Opinia Timisoarei

Tupeu fantastic: un politist spagar din Lotul Moravita primeste despagubiri de 5.000 de euro de la statul roman, a decis CEDO. Vezi de ce!

TIMISOARA. Unul dintre politistii spagari din Lotul Moravita a obtinut 5.000 de euro despagubiri de la statul roman. Banii i-a castigat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, la care s-a dus cu un tupeu fantastic, in vreme de magistratii ii judeca faptele de luare de mita de care este acuzat de procurori.

Este vorba despre politistul de frontiera Valerian Dragomir, care va fi despagubit de statul roman cu 5.000 de euro, a decis CEDO. Motivul? A fost ridicat de procurorii DNA si tinut la sediul directiei peste 13 ore fara a fi audiat sau retinut.

Rechizitoriul intocmit de anchetatori era un adevarat manual de luat mita si arata clar cum se luau si cum se imparteau spagile in punctul de trecere frontiera Moravita, dar si la Foeni si in sectorul Deta. Acesta cuprinde si o discutie intre cel care a obtinut despagubiri la CEDO si investigatorul sub acoperire. Valerian Dragomir era chiar suparat ca pe alte ture taxa de trecere era mai mare decat aceea pe care o cerea el.

Discutie intre politistul DRAGOMIR VALERIAN si investigatorul sub acoperire: „Da… numai noi suntem mai fraieri, ii lasam cu 50…”, „Si asta de ce, ca-s alte ture care lucra… ia pune-i sa pui stop, toti… si gata… 2 saptamani, sa vezi dup-aia cum vin ei si te roaga… Aaa, nu mai e ce era odata!”.

In luna ianuarie a acestui an, Curtea de Apel Timisoara a pronuntat sentinta in dosarul Moravita I, aratand clementa maxima fara de lucratorii vamali si politistii de frontiera care au fost trimisi in judecata pentru prejudicierea statului cu cateva milioane de euro.

Bunavointa instantei a mers pana acolo, incat, din cei 66 de inculpati din lotul Moravita, doar opt au fost condamnati la inchisoare cu executare, doi au fost achitati de toate infractiunile, iar ceilalti au primit pedepse cuprinse intre 2 si 3 ani, a caror executare a fost suspendata pe termene de incercare de pana la doi ani. Valerian Dragomir este printre putinii care a primit inchisoare cu executare.  Ar putea sta 4 ani dupa gratii.

Operatiunea procurorilor anticoruptie a inceput in septembrie 2010, iar pe parcursul a 4 luni s-au facut sute de ore de inregistrari audio si video din care rezulta cum functiona mecanismul spagii la vamile Stamora Moravita si Foeni. In total, in dosarul de mita la Moravita au fost trimisi in judecata 69 de politisti de frontiera, vamesi si contrabandisti de tigari.

CITESTE SI: Lotul Moravita I scapa de inchisoare. Aproape 140 de ani de inchisoare cu suspendare pentru politistii si vamesii spagari de la Moravita

CITESTE SI: Rechizitoriul in dosarul spaga la Moravita dezvaluie cum se lua mita in vama. Vezi fragmente din discutiile dintre politistii de frontiera si vamesi!

 

UPDATE: Dragomir Valerian a solicitat un drept la replica. Il puteti citi mai jos

In  articolul publicat ati folosit sintagme de genul “politist spagar” , “dovedit ca a luat mita” si “el sta 4 ani  dupa gratii” , fara ca in acest dosar sa se fi pronuntat inca o hotarare definitiva de condamnare.
Maniera in care ati inteles sa prezentati informatia privind solutia data de CEDO in cauza Dragomir versus Romania imi lezeaza grav dreptul la imagine in conditiile in care,  fara a se fi pronuntat o solutie definitiva in cauza in care sunt judecat, m-ati catalogat  deja drept ,,politist spagar… si….dovedit ca a luat mita”,  iar exercitiul dreptului la libertate individuala  l-ati catalogat drept ,,.. tupeu fantastic ’’, punand sub semnalul intrebarii reputatia Curtii Europene.
Pentru o informare corecta a opiniei publice cu privire la hotararea pronuntata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului in cauza Dragomir versus Romania, doresc sa fac urmatoarea precizare.
Judecatorii CEDO au stabilit ca a existat o privare de libertate reprezentata de perioada de timp cuprinsa intre momentul in care am ajuns la sediul DNA si pana la momentul aducerii la cunostinta a invinuirii de catre procuror pentru ca procurorii nu au respectat dispozitiile art. 183 alin. 3 si 4 din vechiul cod de procedura penala, care statua ca „persoana adusa cu mandat de aducere este ascultata de indata de catre organul judiciar si nu poate ramane la dispozitia organului judiciar decat timpul strict necesar pentru audierea sa.”
Curtea a constatat ca atunci, cand vorbim de libertate, lupta impotriva coruptiei nu poate justifica recurgerea la abuzuri si, pe alocuri, abateri de la lege.
In incheiere pentru o intelegere echilibrata si obiectiva a modului in care s-a desfasurat ancheta DNA impotriva mea, va invit sa vizitati blogul justitiabilii, unde am evidentiat in mod detaliat , cu trimitere la probe, existenta unei capcane judiciare in care am fost atras cu sprijinul sefilor mei sub legenda implicarii intr-o operatiune secreta a statului.

Exit mobile version