Opinia Timisoarei

Ultima fita la masini in perioada gerului: incalzire suplimentara! Pe timp de iarna, frigul, inghetul sau vremea capricioasa ne dau mari batai de cap

TIMISOARA. Orice sofer care se respecta isi doreste ca la primele ore ale diminetii cand pleaca de acasa la locul de munca sa intre direct in masina fara sa deszapezeasca autoturismul  si sa plece repede la drum fara sa astepte ca motorul sa se incalzeasca.

Solutia pentru a beneficia de astfel de conditii este instalarea unui sistem „sirocol“. Acest aparat este, de fapt, un incalzitor auxiliar in stationare. Pe intelesul tuturor este o minicentrala ce incalzeste antigelul din motor sau aerul din interiorul masinii folosind ca si combustibil benzina sau motorina.

Minicentralele se alimenteaza la 12v sau la 24v. Aceste aparate pot fi pornite in mai multe moduri: automat, comandate din calculatorul masinii, cand temperatura de afara scade sub 5 grade Celsius sau comandate de un ceas, astfel ca fiecare sofer isi poate programa ora de pornire, durata de functionare si temperatura.

Acest sirocol este de fapt un resou electric. La intretinere sunt destul de scumpe, insa avantajul este ca nu se strica usor. Un impediment ar fi ca piesele in Romania sunt greu de gasit si automat trebuie practic schimbat intreg sistemul, daca se strica”, explica Florin Rebeles, electrician auto.

Sistemul de incalzire a fost dezvoltat pentru masini mari, insa in scurt timp a devenit o fita, chiar daca pretul nu este la indemana oricarui sofer. Cel mai ieftin sistem costa undeva la 24 de milioane, insa se poate ajunge si pana la la o suma dubla, in functie de caracteristicile pe care le are.

Acest sistem de incalzire nu a prea fost folosit pentru masinile de strada. A fost practic construit pentru masini mari: campioane, autobuze microbuze, pentru soferi care petrec multe ore la volanul masinii si-si petrec si multe nopti in cabina. Practic este solutie excelenta pentru ca soferii sa nu mai stea cum se spune pe motorina masinii si sa se incalzeazsca. Plus ca mai e un aspect. Aceste sisteme sunt foarte silentioase. Pentru cei care fac curse lungi va dati seama ce inseamna sa mearga 24 de ore cu mototrul la maxim, e un zgomot insuportabil. Se poate pune pe orice tip de masina, un astfel de sistem fiind undeva la 24 de milioane. Practic, este o fita“, mai spune Rebeles.

De ce este bun un astfel de sistem

Daca pornesti webasto-ul cu 30 minute inainte sa pleci cu masina consuma in acest timp maxim 0.5 litri carburant.

Din momentul in care apesi butonul de pornire a motorului, atat bateria cat si blocul motor au o temperatura cu mult peste cea de afara, deci uzura motorului e incomparabil mai mica. Zapada cade imediat de pe geamuri.

Exit mobile version