Opinia Timisoarei

Un aradean a luat Premiul Nobel pentru Chimie! A invatat si la Timisoara si e al cincilea roman care castiga un astfel de premiu

Cercetatorul german, Stefan Hell, nascut in Romania, la Arad, este unul dintre cei trei oameni de stiinta care au luat, anul acesta, Premiul Nobel pentru Chimie. Alaturi de Hell au mai primit acelasi premiu si Eric Betzig si William Moerner.

Stefan Hell este membru de onoare al Academiei Romane si Doctor Honoris Causa al Universitatii Politehnice Bucuresti.

Potrivit unui document al Universitatii Politehnice din Bucuresti, Stephen Hell s-a nascut la 23 decembrie 1962 la Arad, iar dupa varsta de 30 de ani s-a impus ca o celebritate incontestabila in lumea stiintei.

Stefan Hell a studiat o vreme si la Timisoara, la Liceul Lenau. A invatat un an, in 1977, la scoala cu predare in limba germana.

Cei trei cercetatori au castigat Nobelul pentru dezvoltarea unor noi tehnici de observare in timp real a proceselor moleculare cu ajutorul microscopului optic.

Hell este director la Institutul Max Planck pentru Chimie Biofizica din Gottingen (Germania), unde conduce departamentul de NanoBiofotonica. Este, de asemenea, seful departamentului de Nanoscopie Optica al Centrului German de Cercetare a Cancerului din Heidelberg, profesor onorific la Facultatea de Fizica a Universitatii din Gottingen si profesor la Facultatea de Fizica a Universitatii din Haidelberg.

De-a lungul timpului, alti patru romani au obtinut premiul Nobel: Emil Palade pentru Medicina, Herta Muller pentru literatura, Elie Wisel si Ioan Moraru, pentru pace.

Exit mobile version