Opinia Timisoarei

Un vicepresedinte al USR Timisoara nu si-a publicat niciodata salariul de cand a intrat in Consiliul Local

TIMISOARA. Intrigati de lejeritatea cu care consiliera judeteana Laura Boldovici (USR) a tratat subiectul sumelor incasate atat pe persoana fizica, din salarii, cat si pe firma, prin achizitii directe, de catre expertii angajati anul trecut de Centrul de Proiecte Timisoara (Uau, niste sume absolut fabuloase si o investigatie jurnalistica demna de Pulitzer), am facut o incursiune pe site-ul CJT. Scopul: sa aflam cat castiga doamna careia sume de 10.000 de lei lunar, respectiv 13.000 de euro din contracte directe cu propriul angajator i se par ridicole.

In declaratia de avere depusa in 15 iunie 2022, rubrica veniturilor este goala, o posibila explicatie putand fi aceea ca doamna Boldovici se afla in concediu de crestere a copilului. Dar in declaratia de avere completata in 11 iunie 2021, Laura Boldovici si-a trecut un venit anual de 104.080 lei, obtinut in calitate de “manager in activitatea de turism” la SC Beyond Dracula Travel. Cu un an inainte, in declaratia de avere pe care a depus-o in data de 5 august 2020, in calitate de candidat la Consiliul Judetean Timis (document pe care l-am gasit pe site-ul Agentiei Nationale de Integritate – ANI), Laura Boldovici isi declarase un venit anual de 25.746 lei, obtinut din acelasi loc de munca si in acelasi post.

Dupa cum se observa, veniturile curatorilor antamati de Centrul de Proiecte al Primariei Timisoara bat de departe banii incasati din salariu de doamna consilier judetean, astfel incat, in acest context, ridiculizarea incercata de Laura Boldovici devine penibila.

Daca tot ne-am apucat de-o treaba, am trecut si la partenerul de viata si de partid al doamnei in cauza, Ovidiu Merean, consilier local si vicepresedinte al USR Timisoara.

Dar surpriza: domnul Merean nu are nicio declaratie depusa in 2022, nici de avere, nici de interese. Ca si in cazul partenerei sale, si in cazul lui Ovidiu Merean ar putea exista o explicatie: este posibil ca dumnealui sa fi expediat o depesa catre ANI prin care sa fi solicitat anonimizarea veniturilor, iar pana la finalizarea procedurii, declaratia de avere sa nu poata fi postata pe site-ul Primariei Timisoara. Un caz similar a fost prezentat in decembrie 2022 de colegii de la “Renasterea banateana” in articolul “Liderul consilierilor județeni USR din CJ Timiș a vrut să-și țină salariul la secret, dar ANI l-a făcut public”.

In declaratia de avere depusa in 26 noiembrie 2020, Ovidiu Merean mentioneaza doar ca este proiectant de sisteme informatice la SC Saguaro Print SRL, lasand necompletat spatiul rezervat venitului anual incasat.

In baza unei adeverinte trimise la ANI din care sa rezulte ca are inserata in contractul de munca o clauza de confidentialitate a salariului, domnul Merean poate obtine anonimizarea venitului, deci nu se poate afirma ca vicepresedintele USR Timisoara incalca vreun paragraf de lege.

Se ridica insa o alta intrebare: cum este posibil ca un reprezentant de seama al partidului care milita in campania electorala, si nu numai, pentru transparenta in institutiile publice sa foloseasca portite legale pentru a-si tine la secret salariul? Iar daca raspunsul este ca firma la care lucreaza il obliga sa nu-si divulge venitul lunar, atunci si principiul transparentei totale clamat de USR ar trebui sa-l determine pe Ovidiu Merean sa ramana in mediul privat, cu salariul confidential, si sa-i lase pe alti colegi care isi pot face public venitul sa ocupe functia de consilier local. Altfel, existenta declaratiilor de avere nu mai are nici o noima.

In afara lui Ovidiu Merean, declaratiile de avere si de interese pe 2022 lipsesc si din dreptul colegului sau de partid Emanuel David (intrat in CLT in iulie 2021, in locul lui Dan Resitnec, useristul devenit sef birou asistare primar in urma unui concurs extrem de dificil in care a fost singurul candidat), precum si din dreptul liberalului Simion Mosiu (vicepresedintele PNL Timisoara are, insa, ambele declaratii depuse in 2021, cu veniturile la vedere). De asemenea, pe site-ul www.primariatm.ro, in rubrica rezervata consilierilor locali, nu se regasesc declaratiile de avere ale lui Razvan Negrisanu (alt vicepresedinte al USR Timisoara) si Dan Diaconu (fostul viceprimar liberal din perioada 2012-2020), cei doi avand depuse doar declaratiile de interese. La fel ca si in cazul lui Mosiu, atat Negrisanu, cat si Diaconu si-au publicat ambele declaratii, de avere si de interese, in 2021, fara a-si anonimiza veniturile. O precizare trebuie insa facuta: chiar daca nu a fost publicata pe site-ul primariei, declaratia de avere pe 2022 a lui Razvan Negrisanu poate fi gasita pe portalul Agentiei Nationale de Integritate.

Ca o concluzie: din cei 26 de membri ai Consiliului Local Timisoara, doar doi nu si-au facut publice veniturile in nici un moment de cand ocupa aceasta functie: Emanuel David (fara declaratie de avere in 2021 si 2022) si Ovidiu Merean (salariu anonimizat in 2021 si lipsa declaratiei de avere in 2022), ambii de la USR Timis.

Exit mobile version