Noutati :

Unul dintre cele mai romantice festivaluri ale toamnei se intoarce la Timisoara

5 august, 2015 - 10:07 AM
Autor: Anonim      
Categorie: CULTURA
0

TIMISOARA. „Orasul nostru si-a castigat dreptul de a organiza un festival de romante pentru ca detine cel putin sapte compozitori de romante, cu un total de peste 70 compozitii, reprezentand cca. 10% din totalul romantelor cunoscute. Apoi, orasul nostru a obtinut prin interpretii participanti la concursul de interpretare al Festivalului National al Romantei, “Crizantema de Aur”, de la Targoviste, numeroase premii prin cei opt laureati.
In Septembrie 2014 s-a consumat prima editie a festivalului “Roze pe Bega”, sustinut de Casa de Cultura a Municipiului in colaborare cu Fundatia Politehnica, initiat si organizat de compozitorul de romante Mircea Aurel Ciugudean. Concluziile retinute in urma desfasurarii celor doua seri de concurs de interpretare si recitaluri au fost favorabile. Premiul I la Concursul de interpretare a fost castigat de Costel Busuioc, proaspat intrat in lumea romantei. Premiul pentru Creatie nu a fost acordat din cauza calitatii slabe a romantelor noi propuse de compozitori.

festival-romante-timisoara

In cadrul recitalurilor s-au remarcat in primul rand cei trei invitati dinafara Timisorii: Eugenia Moise Niculae (Clinceni), Bogdan Petru Hrestic (Targoviste) si Daniel Pop (Bucuresti). Din Timisoara s-a remarcat cea mai premiata interpreta de romante, Doina Borda Eremia.
Pe baza inregistrarilor video ale prezentarii celor mai buni opt concurenti se pregateste editarea unui DVD care se va distribui gratuit primelor 80 de perechi de spectatori prezente la intrarea salii Capitol in 10 Septembrie, la ora inceperii spectacolului din cadrul editiei a doua a festivalului (inainte de ora 18.00). Urmatorarele 80 de perechi de spectatori vor primi tot gratuit, cartea “Roze pe Bega – 2014”, scrisa de prof. Mircea Aurel Ciugudean, continand materiale privind desfasurarea primei editii a festivalului.

Printre invitatii in recital la aceasta editie se numara interpreti cunoscuti de romante dinafara Timisorii: Cristina Pintilie (Chisinau) si Voichita Regos (Baia Mare) precum si locali: Traian Jurchela, Sonia Vlaicovici Butas, Doina Borda Eremia, George Adam si Costel Busuioc.
Conducerea muzicala a festivalului este incredintata aceluiasi lector dr. Horia Fagarasan iar prezentatoarea festivalului va fi din nou doamna dr. Daniela Bacila.
Intrarea in sala de spectacole “Capitol” a Filarmonicii Banatul este libera, pana la orele 18, in ambele zile de joi si vineri, 10-11 Septembrie. Se spera ca in Timisoara exista 870 de mari iubitori de romante care vor umple sala si care vor consuma multe batiste pentru stersul lacrimilor„.

AUTOR: Mircea Aurel CiugudeanInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...