Opinia Timisoarei

Universitatea de Vest din Timisoara a intrat in top 700 mondial in Clasamentul International al Universitatilor 2012

TIMISOARA. Recunoastere internationala pentru Universitatea de Vest din Timisoara. Institutia a intrat in top 700 la nivel mondial al universitatilor. Din Romania, numai patru universitati fac parte din acest clasament!

Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea din Bucuresti, Universitatea „Babes Bolyai” din Cluj-Napoca si Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi sunt cele 4 institutii de invatamant superior din tara noastra ce fac parte din Clasamentul International al Universitatilor 2012.

Clasare Universitatii de Vest in acest top reprezinta o confirmare a responsabilizarii actului educational ai a cercetarii desfasurate si o carte de vizita in colaborarile urmatoare”, a precizat Marilen Pirtea, rectorul UVT.

El a adaugat faptul ca valoarea si munca depusa de cadrele didactice din universitate au fost resplatite. „Internationalizarea, derularea proiectelor europene, pozitionarea domeniilor de studii, rezultatul evaluarii internationale a EUA, dar si relatiile Universitatii de Vest cu mediul socio-economic, trasaturi caracterizate prin dinamism si flexibilitate, au condus la clasarea universitatii in top 700 mondial”, a explicat Marilen Pirtea.

Rectorul UVT a tinut sa precizeze faptul ca se confirma zicala „cine se aseamana, se aduna”, facand referire la celelalte trei universitati din top, universitati cu care se afla in Consortiul Universitaria si cu care colaboreaza si desfasoara diverse activitati.

Toate cele patru universitati se claseaza pe locuri intre 600 – 700 in Clasamentul International al Universitatilor 2012/2013
Danny Byrne, editor al www.topuniversities.com, a declarat pentru HotNews.ro ca „fata de pozitia lor generala, universitatile romanesti au o evolutie buna in sondajele noastre cu privire la cadre universitare si angajatori, ceea ce inseamna ca, cel putin la nivel regional, se bucura de o oarecare recunoastere a standardelor academice si a calitatii absolventilor. Cu toate acestea, rezultatele arata ca sufera de pe urma numarului mare de studenti dintr-o clasa si ca nu fac deocamdata suficient de multa cercetare influenta (masurata prin citari)„.

Totodata, in timp ce acestea sunt domeniile in care universitatile romanesti raman in urma celor mai bune universitati din lume, este important de retinut ca cele 700 de universitati de top reprezinta o mica parte a celor peste 15.000 de institutii din intreaga lume, astfel incat prezenta in sine pe pozitiile clasamentului inseamna ca (universitatile romanesti – n.red.) fac ceva bine. Clasamentul favorizeaza institutiile care se concentreaza pe cercetare orientata international. Faptul ca universitatile romanesti nu se apropie de varful clasamentului nu inseamna ca acestea nu au alte merite sau ca nu ofera servicii valoroase studentilor romani„, a explicat acesta.

Anul acesta pozitia de lider intre universitatile din intreaga lume a fost preluata de Massachusetts Institute of Technology (MIT) din SUA. Pe locul al II-lea se afla University of Cambridge din Marea Britanie, iar pe locul al III-lea Harvard University – SUA.

Exit mobile version