Opinia Timisoarei

Un politist local gasit vinovat de fals si uz de fals a fost „pedepsit” de Parchetul Timisoara doar cu o amenda de 1000 de lei

TIMISOARA. Plangerea penala in care un om de afaceri sirian a reclamat, in a doua parte a anului 2010, faptul ca a fost victima unui abuz comis impotriva sa de un politist comunitar a fost solutionata, recent, de Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara. Procurorul Ramona Lungu a tinut cont de propunerea organului de cercetare penala, respectiv a comisarului sef Marius Giurgiu, de a-l scoate „basma curata” pe parat, adica de a dispune scoaterea sa de sub urmarirea penala si aplicarea doar a unei sanctiuni administrative, si i-a aplicat agentului acuzat de comiterea unor infractiuni o amenda administrativa de 1000 de lei.

Asta, in ciuda faptului ca o parte din infractiunile retinute in seama sa au fost dovedite in cursul urmaririi penale. „Avand in vedere atat circumstantele personale ale invinuitului, cat si circumstantele reale, apreciem ca faptele acestuia au adus o atingere minima valorilor aparate de lege, iar indreptarea invinuitului poate fi realizata si prin aplicarea sanctiunii administrative a amenzii in cuantum maxim”, precizeaza procurorul in ordonanta de scoatere de sub urmarirea penala. Solutia din dosarul penal nr. 8748/P/2010 a nemultumit cele doua tabere aflate in conflict, astfel ca a fost atacata din ambele parti. „Decizia procurorului de a aplica doar o amenda cu caracter administrativ intr-un dosar in care am adus dovezi in sprijinul acuzatiilor de abuz in serviciu si fals intelectual nu ne multumeste. Din aceasta cauza, o vom ataca la instanta de judecata”, a precizat avocata Carmen Obarsanu. Tocmai pentru a-si dovedi nevinovatia pana la capat, politistul comunitar a solicitat instantei de judecata anularea amenzii administrative…

„Am fost la un pas sa-mi pierd controlul si sa-l lovesc pe acel politist agresiv!”

In plangerea penala depusa la Parchet in data de 21.07.2010, Obaida Ghannoum, unul dintre oamenii de incredere ai controversatului Zaher Iskandarani, a sesizat procurorii ca, in data de 29.06.2010, la sediul firmei sale s-au prezentat doi politisti comunitari, printre care si agentul Claudiu Chira, de la Sectia 2, care, sub pretextul descoperirii unor nereguli in actele societatii, au incercat sa cada la o intelegere amicala cu potentialii contravenineti pentru a nu mai aplica amenda prevazuta de lege.

Sub pretextul verificarii actelor societatii, faptuitorul Chira Claudiu a avut o atitudine recalcitranta fata de angajata societatii, care m-a chemat imediat la locul incidentului. Cand am sosit, m-am prezentat si din momentul in care politistul a aflat ca sunt de etnie siriana, atitudinea lui agresiva a devenit de necontrolat. A inceput sa ma agreseze in mod provocator cu expresii de tipul sa ma duc in tara mea ca aici nu am drepturi, desi eu sunt cetatean roman de aproape 20 de ani si ma aflu in Romania de peste 30 de ani”, se precizeaza in plangerea care face obiectul dosarului penal 8748/P/2010, aflat in prezent in instrumentarea organelor de politie, sub coordonarea procurorului de caz.

Cand am auzit amenintarile ca nu voi avea o viata buna in Romania si ca ar fi mai bine pentru mine sa plec inapoi in Siria, am fost la un pas sa-mi pierd controlul si sa-l lovesc pe acel politist agresiv. Nu ma interesa ce se va intampla mai departe, ma simteam jignit si am vrut sa inchid usa la firma si sa cer muncitorilor sa-l linseze, atat de tare m-am enervat. Noroc ca m-au calmat la timp angajatii, iar agentul agresiv a cedat insistentelor colegului sau si a plecat”, a mentionat Obaida Ghannoum in plangerea penala.

Dupa acest incident, politistii comunitari au aplicat cetateanului de origine siriana doua amenzi. Dupa acest scandal, la circa doua saptamani, pe portile spalatoriei au aparut doua procese verbale in care societatea era amendata cu suma de 2.500 de lei. Prima sanctiona faptul ca administratorul firmei nu a putut prezenta contractul de prestari servicii publice de salubritate, iar a doua, in valoare de 1000 de lei, sanctiona „amplasarea unui panou publicitar mobil pe domeniul public, fara a detine avizul comisiei de ordine publica”. Ambele au fost atacate in instanta.

Prostituata folosita pe post de „martor”

La aproape un an de la inregistrarea acestei reclamatii, respectiv in data de 03.08.2011, procurorul de caz a dispus inceperea urmaririi penale fata de agentul Claudiu Chira, pentru savarsirea infractiunilor de fals intelectual si uz de fals. Cercetarile din dosar au scos la iveala detalii absolut inedite din activitatea politistului comunitar, printre care si „obiceiul” de a cere unei prostituate care-si face veacul in zona strazii Demetriade sa semneze procesele verbale in calitate de martor.

Pentru clarificarea aspectelor reclamate, s-a procedat la audierea martorei Arapasu Mirela Lacrimioara. Aceasta a confirmat faptul ca a semnat cele doua procese verbale de contraventie, la solicitarea invinuitului Chira Claudiu Ciprian, insa nu stie ce contineau acestea, intrucat nu a avut timp sa asculte ce ii explica agentul local. A retinut, totusi, ca persoana careia i se intocmisera procesele verbale nu dorea sa le semneze, insa nu stie cine era acea persoana si ce facuse. Martora mai precizeaza ca a fost solicitata de lucratorul de politie in timp ce se afla pe strada. In urma cercetarilor efectuate s-a constatat ca martora a semnat cele doua procese verbale in 30.06.2010, deci la o zi de la data constatarii celor doua contraventii de catre invinuitul Chira”, spune politistul care a efectuat ancheta, comisarul sef Marius Giurgiu, de la IPJ Timis.

Mai mult, anchetatorul a aflat chiar din depozitia invinuitului ca doua planse foto depuse la dosar cu scopul de a dovedi ilegalitatea sanctionata cu amenda „au fost efectuate la circa o saptamana de la constatarea contraventiei”. In aceste conditii, organul de urmarire penala constata, indubitabil, ca s-a incalcat legea penala de catre agentul de politie, dar propune iertarea acestuia. „Din analiza materialului probator administrat in cauza rezulta ca faptele invinuitului Chira Claudiu Ciprian intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de fals intelectual si uz de fals, in forma continuata. Dar, avand in vedere persoana si conduita invinuitului, atitudinea cooperanta si sincera manifestata in timpul urmaririi penale, consideram ca faptele invinuitului au adus o atingere minima valorilor aparate de lege”, isi manifesta clementa comisarul sef Marius Giurgiu, care propune procurorului scoaterea invinuitului de sub urmarirea penala si aplicarea doar a unei sanctiuni cu caracter administrativ.

Datorita faptului ca, in data de 9.03.2012, Tribunalul Timis a confirmat legalitatea celor doua amenzi aplicate de agentul nostru, respingand plangerile contraventionale a societatii comerciale sanctionate, in prezent Claudiu Chira a facut plangere impotriva amenzii administrative aplicate de procuror. Asteptam decizia procurorului sef, iar daca acesta va confirma sanctiunea administrativa, vom face plangere impotriva solutiei Parchetului la instanta de judecata. In prezent, agentul de politie locala Claudiu Chira isi desfasoara activitatea la Sectia II Politie si merge mai departe pentru a-si sustine si demonstra nevinovatia”, ne-a declarat purtatorul de cuvant al Politiei Locale Timisoara, Daniela Seracin.  In cazul in care s-ar fi aplicat legea penala, politistul Claudiu Chira risca pana la 5 ani de inchisoare.

Exit mobile version