TIMIȘOARA. Este si interes de peste hotare pentru contractul de 36 de milioane de euro pentru tăiat iarba în majoritatea spațiilor verzi din Timișoara în următorii 4 ani.
O firma din Turcia si alte două oferte de la firme românești s-au înscris în cursa pentru câștigarea licitației lansată de administrația Fritz, întrucât Horticultura se ocupă doar de zona centrală, iar contractele firmelor private care completau întreținerea de spații verzi în oraș, încă din 2020, la Timișoara, au expirat luna trecută.
Iata că turcii, nu doar ca ne-au fabricat tramvaie, autobuze și troleibuze, dar vor să ne facă si parcurile mai frumoase.
Ofertele ONUR ÜRETİM YAPI PEYZAJ TARIMSAL ÜRETİM İNŞAAT İTHALAT İHRACAT SANAYİ VE TİCARET LIMITED ŞİRKETİ, Eco Garden Construct SRL si cea a asocierii Rogera Prest Com (lider) cu Gospodarirea Comunala Arad SA, Rogera, Barierra System SRL au intrat în evaluare tehnică la primărie.
Vreme de 4 ani, câștigatorul licitatiei se va ocupa de spațiile verzi poziționate la nord și la sud de canalul Bega (fără malurile canalului Bega), care sunt acum delimitate astfel :
Zona 1 nord cuprinde spații verzi la nord de canalul Bega până în limita UAT după cum urmează: canal Bega, Splaiul N. Titulescu, str. Andrei Mureșanu, liniile CFR, str. Enric Baader, str Drăgășani, str. M Kogălniceanu, str. Peneș Curcanu, Splaiul Grivița, Piața Petru Maior, str. Uzinei, str. Garofiței, str. Frederic Mistral, str. Rozelor, str. Vălișoara, limită UAT.
Zona 1 sud cuprinde spații verzi la sud de canalul Bega până în limita UAT după cum urmează: canal Bega, str. Wilhem Tell, Splaiul Sofocle, Splaiul Tudor Vladimirescu, Piața Sf. Maria, str. Gheorghe Doja, str. Virgil Onițiu, str. V. Babeș, str. Traian Lalescu, str. Ion Curea, str. P Râmneanțu, str. I. Vidu, Cluj, str. Eroii de la Tisa, str. Caraș, str. Aurelianus, bul C, Coposu, str. J.H Pestalozzi, str. Episcop J Lonovici, bul 3 August 1919, Splaiul Nistrului, canal Bega, Splaiul Morarilor, str. Frederich Chopin, canal Bega, limită UAT.
Acestora li se adaugă zeci de locuri de joacă, dar și grădini de școli, grădinițe, spitale ori alte instituții. Lista completă poate fi consultată AICI.
Noua companie trebuie să taie iarba, să toaleteze copaci și tufe, să sădească flori și arbori, să facă lucrările de întreținere și intervenție, să ude spațiile verzi, să asigure mobilier urban, să repare aleile, bazinele, scările, pavilioanele, pergolele, să amenajeze locuri de joacă, canisite, și chiar să golească coșurile de gunoi și să transporte deșeurile.
Firma care va prelua întreținerea spațiilor verzi din oraș trebuie să aibă dispecerat de urgență
„Ținând cont de frecvența tot mai mare a fenomenelor meteorologice extreme (cantități mari de ploi sau ninsori căzute într-un timp scurt, furtuni însoțite de vânt puternic (peste 60 km/h), prestatorul este obligat de a institui un dispecerat de urgență, care, în cazul producerii unor astfel de fenomene, să ia măsuri urgent, în maxim 2 ore de la producerea acestora.
O echipă urgență va avea minim 3 oameni și mașinile/ utilajele necesare pentru a interveni la toate nivelele de înălțime ale arborilor.
Numărul echipelor de urgență se va dimensiona în funcție de suprafața zonelor verzi din Contract. Astfel, se va asigura minim o echipă de intervenție la 1.000.000 mp de zonă verde.
Lucrările de tăieri de corecție, defrișări și degajări de arbori, realizate după producerea de fenomene meteorologice extreme, se vor deconta pe baza unui deviz cu mențiunea „fenomen meteorologic extrem produs în data de ____.” Devizele vor fi însoțite de fotografii înainte și după realizarea lucrărilor„, se arată în Caietul de Sarcini al licitatiei lansată în Sistemul Electronic de Achizitii Publice.
Valoarea estimată a contractului cadru este de 151.658.245 lei fără TVA, adică peste 36 de milioane de euro cu TVA. Lucrările însă vor fi prevăzute în contracte subsecvente.
Malurile Begăi si zona centrală vor rămane în continuare în grija Horticultura (parcurile Rozelor, Justitiei, Civic, Scudier si cel al Copiilor).
Ultimele acorduri-cadru pentru mentenanța spațiilor verzi au fost încheiate de primărie în vara lui 2020.
Societatea primariei Horticultura a primit atunci, prin încredințare directă, contractul pentru zona centrală.
Restul orașului a fost împărțit tot atunci în 3 zone de care s-au ocupat asocierile Rogera Prest Com SRL – Rogera SRL si Barierra System SRL – Green City Andliv SRL.