Opinia Timisoarei

Una dintre comorile Banatului va fi restaurata si mutata in inima Timisoarei! Despre ce este vorba?

TIMISOARA. A ars aproape din temelii! A fost deajuns o scanteie care a ajuns la lemnul din care a fost construit acest lacas de cult, iar apoi au pornit flacarile care au mistuit totul. Vorbim de frumoasa biserica de la Povergina, care in primavara acestui an a cazut prada unui incendiu violent.

Oamenii au adunat vegetatia uscata din cimitirul in care se afla biserica si i-au dat foc, insa a fost mult prea aproape de lacasul de cult. Lemnul vechi de secole a ars ca o torta distrugand una dintre cele mai valoroase ”perle” ale Banatului.

CITESTE SI: Imagini dramatice cu biserica de lemn din Povergina arzand ca o torta! VIDEO

9p

Imediat dupa incendiul care a izbucnit chiar in postul Pastelui, Primaria din Faget a anuntat ca va cauta banii necesari restaurarii, mai ales la Ministerul Culturii, avand in vedere ca biserica este monument aflat in patrimoniul national.

Din pacate, demersul primariei n-a gasit ecou la Bucuresti, insa, Mitropolia Banatului si-a propus sa restaureze ea lacasul de cult si chiar sa il stramute la Timisoara, in noul centru al orasului.

Nu e nimic foarte sigur, dar urmeaza sa discutam si cu autoritatile locale din zona, dar si cu credinciosii. Vrem sa restauram acea biserica si apoi sa o stramutam la Timisoara. Cei de la Iulius Mall s-au aratat dispusi sa aducem o biserica de lemn in noul ansamblu Openville si noi ne-am gandit la aceasta bisericuta”, ne-a declarat IPS Ioan Selejan, mitropolitul Banatului.

Biserica din Povergina a fost ridicata in 1782 si are hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril. Era construita din barne de stejar, imbinate in coada de randunica. La exterior a fost tencuita cu lipitura de pamant.

Exit mobile version