Opinia Timisoarei

Turnul verde cu 1306 plante ce se va inalta la Timisoara in deschiderea Capitalei Culturale a Europei. Primele imagini cu instalatia ce va fi in Piata Victoriei. Foto

TIMISOARA. O veritabila gradina verticala se va inalta in Piata Victoriei din Timisoara in deschiderea programului Capitala Culturala a Europei 2023, in 17 februarie.

Instalatia inedita, care va oferi o alta perspectiva asupra acestei zone aflata in plin centrul orasului, se numeste ‘Pepiniera. 1306 plante pentru Timisoara (The Nursery. 1306 plants for Timisoara)’.

 

Ordinul Arhitectilor Arhitectilor din Romania – Filiala Timis, care se ocupa de proiectul nemaivazut, ofera primele randari cu turnul care va strajui Opera din Timisoara, concept marca MAIO Architects (din Spania), dar si primele detalii.

Suntem entuziasmati sa anuntam un nou proiect din cadrul evenimentului “Timisoara Capitala Culturala Europeana 2023”: “Pepiniera. 1306 plante pentru Timisoara (The Nursery. 1306 plants for Timisoara)” – o instalatie temporara conceputa de MAIO Architects si realizata impreuna cu o echipa locala ampla, ce va fi inaugurata pe 17 februarie si va fi amplasata in Piata Victoriei.
Proiectul ne invita sa privim piata dintr-o perspectiva noua (de la inaltime). Pepiniera – 1306 plante pentru Timisoara va fi un turn realizat dintr-o structura metalica, modulara, prin intermediul careia vom putea testa diverse scenarii de utilizare a spatiului public. Platformele pepinierei vor fi deschise publicului si vor functiona ca puncte de belvedere; totodata, fiecare nivel al pepinierei va acomoda multiple activitati culturale.
Componenta naturala a proiectului integreaza straturi juxtapuse de vegetatie diversa.

Astfel, se aduce in discutie tema biodiversitatii urbane ca element central identitar al Timisoarei si valorile ecosistemice pe care aceasta le aduce societatii. Pe langa acestea, proiectul are si o importanta componenta comunitara prin implicarea unei retele locale de producatori si vizitatori. Prin componenta naturala, Pepiniera ridica problematici globale precum schimbarea climatica, desertificarea, lipsa spatiilor umbrite, crizele de resurse, biodiversitatea urbana, istoria botanica a orasului„, transmit reprezentantii Ordinului Arhitectilor Filiala Timis.

Va reamintim, deschiderea oficiala a anului Capitalei Culturale a Europei la Timisoara se va desfasura in weekendul 17-19 februarie.

Programul este gandit in jurul a trei valori: un oras deschis, curajos si divers si va oferi o serie intreaga de evenimente, expozitii, instalatii de arta, spectacole si concerte.

Mai multe despre proiectul OAR “Timisoara Capitala Culturala Europeana 2023” si “Pepiniera. 1306 plante pentru Timisoara”, dar si alte informatii legate de programul TM2023 pot fi gasite pe timisoara2023.eu/ro/.

 

 

Exit mobile version