Opinia Timisoarei

Urcam cu liftul panoramic, bem o cafea in Turnul de Apa din Iosefin, admiram Timisoara de sus, dintr-un loc de belvedere, si ne bucuram de expozitii. Se cauta un constructor pentru reabilitarea castelului de apa, cu peste 1,6 milioane euro. S-a lansat licitatia

TIMISOARA. Se fac noi pasi pentru transformarea Turnului de Apa din Iosefin intr-un spatiu cultural neconventional. Primaria Timisoara a anuntat pornirea proiectului de revitalizare a obiectivului, care urmeaza sa fie complet modificat si repus in circuitul cultural al orasului. Banii, in marea lor majoritate, au fost deja asigurati din fonduri norvegiene, inca din 2019.

Reamenajarea turnului se va face atat la exterior, cat si la interior si va transforma edificiul simbol al orasului intr-un obiectiv turistic.

CITESTE SI: Imagini cu bataia dintre romi in plin centru la Timisoara. Au zburat scaune, sticle si pahare. Video

Acum fost lansata licitatia pentru gasirea unui constructor care sa schimbe total Turnul de Apa din Iosefin.

Proiectul de fata propune realizarea unor interventii in cadrul unei constructii industriale clasate ca si momument istoric in vederea obtinerii unor spatii expozitionale, de evenimente culturale prin valorificarea caracterului existent al acestei constructii. Se urmareaste punerea acestei constructii in valoare prin completarea ei si integrarea unei noi functiuni, care sa cuprinda esenta primara industriala a obiectivului convertita intr-o functiune publica socio-culturala.

Lucrarile ce urmeaza a fi realizate:
– Interventii pentru obtinerea de spatii expozitionale si pentru evenimente culturale.
– Amenajarea exterioara presupune o rampa de acces catre turn si amplasarea unei mici constructii (birou administrativ si grupuri sanitare), care impreuna sa constutuie un aparat complex de intrare. Accesul in turn este tratat ca un traseu pentru observarea constructiei din exterior si care poate fi folosit ca spatiu expozitional. Se va demola gardul existent, se va amenaja terenul cu rampa de acces, se vor realiza gradene de beton si o copertina. – Spatiile create in turn vor fi: la cota ±0,00m zona de intrare – cafenea conectata cu spatiul exterior, la cota 24,75 m – sala de expozitii, la cota +28,50 m – spatiu foaier, la cota +34,50 m – sala pentru activitati culturale, la cota +45,50 m – belvedere.
– Restaurarea scarilor si balustradelor, se va pastra rezervorul 1 integral si se va amplasa un planseu metalic in interior (spatiu foaier), se va pastra rezervorul 2 dar se vor realiza in el goluri pentru lumina (sala pentru activitati cultural), se vor realiza scari interioare noi, se vor inlocui tamplariile exterioare, se va inlocui usa de acces metalica cu una de sticla, se vor aplica tehnici de curatare adaptate finisajelor existente caramida aparenta/beton, se vor realiza noi finisaje interioare.
– Alte interventii propuse sunt: amplasarea unui ascensor panoramic interior, realizarea/redimensionarea bransamentelor necesare, realizarea /reabilitarea retelelor tehnico-edilitare necesare pentru buna functionare cu pozare subterana pentru turn si pentru anexa, un iluminat architectural atat pentru cladire, cat si pentru spatiul exterior amenajat, instalatie de protectie impotriva trasnetului si realizarea prizei de pamant aferenta intregii instalatii electrice propuse, realizarea unui sistem de incalzire in pardoseala si panouri radiante„, se arata in documentatia postata in Sistemul Electronic de Achizitii Publice.

Valoarea contractului este estimata la 6.591.751 lei fara TVA, adica 1.600.000 de euro cu TVA.

Data limita pana la care firmele interesate isi pot depune ofertele este 3 august.

Revitalizarea monumentului istoric va fi realizata printr-o serie de activitati cu scop educativ si de informare, organizate de Asociatia Prin Banat.

Printre aceste se numara tururi si vizite de santier pentru studentii de la facultatile de profil, pentru a observa procedurile si tehnicile din cadrul procesului de restaurare. Va fi realizat si un eveniment de proiectii 3D pe monumentul istoric. Rezultatele cercetarilor se vor concretiza intr-o expozitie permanenta dedicata monumentului, dar si in expozitii temporare si se va realiza un model tridimensional dedicat persoanelor cu deficiente de vedere.

De asemenea, se doreste promovarea si sustinerea comunitatii locale de artisti, prin organizarea mai multor spectacole de teatru sau de muzica, simpozioane, expozitii sau ateliere. In turn la fi amenajat si un muzeu al cafelei, dar si o mini-cafenea tematica. Capacitatea maxima a Turnului de Apa este de 70 de persoane.

Proiectul este finantat prin Granturile SEE 2014-2021 in cadrul Programului RO-CULTURA si este realizat de Primaria Timisoara in parteneriat cu Asociatia Prin Banat.

Valoarea totala a investitiei este de aproape 11 milioane de lei, din care peste 7 milioane de lei sunt din fonduri norvegiene. Termenul de finalizare al proiectului este februarie 2023.

Castelul de Apa din Iosefin, de pe strada Gheorghe Baritiu, are 52 de metri si a fost construit in anul 1914, fiind proiectat de faimosul arhitect Laszlo Szekely. Avea rolul de a regla nivelul apei de consum pentru populatie si, impreuna cu cel din Fabric puteau asigura apa vreme de mai multe ore pentru intreg orasul.

 

Exit mobile version