Opinia Timisoarei

Unul dintre cele mai iubite teatre din Timisoara, adapostit de o cladire istorica scorojita. De ce nu poate fi reparata

TIMISOARA. Teatrul pentru Copii si Tineret ”Merlin” din Timisoara, cunoscut drept Teatrul de Papusi, functioneaza intr-o cladire istorica degradata de pe Bulevardul Regele Carol I.

CITESTE SI: Magistrala Verde din Timisoara, in continuare in aer. De ce s-a blocat ‘cel mai ambitios si vizionar proiect de regandire a modului in care ne deplasam in oras’, promis de administratia Fritz 

Consiliul Judetean Timis, cel care administreaza acest teatru, se vede neputincios atunci cand vine vorba de renovarea imobilului.

”Nu este toata cladirea in patrimoniul judetului, mai sunt si alti proprietari acolo, asadar raspunderea e solidara, a tuturor proprietarilor, nu poate sa intervina doar CJT la cladire. E o problema mai veche, e si o cladire monument istoric si nu toti au posibilitatea sa investeasca in partea aceasta de reabilitare. Nici nu ii putem obliga, dar nici nu ne permite legea sa sustinem noi, sa suportam cotele altora”, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro presedintele Consiliului Judetean Timis Alin Nica.

Intrebat de ce nu apeleaza la programul Primariei Timisoara de reabilitare a cladirilor istorice, Nica a spus ca acest lucru este dificil de facut.

”Eu stiu ca Primaria nu a mai sustinut nicio reabilitare pe bani publici a unor fatade. Au modificat regulamentul si nu mai poti sa indeplinesti acele conditii, iar noua, ca institutie publica, ne este cu atat mai greu, fiindca suntem incorsetati si de alte prevederi legale care ne impiedica sa sustinem noi cotele altor proprietari privati”, a spus Nica.

Intrebat, de asemenea, daca are in plan construirea unui nou sediu pentru Teatrul Merlin, presedintele Consiliului Judetean a spus ca nici acest lucru nu poate fi realizat, deoarece CJ Timis nu detine un teren central in Timisoara pentru o astfel de investitie.

”Sigur, asta ar fi de dorit. Teatrul Merlin a crescut in ochii timisorenilor prin activitatile pe care ei le-au realizat si e unul dintre teatrele care au crescut cel mai mult in ultimii ani. Si ar merita o cladire noua. Dar pentru a face un astfel de edificiu, ne trebuie terenul, or Consiliul Judetean nu are teren in Timisoara, iar Primaria, din pacate, nu este foarte deschisa cu noi in a ne furniza un astfel de de spatiu cat de cat central pe care sa putem construi. Speram ca de anul viitor colegii de la Primarie sa isi schimbe optiunile, mai ales dupa alegerile din septembrie. Speram la o primarie mai prietenoasa”, spune Alin Nica.

UPDATE: Locatarii din cladirea care adaposteste Teatrul Merlin vin cu precizari si spun ca nu a existat niciodata un proiect concret de reabilitare pentru imobilul degradat.

Locuiesc in aceasta clădire de peste 45 de ani, suntem cei mai „vechi” locatari, nu s-a pus problema reabilitării, deci nu văd de ce se pune problema de a suporta Consiliul Judeţean Timiş cheltuielile proprietarilor. Mai mult, s-a stat foarte mult timp cu o problema nerezolvata la acoperiș, problema care genera ploaie pe casa scării, parte comună a locatarilor si a Teatrului, a cărei reparație am inițiat-o noi. LOCATARII, SI AM PLATIT-O TOT NOI, LOCATARII, recuperând ulterior banii de Teatrul Merlin, întrucât contabilitatea nu le permitea altfel. Deci ii sugerez respectuos domnului Nica sa ia legătura cu Asociația de proprietarii înainte de a face declarații parțial neadevărate care ne vizează și pe noi, locatarii. Se pare ca problema este de fapt lipsa de comunicare și coordonare„, a transmis Anda Casapu, locatara in cladire.

Exit mobile version