Opinia Timisoarei

Universitatea Politehnica Timisoara, locul 1 pe tara in domeniul Calculatoare, Tehnologia informatiei si Informatica, in ranking-ul THE

TIMISOARA. Universitatea Politehnica Timisoara se plaseaza pe primul loc in tara in domeniul Computer Science in prestigiosul ranking Times Higher Education (THE) pentru anul 2022, dat publicitatii miercuri, 6 octombrie 2021, in Marea Britanie. UPT este plasata pe locurile 600 – 800 la nivel mondial, zona in care mai este plasata Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca. Pe domeniul Inginerie, Politehnica Timisoreana se situeaza pe locul 2 in tara si pe locul 1 intre universitatile tehnice, la egalitate cu Universitatea Tehnica din Cluj Napoca, ambele fiind situate, la nivel mondial, pe locurile 801-1000.

Rectorul UPT, conf.univ.dr. Florin Dragan, a subliniat ca „aceasta clasare a universitatii noastre pe primele locuri in tara si pe locuri fruntase la nivel mondial este o consecinta a culturii performantei, promovata mereu in UPT, dar si a eforturilor depuse in ultima perioada si a deschiderii catre cercetare, prin proiecte in zonele tehnologiei de vârf in care Politehnica are o expertiza temeinica, cum sunt inteligenta artificiala, microelectronica, securitatea cibernetica, cercetarea multidisciplinara in colaborare cu alte universitati, ingineria fiind, in societatea de azi, fundamentul pentru majoritatea proiectelor de cercetare aplicata”.

Clasamentul britanic THE este unul dintre cele mai prestigioase si comprehensive clasamente internationale ale universitatilor, sistemul de clasificare luând in analiza criterii complexe legate de predare, cercetare, relatia cu mediul socio-economic si internationalizare.

Astfel, pentru domeniile Computer Science si Engineering, indicatorii luati in calcul sunt urmatorii: invatare-Predare (teaching) – 30%; Cercetare (volum, venituri si reputatie) – 30%; Citari (influenta cercetarii) – 27.5%; Vizibilitate internationala (personal academic, studenti, cercetare) – 7.5%; Venit din industrie (transfer tehnologic) – 5%.

Pentru evaluarea in vederea clasificarii in domeniile Computer Science sau Engineering, o universitate trebuie sa aiba minimum 500 de publicatii in cei cinci ani anteriori colectarii datelor in fiecare domeniu si un numar minim de cadre universitare care au activitate in aceste domenii (Computer Science, cel putin 1% dar nu mai putin de 20 iar pentru Inginerie cel putin 4% din total).

Exit mobile version