Opinia Timisoarei

Un nou sistem de colectare a deseurilor, implementat de RETIM, la Timisoara si in judet. Vom avea doua pubele noi si vom plati in functie de volum

TIMIS. RETIM va implementa un nou sistem de colectare separata a deseurilor, dar si unul in care vom plati in functie de volumul de deseuri din pubela.

In plus, fata de recipientele negre si cele galbene vor aparea alte doua, unul albastru si altul maro.

In pubela maro vor fi aruncate resturi alimentare(produse lactate, oua intregi, resturi de carne si peste gatite), resturi de paine, cereale, zat de cafea, resturi de ceai, par, blana, coji de oua sau nuca, rumegus, fan,paie, plante de casa, cenusa din soba(cand nu se arde doar lemn).

De asemenea, in noul sistem, in pubela galbena vom depune doar deseuri reciclabile din plastic sau metal. Acestea vor fi clatite, pliate sau strivite.

Hartia si cartonul urmeaza sa fie depuse in noul recipient de culoare albastra.

Clopotele verzi vor fi in continuare dedicate sticlei, iar in pubela neagra vor fi puse doar deseuri reziduale.

Noile recipiente vor fi distribuite de RETIM. In zonele de case nu vor fi amplasate pubele albastre, galbene sau maro, ci vor fi distribuiti saci de aceleasi culori.

Devine obligatorie incepand de anul viitor colectarea separata a deseurilor biodegradabile, pubela maro. Stiti ce inseamna deseuri biodegradabile, deseurile alimentare din bucatarie, nimic altceva. Orice este din zona alimentara din gospodaria omului sau de la lucru, raman niste resturi, biodegradabile fiind sunt subiectul pubelei maro. De ce se vor a se colecta separat? Pentru ca trebuie sa fie reciclate. Tintele europene aplicabile din 2025 cer ca jumatate din tot ce inseamna deseu colectat, trebuie reciclat. In judetul Timis sunt peste 200.000 de tone, deci 100.000 de tone vor trebui reciclate. Hartie, carton, plastic, metal, astea rezolva doar o treime, si restul e biodegradabil, care e cel mai mare ca si volum. Trebuie sa se intoarca in acel compost pentru agricultura„, spune Dan Pascu, director RETIM.

Pentru a putea dimensiona cat mai bine marimea pubelelor pe care le vor pune la dispozitia RETIM a desfasurat un program pilot in patru localitati: Timisoara, Lugoj, Giroc si Parta.

Timp de 3 luni angajatii RETIM au mers si au sortat deseurile din pubele pentru a vedea daca continutul acestora este cel corect. In urma verificarilor s-a constatat ca in pubelele negre, jumatate din cantitate era reprezentata de plastic, si prea putin loc ramas pentru deseurile reziduale si biodegradabile.

Nici pubela galbena nu era folosita in cel mai eficient mod. Gradul de umplere al recipientului era mai mare decat in cazul celui de culoare neagra, insa plasticul si cartoanele nu erau strivite, pentru a crea astfel mai mult spatiu. Dupa plierea acestui tip de deseuri, volumul a scazut cu 28%.

Odata cu noul sistem de colectare ce urmeaza sa fie introdus, RETIM vrea sa operationalizeze si un nou sistem de plata. Clientii isi vor putea alege recipientele in functie de cantitatea de gunoi pe care considera ca o genereaza.

RETIM spera ca prin introducerea noului sistem de colectare separata, dar si a celui de plata, sa obtina rezultate similare cu cele ale Aquatim de dupa instalarea contoarelor de apa. La sfarsitul anului 2004, consumul casnic s-a injumatatit fata de luna ianuarie a anului 2000.

Exit mobile version