Noutati :

Universitatea Politehnica Timisoara si Universitatea de Stiinte Aplicate din Westfalia au semnat un nou acord de colaborare

9 septembrie, 2014 - 01:52 PM
Autor: Dana Constantin      
Categorie: EDUCATIE
0

Intre Politehnica timisoreana si Universitatea de Stiinte Aplicate Gelsenkirchen exista o colaborare de peste 17 ani. Incepand cu anul 1997 cele doua institutii au dezvoltat constant relatiile care au ajuns sa cuprinda toate ariile de interes academic si stiintific, specifice unor institutii de invatamant superior.

Sala de Consiliu din cadrul rectoratului UPT  a gazduit semnarea unui nou acord cadru de colaborare intre Universitatea Politehnica Timisoara, reprezentata de prof. univ. dr. ing Viorel-Aurel SERBAN in calitate de Rector, si Universitatea de Stiinte Aplicate din Westfalia Gelsenkirchen, reprezentata de prof. dr. Bernd KRIEGESMANN in calitate de Presedinte. Acordul vizeaza intensificarea colaborarilor pe urmatoarele paliere: educatie, cercetare, programe de doctorat, mobilitati studenti si cadre didactice.

„Sunt extrem de bucuros sa completez directiile din cadrul contractului de colaborare. Avem o excelenta colaborare cu universitati din intreaga lume, dar aceasta este foarte importanta pentru noi, este fructuoasa, a fost valorificata din plin, este vie, traieste – de 17 ani. In privinta invatamantului am colaborat cu succes, dorim sa extindem relatiile, si sunt sigur ca acestea vor functiona si in domeniul cercetarii avansate. Nu doar partea romana profita de aceasta colaborare, ci si cea germana” a declarat prof. dr. Bernd Kriegesmann, din partea Universitatii de Stiinte Aplicate din Westfalia Gelsenkirchen.

” Cred  ca acest acord vine sa completeze aceasta colaborare, in sensul ca suntem dedicati in primul rand cercetarii. Noi avem Institut de Cercetari pentru Energii Regenerabile, acesta investitie extraordinara, care se situeaza in jurul a 12 milioane de euro, investitie care necesita un pas urmator si anume utilizarea cu eficienta maxima a echipamentelor. Colegii nostrii au vizitat ieri Institutul, au fost impresionati de echipamentele pe care noi le posedam, si chiar s-au stabilit deja primele contacte, in cadrul carora o serie de specialisti de acolo vor veni sa ne ajute in punerea in functiune a unora dintre aceste echipamente. Deja dezvoltam teme de cercetare pentru ca si noi, si dansii suntem interesati sa accesam fonduri europene pe celebrul Orizont 2020, care inseamna o cercetare aplicativa unde si dansii si noi credem ca avem experienta necesara ca sa ne alaturam unor alte universitati puternice din Europa si sa depunem acolo, sa castigam proiecte pentru binele celor doua universitati, in cazul de fata.” a declarat  prof. univ. dr. ing. Viorel Serban, rectorul Universitatii Politehnica din Timisoara.

Scurt istoric al colaborarii:
In 1997 se semneaza colaborarea pentru domeniile: inginerie, stiinta materialelor si ingineria mediului.
In 1999, Universitatea Politehnica Timisoara, prin Facultatea de Chimie Industriala si Ingineria Mediului, si Universitatea de Stiinte Aplicate Gelsenkirchen au semnat un acord pentru infiintarea si sustinerea unui Centru Analitic Romano-German, centru de cercetare, didactic, service si expertiza in slujba comunitatilor economice si intreprinderilor mici si mijlocii din cele doua regiuni Banat, Romania si Emscher-Lippe si Westmunsterland, R.F. Germania.
Pe perioada anilor 2004-2012 au fost deja finalizate 6 teze de doctorat in cotutela, actualmente fiind inscrisi in program doi doctoranzi din Germania si unul din Romania.

Universitatea din Gelsenkirchen a fost un partener constant pe toata durata participarii UPT la programele de schimburi academice:Socrates (1998-1999), Socrates II (2000-2007),LLP-Erasmus (2008-2013).

In 2014 s-a reinnoit acordul pentru programe de schimburi academice (Erasmus+, 2014-2020).Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...