Opinia Timisoarei

Un cozonac pentru masa de Paste de-ti ploua-n gura! Cea mai grozava reteta de cozonac cu nuca, usor de facut si delicioasa

Cozonacul este o piatra de incercare pentru gospodine, pentru ca trebuie ca acesta sa indeplineasca mai multe criterii, sa fie bine aromat si foarte pufos, insa nu foarte dulce.

Reteta ideala de cozonac nu inseamna doar gramaje fixe, ci si priceperea de a alege ingredientele, de a cerne faina, de a manevra aluatul si de a se folosi bine temperatura camerei.

Putine gospodine isi impartasesc secretele cozonacului ideal, mai ales pentru ca acestea sunt mostenite din generatii sau chiar … furate. Laura Adamache, pe blogul sau, a oferit reteta si secretele cozonacului ideal.

Cozonac cu nuca

Ingrediente – Maia

Ingrediente – Aluat

In plus: cca 50 gr faina (in functie de faina folosita este posibil sa mai fie nevoie sa adaugam 1-2 linguri) si 2-3 linguri ulei de floarea soarelui pt framantat.

Ingrediente – Umplutura de nuca pentru cozonac

Faina, zaharul, aromele si ouale trebuie sa fie la temperatura camerei asa ca scoatem din frigider ouale cu 2 ore inainte de a ne apuca de treaba iar faina o asezam in vasul in care vom pregati aluatul cu 1-2 ore inainte. Zaharul si aromele alese pentru cozonac se lasa pe masa din bucatarie tot cu 1-2 ore inainte de a ne apuca de cozonac.

Mod de preparare – Maia

Mod de preparare – Aluat cozonac

Chiar daca aluatul poate fi lipicios la inceput, nu adaugati faina in exces! Puteti folosi maxim 50 – 60 gr, dar nu mai mult. Va puteti unge mainile cu ulei si sa continuati sa il framantati. 

Pe parcurs, va deveni din ce in ce mai elastic si la final nu se va mai lipi nici de maini, nici de planul de lucru.

Mod de preparare – Umplutura de nuca

Sfaturi pentru un cozonac delicios si pufos

  1. Folositi ingrediente proaspete de cea mai buna calitate. Zaharul, faina si ouale trebuie sa fie la temperatura camerei. Este bine sa cernem faina inainte de a ne apuca de cozonac.
  2. Nu folositi lichid clocotit sau fierbinte cand dizolvati drojdia. Temperatura ideala a lichidului folosit este intre 30-35°C.
  3. Nu adaugati faina in exces in cazul in care aluatul rezulta un pic lipicios. Puteti adauga un maxim de 50-60 gr de faina. Inmuiati-va mainile in ulei si continuati sa framantati. Cu cat veti framanta mai mult cu atat aluatul va deveni mai elastic iar cozonacul va creste mai bine si va fi mai pufos. Timpul minim de framantare este de 30 minute.
  4. Nu prelungiti timpul de dospire! Lasati aluatul sa isi dubleze volumul, formati cozonacul si apoi lasati-l sa dospeasca pana depaseste cu 1-2 cm marginile formei. Daca vom lasa aluatul sa dospeasca excesiv, cozonacul se poate lasa la mijloc in timpul coacerii sau se poate forma o camera de aer intre coaja si miez.

Sursa: lauraadamache.ro

Exit mobile version