unul dintre cele mai mari preturi la gigacalorie, raportat la numarul de apartamente racordate la sistemul centralizat. Nu putem sa ne luam dupa numarul de locuitori. Cu cat numarul de bransamente este mai mic, cu atat eficienta sistemului scade. Noi trebuie sa ne comparam cu Bucuresti, Constanta”, explica Petru Olariu.

Potrivit datelor furnizate de Colterm, anul trecut 7.000 de timisoreni s-au debransat de la sistemul centralizat de termoficare. Seful FALT considera insa ca este vorba despre aproximativ 10.000 de apartamente debransate, in conditiile in care multi dintre timisoreni merg si se debranseaza direct de la compania de gaz.

Cat despre oprirea caldurii pe timpul zilei, reprezentantii Colterm spun ca nu-i afecteaza deloc.

”Noi respectam decizia abonatilor nostri, care in interiorul asociatiei pot hotari cum doresc, insa cu conditia ca toti membri sa fie de acord. Daca exista asemenea situatii, acestea sunt cazuri izolate, mai ales in conditiile temperaturilor exterioare foarte scazute din aceasta perioada, si, ca atare, influentele asupra companiei noastre sunt insesizabile. Oricum, societatea noastra factureaza doar energia consumata si inregistrata de contoarele din fiecare condominiu”, ne-a declarat Laura Bondrila, purtator de cuvant Colterm.

Exit mobile version